Pestisitlerin (sentetik, doğal ve biyopestisit) mikrobiyal floraya etkisi
Özet
Pestisit terimi kısaca pest (zararlı, haşarat), adı verilen zararlı canlıları öldürmek için kullanılan madde anlamına gelir. Tarımsal mücadelede pestisitlerin bilimsel denetimden yoksun, gelişi güzel ve aşırı dozda kullanılmaları sonucunda birçok olumsuz etkiler ortaya çıkmaktadır. Günümüzde organik tarım ve organik tarım ürünlerinin tüketimi önem kazandıkça sentetik pestisitlerin yerine, doğal pestisitlerin ve biyopestisitlerin kullanımı yaygınlaşmıştır. Tarımsal uygulamalarda kullanılan bu pestisitlerin ekosistemdeki rolü üzerine birçok araştırma bulunmaktadır. Ancak mikrobiyal flora üzerine etkisiyle ilgili detaylı araştırmalara rastlanılmamıştır. Bu nedenle çalışmada tarımsal uygulamalarda kullanılan bazı sentetik, biyopestisit ve doğal pestisitin mikrobiyal flora üzerine etkilerinin belirlenmesi hedeflenmiştir. Özellikle; tarım arazilerinden izole edilen bakterilerin pestisitlere duyarlılıkları belirlenerek metabolik aktivitelerindeki değişimlerin ve genetik modifikasyonların belirlenmesi amaçlanmıştır. Tarım arazilerinden alınan toprak numunelerinden toplamda 50 bakteri izolasyonu gerçekleştirilmiştir. Bu bakterilerde yapılan ön tanımlama çalışmalarından sonra seçilen 8 suşun moleküler tanımlama (16S rRNA dizilimine göre) ile türleri belirlenmiştir. Pestisit olarak kullanılan Basudin 60 EM, Dursban 4, Cupravit OB 21 (sentetik pestisitler), Bordo Bulamacı (doğal pestisit) ve Componion (Bacillus Subtilis GB03) (biyopestisit)'a bu suşların duyarlılıkları MİK yöntemiyle gösterilmiştir. Genel inhibisyon testlerinde kuyu ve disk difüzyon yöntemleri kullanılmıştır. Ticari olarak günümüzde yaygın bir şekilde kullanılan bu pestisitlerin tarım arazilerinde tavsiye edilen dozları da göz önünde tutularak yapılan genel inhibisyonların belirlenmesinden sonra bu suşlarda metabolik aktivitede meydana gelen değişimler tespit edilmiştir. Metabolik aktivite olarak da antibiyotik duyarlılıkları ve üreme eğrilerindeki değişimler belirlenmiştir. Elde edilen verilere göre test edilen 8 suşta da arazide kullanılan doz uygulamalarında antibiyotik duyarlılıklarında artış tespit edilmiştir. Genetik modifikasyonlara dair yapılan analizlerde ise modifikasyonun gerçekleştiği belirlenmiştir. Sonuç olarak; günümüzde kullanılan tüm pestisitlerin mikrobiyal florada sadece sidal etki yapmadığı; aynı zamanda metabolik aktivitede ve genetik yapıda değişimlere neden olduğu tespit edilmiştir. Pesticides short-term pest, (vermin) refers to the substance used to kill harmful organisms. Many negative effects arise as a result of using pesticides in agricultural fight the devoid of scientific audit, indiscriminate and excessive doses. Today, as it gains importance the consumption of organic farming and organic farming products, the use of natural pesticides and bio-pesticides instead of synthetıc pesticides, have become widespread. There is a lot of research about the role in the ecosystem of these pesticides used in agricultural applications. However, ıt has not been found detailed studies on the effect on the microbial flora. Therefore, in our study, it is aimed to determine the effects of some synthetıc, biyopestisit and natural pesticide that are used in agricultural applications on microbial flora. Particularly, it is aimed to identificate the changes in metabolic activity and genetic modifications by determining the sensitivity to pesticides of the bacteria isolated from agricultural land. It was carried out total 50 bacteria isolation from agricultural land as soil samples. After preliminary studies with these selected 8 bacteria have been identified species with molecular identification and made identification according to the 16s rRNA base sequence. The sensitivity of these strains to Basudin 60 EM, Dursban 4, Cupravit OB 21 (synthetıc pesticide), Bordeaux mixture (natural pesticide) and Componion (Bacillus subtilis GB03) (biopesticide) was determined by MIC method. Wells and disc diffusion methods were used in general inhibition tests. After the determination of general inhibition, nowadays in the consideration of commercially widely used also the recommended dose of these pesticides in agricultural areas, antibiotic susceptibility are reviewed to detect changes in metabolic activity in these bacteria. The antibiotic susceptibility and changes in growth curves were determined as metabolic activity. According to the obtained data, it has been found to increase in antibiotic susceptibility in the aplications dose used in the field on 8 tested bacteria. It has been found to modification occurred in analysis on the genetic modifications. As a result; it has shown all pesticides that are used nowadays don't impact as only sidal on the microbial flora, at the same time that cause changes in metabolic activity and genetic structure.