Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.advisorÇiftçi, Hakan
dc.contributor.authorÇelik, Filiz
dc.date.accessioned2021-01-16T19:07:58Z
dc.date.available2021-01-16T19:07:58Z
dc.date.issued2015
dc.identifier.uri
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12587/16361
dc.descriptionYÖK Tez ID: 430056en_US
dc.description.abstractBu çalışmada enzim içermeyen yeni bir glikoz sensör geliştirilmiştir. Tez çalışmaları kapsamında altın nanopartiküller indirgeyici özellikte olan kitosan polimeri yardımıyla sentezlenmiş ve sentezlenen nanopartiküllerin karakterizasyon çalışmaları yapılmıştır. Karakterize edilen altın nanopartiküller kullanılarak potansiyometrik glikoz ölçümleri gerçekleştirilmiştir. Altın nanopartiküller yüzeyleri glikoza duyarlı değişik moleküler ajanlarla (4-merkaptofenil boronik asit ve 1-dekantiol) modifiye edilmiştir. Modifiye edilmiş altın nanopartiküller glikoz ölçümünün yapılacağı elektrot yüzeyine immobilize edilmiş ve modifiye edilmiş elektrot potansiyometrik yöntemle glikoz ölçümlerinde kullanılmıştır. Glikoz ölçümleri için en iyi çalışma koşulları belirlenmiştir. iv Hazırlanan enzimsiz sensörün glikoz ölçümü için doğrusal çalışma aralığı 5-30 mM, en düşük tayin sınırı ise 0.5 mM olarak bulunmuştur. Hazırlanan sensörün en az 6 defa kullanılabileceği ve 30 gün beklenildiğinde glikoz cevabında yaklaşık % 10.97 azalma olduğu belirlenmiştir. Glikoz ölçümlerine girişim etkisi yapabilecek moleküllerin etkisi araştırılmış ve kan serumunda kullanılabilirliği test edilmiştir.en_US
dc.description.abstractIn this study, a new non-enzymatic glucose sensor was developed based on gold nanoparticles were synthesized by using chitosan. Synthesized gold nanoparticles were characterized and carried out glucose measurement by potentiometric method. Gold nanoparticle surface was modified by 4-mercaptophenylboronic acid and 1-decanethiole. Modified nanoparticles were immobilized on electrode surface. The modified electrode was used on glucose determination by potentiometric methods and optimum conditions were determined for glucose measurement. The linear calibration graphs were obtained in the concentration range of 5-30 mM glucose and the detection limit was found to be 0.5 mM. The reusability of the sensor was found to be as 6 and the stability of the vi sensor was investigated. After 30 days, 10.97% of initial glucose response of the modified electrode was decreased. The effect of possible interfereneces to the glucose respond of the sensor in biological and real (blood) samples were also investigated.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherKırıkkale Üniversitesien_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectKimyaen_US
dc.subjectChemistryen_US
dc.subjecten_US
dc.subjecten_US
dc.titleAltın nanopartiküllere dayalı enzim içermeyen glikoz sensör geliştirilmesien_US
dc.title.alternativeDEVELOPMENT OF NON-ENZYMATIC GLUCOSE SENSOR BASED ON GOLD NANOPARTICLESen_US
dc.typemasterThesisen_US
dc.contributor.departmentKKÜ, Fen Bilimleri Enstitüsü, Kimya Anabilim Dalıen_US
dc.identifier.startpage1en_US
dc.identifier.endpage78en_US
dc.relation.publicationcategoryTezen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster