Agaricus bitorquis (Quel) Saccardo'den tirosinaz enziminin elde edilmesi ve karakterizasyonu
Özet
ÖZETAgaricus bitorquis(Quel.) Saccardo ' den Tirosinaz Enziminin Elde Edilmesi veKarakterizasyonuYalçın, CanerKırıkkale ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüBiyoloji Anabilim Dalı, Yüksek Lisans TeziDanışman: Yard. Doç. Dr. Perihan GülerTemmuz 2005, 47 sayfaGünümüzde arıtım teknolojilerinde kullanılan ve endüstriyel alanda, gıdasanayinde , tıbbi alanda birçok aktivitelere neden olan tirosinaz enzimi hayvan ,bitki ve mantarlardan izole edilmiştir.Hemen hemen tüm canlılarda bulunantirosinazın mantarlarla yapılan çalışmalarda çoğunlukla, enzimin izolasyonu veinhibisyonu araştırılmıştır. Bu çalışmada, Basidiomycetes sınıfında yer alan veülkemizde doğal yayılış göteren Agaricus bitorquis(Quel.)Sarcardo` ten tirosinazenziminin elde edilmesi ve karakterizasyonu çalışılmıştır. Agaricus bitorquis' tenizole edilen tirosinaz enziminin özgül aktivitesi üzerine değişik faktörlerin etkilerihem misel aşamasında hem de fruktifikasyonlarda araştırılmıştır.Sıvıbesiyerinde geliştirilen misellerde oluşan tirosinazın özgül aktivitesine miselyarpelet sayısı, inkübasyon süresi, karbonhidrat konsantrasyonu, pH ve sıcaklıkgibi faktörlerin etkileri araştırılmıştır.Fruktifikasyon çalışmalarında; kültür mantarıortam sıcaklığının etkisi araştırılmıştır.Elde edilen mantarlardan hazırlananekstraktlarda tirosinazın özgül aktivitesi ölçülmüştür.Elde edilen sonuçlar grafiklendirilmiş ve istatistiksel olarakdeğerlendirilmiştir.ANAHTAR KELİMELER: Agaricus bitorquis, tirosinaz, özgül aktivite, miselgelişimi, fruktifikasyon ABSTRACTObtaining Tyrosinase Enzyme from Agaricus bitorquis (Quel.) Saccardo andits CharacterizationYALÇIN, CanerKırıkkale UniversityGraduate School of Natura! and Applied SciencesDepartment of Biology, M. Sc. ThesisSupervisor: Asst. Prof. Dr. Perihan GülerJuly 2005, 47 pp.The tyrosinase that is used for refining technologies, industrial areas, foodindustries and in medicinaû sciences which causes lots of activities are isolated fromanimals, plants and mushrooms of tyrosinase, vvhich is present in most all livingthings, on mushrooms mostly the isolation and inhibition of enzyme has been worked.In this study, the production of tyrosinase enzyme from Basidiomycetes classAgaricus bitorquis (Quel.) Saccardo, which is a natural spread in our country and itscharacterization, has been worked. The effects of different factors on the specificactivities of tyrosinase enzyme, which is isolated from Agaricus bitorquis, areinvestigated both on mycelia and fructifications. The tyrosinase that is developed inbroth medium, The effects of mycelia pellet number, incubation period,carbohydrate concentration, heat and pH factors to its specific activities. Duringfructification studies; the effect of the environment heat to the carpophores, whichare produced in culture rooms by using the cultural mushroom production technigues.The specific activities of tyrosinase were measured at the extracts prepared from theproduced mushrooms.The final results were put in graphics and evaluated statistically.Key VVords: Agaricus bitorquis, tyrosinase, specific activity, mycelium growth,fructification.