Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorAkman, Berna
dc.contributor.authorYalçınkaya, İlkay
dc.date.accessioned2020-06-25T14:46:23Z
dc.date.available2020-06-25T14:46:23Z
dc.date.issued2015
dc.identifier.citationBu makale açık erişimli değildir.en_US
dc.identifier.issn1306-6137
dc.identifier.urihttps://app.trdizin.gov.tr/publication/paper/detail/TVRnM01qSTFOUT09
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12587/1366
dc.description.abstractÖz : Bu çalışma, Sarıkamış ilçesinde büyükbaş hayvan yetiştirici bilgilerine dayanarak işletme yapıları, hayvanların beslenmesinde kullanılan yem çeşitleri, miktarları, analizleri ve hayvan besleme alışkanlıklarını belirlemek amacıyla yapılmıştır. Anket çalışması Sarıkamışta bulunan 68 işletmede yapılmıştır. İşletmelerin %77.94ü büyük (11 ve üzeri), %14.7si (6-?10 baş) orta işletmelerden oluşurken, %7.35i küçük (1-?5 baş) işletmelerden oluşmaktadır. Kesif yem olarak, fabrika yemi kullanan işletmeler (%79.41), buğday-?arpadan oluşan karışımı satın alanlar (%2.90) ve kendi ürettiği hammadde yemi kullananlar (%17.64) tespit edilmiştir. Yem örneklerinde kuru madde (KM), ham protein (HP), ham kül (HK),ve ham yağ (HY) analizleri Weende analiz sistemine göre ve ham selüloz (HS) analizleri ise Crampton ve Maynard metoduna göre yapılmıştır. Fiğ, korunga ve yonca otunda sırasıylaKM %93.4, 92.3 ve 94.7, HP %16.7, 19 ve 19.5, HY %5.4, 3.8 ve 2.2, HK %10.8, 6.4 ve 5.1, HS %22, 26.30 ve 25.1 ve ME 2525.42, 2372.16 ve 2414.93 kcal/kg olarak bulunmuştur. Sonuç olarak, ilçe ve bölgedeki yetiştiricilerin, hayvan beslemeye ilişkin teknik bilgi ve bilinçlerinin artırılması sağlanmalıdır.en_US
dc.description.abstractAbstract: This study was aimed to determine the structural characteristics of enterprises, the usage of feed types, quantities and their analyses, and animal feeding habits based on the knowledge obtained from large ruminant breeders in Sarikamis district. The survey was conducted in 68 enterprises; of them 77.94% were considered to be large, 14.7% to be medium, and 7.35% to be small farms.It was determined that the 79.42% of farms have been buying manufactured (concentrated) feeds, 2.90% of them have been utilizing the mixture of wheat and barley while 17.64% of the farms have been using the feeds produced by themselves. Dry matter (DM), crude protein (CP), ether extracts (EE) and ash levels in feed samples were determined by Weende Analysis methods while crude fibre (CF) quantities were determined by Crampton and Maynards method. Wetch, sainfoin and alfalfa had 93.4, 92.3 and 94.7% DM, 16.7,19 and 19.5% CP, 5.4, 3.8 and 2.2% EE, 10.8, 6.4 and 5.1% ash, 22, 26.30 and 25.1% CF and 2525.42, 2372.16 and 2414.93 kcal/kg ME contents, respectively. In conclusion, the knowledge and awareness of the breeders about technical animal nutrition should be enhanced in the district and region.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/closedAccessen_US
dc.subjectVeterinerliken_US
dc.titleSarıkamış Yöresinde Yetiştirici Bilgilerine Dayanarak Büyükbaş Hayvan Beslenme Durumunun Değerlendirilmesien_US
dc.title.alternativeThe Evaluation of Feeding Status of Large Animals Based on Farmers Knowledge in Sarikamis Regionen_US
dc.typearticleen_US
dc.contributor.departmentKırıkkale Üniversitesien_US
dc.identifier.volume10en_US
dc.identifier.issue3en_US
dc.identifier.startpage165en_US
dc.identifier.endpage170en_US
dc.relation.journalAtatürk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisien_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US


Bu öğenin dosyaları:

DosyalarBoyutBiçimGöster

Bu öğe ile ilişkili dosya yok.

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster