Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorKılınç, Fatma Nişancı
dc.contributor.authorTemizhan, Ahmet
dc.date.accessioned2021-01-14T18:22:19Z
dc.date.available2021-01-14T18:22:19Z
dc.date.issued2013
dc.identifier.issn1300-4778
dc.identifier.urihttps://app.trdizin.gov.tr/makale/TVRVeU1ERXhNUT09
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12587/14149
dc.description.abstractTüm dünyada önde gelen mortalite ve morbidite sebeplerinden olan kardiyovasküler hastalıkların patogenezinde ateroskleroz önemli rol oynamaktadır. Kuru baklagiller birçok kronik hastalıklardan korunmada etkili olduğu gibi, kronik hastalıkların diyet tedavisinde de önemli yer tutmaktadır. Özellikle bitkisel kaynaklı protein ve posayı yüksek oranda içermesi kalp damar hastalıklarının diyet teda- visindeki önemini daha da arttırmaktadır. Et, yumurta bulunmadığı ya da yağ ve kolesterolden kısıtlı diyet önerildiği durumlarda, diyette kuru baklagiller arttırılarak protein gereksinmesi karşılanabilir. Et-yumurta-kuru baklagil grubunda et, tavuk, hindi, balık, yumurta, kuru fasulye, nohut, mercimek, yağlı tohumlar (fındık, fıstık, ceviz vb) gibi besinler bulunmakta ve bu grup protein, demir, çinko, fosfor, magnezyum, B1, B6 ve A vitamini, posa (kuru baklagiller) içermektedir. Ülkemizin tarıma dayalı gelişmekte olan bir ülke olması nedeniyle halkın çoğunluğunun gelir düzeyi düşüktür. Kuru baklagillerin daha ekonomik ve ulaşılması kolay bir besin olması ve kardiyovasküler hastalıklardaki yararlı etkileri nedeni ile güvenli bir şekilde tüketilecek bir besin olduğunu bu derleme sonucunda rahatlıkla ifade edebiliriz.en_US
dc.description.abstractAtherosclerosis has a significant role in development of cardiovascular diseases which is the primary mortality and morbidity cause. The legumes has a place on diet cure for chronic illness as well as protection form these illnesses. For diets that has no meat and egg included or has limited cholesterol, legumes can be increased to achive protein requirements. The Meat-egg-legume group includes meat, chiken, turkey, fish, egg, bean, chickpea, lentil, nuts and has protein, iron, zinc, phosphor, magnesium, B1, B6, Vitamin A and fiber. Because of our country is based on agricultural development, the public has commonly low-income. After this compilation, we can easily state that legumes are safely consumable food which is more economic and easily accessible and has positive effects on cardiovascular diseases.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectKalp ve Kalp Damar Sistemien_US
dc.titleKoroner arter hastalıklarında et mi kuru baklagil mi?en_US
dc.title.alternativeLegumes or meat for coroner heart diseases?en_US
dc.typearticleen_US
dc.identifier.volume20en_US
dc.identifier.issue1en_US
dc.identifier.startpage49en_US
dc.identifier.endpage56en_US
dc.relation.journalMN Kardiyolojien_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US


Bu öğenin dosyaları:

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster