Hemşireler Arası İşbirliği
Künye
Durmuş, S. Ç., Yıldırım, A. (2018). Hemşireler Arası İşbirliği. Sağlık ve Hemşirelik Yönetimi Dergisi, 5(3), 210 - 216.Özet
Sağlık ekibi arasında yaşanan iletişim ve işbirliği sorunları, uygulama ve tıbbi hataların en önemli etmenini oluşturmaktadır.Tıbbi hatalar, mortalite, morbidite ve maliyeti artırırken, aynı zamanda hastanede yatış süresinin uzamasınada neden olmaktadır. Hastalarla en fazla zaman geçiren sağlık personelinin hemşireler olması nedeniylehemşireler arası işbirliği, hasta bakımının kalitesini artırmak, tıbbi hataların oluşmasını önlemek ve hasta doyumunusağlamak açısından önem taşımaktadır. Hemşireler arası işbirliği, Dougherty ve Larson tarafından (2010)geliştirilmiş olan ölçek ve alt boyutları kapsamında ele alınmaktadır. Dougherty ve Larson’a (2010) göre hemşirelerarası işbirliği, profesyonellik, iletişim, süreç paylaşımı, eşgüdüm sağlama ve sorun çözme konularını içermektedir.Yöneticilerin, hemşireler arası işbirliğini göz ardı etmemeleri ve bunu artırmaya yönelik girişimlerde bulunmalarıönerilmektedir. Problems and mistakes in communication and collaboration between the health team are the most important factorsleading to malpractices, and other medical errors. Medical errors increase mortality, morbidity and cost whileat the same time cause prolonged hospitalization. Nurses are health personnel who spend most of their time withpatients. Therefore, collaboration amongst nurses is important to improve the quality of patient care, to prevent theoccurrence of medical errors and to improve patient satisfaction. Collaboration amongst nurses is described withinthe context of the scale and subdimensions developed by Dougherty and Larson (2010). According to Doughertyand Larson (2010), nurse collaboration includes the topics of professionalism, communication, process sharing,coordination and problem solving. Collaboration amongst nurses is an important component of quality in health careand nursing services. It is suggested that managers should not ignore the collaboration amongst nurses and takeinitiatives to upgrade it.
Kaynak
Sağlık ve Hemşirelik Yönetimi DergisiCilt
5Sayı
3Bağlantı
https://doi.org/10.5222/SHYD.2018.210https://app.trdizin.gov.tr/publication/paper/detail/TXpJNU56QXhNUT09
https://hdl.handle.net/20.500.12587/1187