Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorŞanlıer, Nevin
dc.contributor.authorUzunlar, Elif Adanur
dc.contributor.authorUyar, Gizem Özata
dc.contributor.authorElibol, Elif
dc.contributor.authorCoşkun, Ayfer Beyaz
dc.contributor.authorErdoğan, Rukiye
dc.contributor.authorBozbaş, Esra
dc.date.accessioned2021-01-14T18:17:06Z
dc.date.available2021-01-14T18:17:06Z
dc.date.issued2017
dc.identifier.citationŞanlıer, N , Adanur, E , Özata Uyar, G , Elibol, E , Beyaz Coşkun, A , Erdoğan, R , Bozbaş, E . (2017). Gençlerin Beslenme ve Gıda Güvenliğine İlişkin Bilgi ve Davranışlarının Değerlendirilmesi . Kastamonu Eğitim Dergisi , 25 (3) , 941-956 .en_US
dc.identifier.issn1300-8811
dc.identifier.urihttps://app.trdizin.gov.tr/makale/TWpJeU5Ua3hNUT09
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12587/13455
dc.description.abstractBu çalışma Gazi Üniversitesi'nin farklı fakültelerinde okuyan öğrencilerin beslenme ile gıda güvenliği bilgisi, alışkanlıkları öz yeterlilik ve fiziksel aktivite durumlarını değerlendirmek amacıyla yapılmıştır. Çalışmaya Gazi üniversitesinin sağlık bilimleri (n=140), sosyal bilimler (n=46) ve fen bilimlerinde (n=64) öğrenim gören 68'i erkek, 182'si kız toplam 250 öğrenci dahil edilmiştir. Öğrencilere Turconi ve arkadaşlarının (2003) geliştirdiği toplam 9 bölüm ve 84 sorudan oluşan bir ölçek uygulanmıştır. Veriler SPSS 22.0 programıyla değerlendirilmiştir. Araştırmaya katılan öğrencilerin yaş ortalaması 19.74±1.84 yıldır. Şişmanlığın belirlenmesinde kullanılan beden kütle indeksi (BKİ) değerinin ortalaması erkeklerde ve kızlarda sırasıyla 22.55±2.75 ve 21.25±2.99 kg/m2 'dır. Sağlık bilimlerinde okuyan öğrencilerin beslenme alışkanlığı (BA), sağlıklı/sağlıksız beslenme alışkanlıkları ve besinler (SSBAB), beslenme bilgisi (BB) ve gıda güvenliği bilgisi (GGB) puanları fen ve sosyal bilimlerde okuyan öğrencilerden anlamlı derecede yüksektir. Bütün alt gruplar cinsiyete göre değerlendirildiğinde kız öğrencilerin puanlarının erkeklerden yüksek olduğu ve bu farkın öz yeterlilik haricinde diğer bütün alt gruplarda anlamlı olduğu tespit edilmiştir (p<0.05). Sadece erkeklerin fiziksel aktivite puanları kızlara göre daha yüksektir (p<0.05). Öğrencilerin BKI değerleri artıkça gıda güvenliği bilgisi (GGB) ve sağlıklı/sağlıksız beslenme alışkanlıkları bilgisi (SSBAB) puanlarının düştüğü saptanmıştır (p<0.05). Araştırmada sağlık bilimlerinde okuyan öğrencilerin beslenme bilgi ve alışkanlıklarının diğer bilimlerde okuyan öğrencilerden daha iyi olduğu sonucuna ulaşılmıştıren_US
dc.description.abstractThis study was conducted in order to evaluate the nutrition knowledge, attitude and behaviour states of students studying in different departments of Gazi University. 250 students (68 male and 182 female) were included to this study who were studying in health sciences (n=140), social sciences (n=46) and physical sciences (n=64). Developed by Turconi et al. (2003), a scale of 9 sections and 84 questions was applied to the students. Data were evaluated through SPSS 22.0 program. The average age of all students was19.74&plusmn;1.84 years. The averages of the body mass index (BMI) that is used in defining being overweight were 22.55&plusmn;2.75 and 21.25&plusmn;2.99 kg/m 2 in the males and females respectively than females. Food habits (FH), healthy / unhealthy diet habits and foods (HUDF), nutrition knowledge (NK) and food safety knowledge (FSK) scores of students studying in health science were significantly higher than the students studying in science and social sciences. When all subgroups were evaluated according to sex, it was found that the scores of female students were higher than males and this difference was significant in all other subgroups except for self - efficacy (SE) (p&lt;0.05). Only physical activity scores of males were higher than females (p &lt;0.05). It was observed that among students, those with higher BMI have lower food safety knowledge (FSK) and healthy/unhealthy diet habits knowledge (HUDF) scores (p&lt;0.05) than the others. In the study, it was concluded that the nutrition knowledge and habits of students studying in the health science were better than the students studying in other fields.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectEğitim, Eğitim Araştırmalarıen_US
dc.titleGençlerin Beslenme ve Gıda Güvenliğine İlişkin Bilgi ve Davranışlarının Değerlendirilmesien_US
dc.title.alternativeEvaluation of The Nutrition and Food Safety Knowledge and Behaviour of The Youngen_US
dc.typearticleen_US
dc.identifier.volume25en_US
dc.identifier.issue3en_US
dc.identifier.startpage941en_US
dc.identifier.endpage956en_US
dc.relation.journalKastamonu Üniversitesi Kastamonu Eğitim Dergisien_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster