Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.advisorDuru, Üyesi Özkan
dc.contributor.authorArzik, Safiye
dc.date.accessioned2023-10-02T20:56:31Z
dc.date.available2023-10-02T20:56:31Z
dc.date.issued2022
dc.identifier.urihttps://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=sELqxhTlFGAjsbjOuuiyCATiDP962mREJ7Wi1YAnzU9-W3g3xtg_Uk66TYmDlf_N
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12587/18397
dc.description.abstractBeslenme yaşamın ayrılmaz bir parçasıdır. Bununla birlikte günümüzde yaygınlığı artan birçok hastalığın da önemli nedenlerindendir. Bu çalışmada özellikle obezite ve neden olduğu kronik hastalıklarla mücadele yanında yaşam kalitesi üzerine olumlu etkileri olduğu düşünülen aralıklı orucun, zaman kısıtlı beslenme modellerinin, istenildiği zaman ve miktarda besin tüketilen beslenme modeli ile kıyaslanarak. bazı kan parametreleri üzerine etkilerinin araştırılması amaçlanmıştır. Çalışmada 48 adet Wistar ırkı, 8-12 haftalık, erkek (250-300 g) sıçanlardan sürekli yeme ulaşabilen kontrol grubu (1. grup), günde tek öğün beslenen 2. Grup, 18 saat açlık sonrası 6 saatte iki öğün beslenen 3. grup ve 14 saat açlıktan sonra 10 saat tokluk periyodunda 2 öğün beslenen 4. grup olmak üzere her birinde 12 adet sıçan olacak şekilde 4 grup oluşturuldu. Tüm sıçanlar, standart sıçan yemi ile beslendi. Deneme sonunda grup 1 (kontrol)'e göre grup 3'te (18 saat aç olan) serum total kolesterol düzeyinde istatistiksel olarak anlamlı azalma gözlendi (P<0,05). Grup 1'e göre diğer deneme gruplarında istatistiksel olarak anlamlı bulunmayan HDL-kolesterol düzeyinde sayısal azalmalar, trigliserid düzeyinde ve AST aktivitesinde sayısal artmalar belirlendi (P>0,05). Serum glikoz düzeyleri (P<0,05) ve ALT aktivitesinde (P<0,01) grup 1'e göre diğer deneme gruplarında istatistiksel olarak önemli düzeyde artma gözlendi. Serum LDL-kolesterol düzeylerinde Grup 1'e göre diğer deneme gruplarında, istatistiksel olarak önemli düzeyde azalma saptandı (P<0,01). Ayrıca LDL-kolesterol düzeylerinde grup 4'e göre grup 3'de de istatistiksel olarak önemli düzeyde azalma saptandı (P<0,01). Serum üre, BUN, kreatinin düzeyleri uygulamalardan etkilenmedi (P>0,05). Serum keton düzeylerinde, tek öğün beslenen grup 2'de diğer gruplara göre istatistiksel olarak önemli düzeyde azalma tespit edildi (P<0,001). Serum insülin düzeyinde grup 4'de, tek öğün beslenen grup 2 ve grup 3'e göre istatistiksel olarak önemli düzeyde artma saptandı (P<0,05). HbA1C düzeylerinde ise hiçbir grupta farklılık saptanmadı. Hemogram değerleri incelendiğinde ise, kontrol grubuna (grup 1) göre IF uygulanan deney gruplarında RBC, HGB, HCT düzeylerinde istatistiksel olarak önemli düzeyde azalma tespit V edildi. Ancak hemogramın diğer parametreleri; WBC, MCV, MCH, MCHC, PLT, NEUT, LYM, MONO, EO, BASO ise gruplar arasında bir farklılık oluşmadı. Sunulan çalışmada tüm aralıklı oruç gruplarında kontrole göre yem tüketimi daha düşük bulundu. Canlı ağırlık açısından değerlendirildiğinde aralıklı oruç uyguladığımız tüm grupların daha az kilo aldığı tespit edildi. Sonuç olarak zaman kısıtlı orucun sağlıklı metabolik düzeyler açısından bazı olumlu etkileri olduğu, olumsuz denebilecek düzeyde değişiklik olmadığı bununla birlikte farklı oranlarda besin bileşimleri ve daha uzun zaman dilimini kapsayan araştırmaların yapılması gerektiği kanaatine varılmıştır.en_US
dc.description.abstractNutrition is an integral part of life. However, it is one of the important causes of many diseases whose prevalence is increasing today. In this study, the effects of intermittent fasting, which is thought to have positive effects on quality of life, as well as on the fight against obesity and chronic diseases, was compared between time-restricted nutrition model and model fed ad-libitum. And in this study, it was aimed to investigate effect of intermittent fasting on some blood parameters. In the study, 48 Wistar breed, 8-12 weeks old, male (250-300 g) rats were segregated into control group (1st group), 2nd group fed one meal a day, 3rd group fed two meals in 6 hours after 18 hours of fasting. Four groups were formed with 12 rats each, and the 4th group fed 2 meals in a 10-hour fasting period after 14 hours of fasting. All rats were fed with standard rat diet. A statistically significant decrease was observed in serum total cholesterol level in group 3 (18 hours fasting group) compared to group 1 (control) (P<0.05). A statistically significant increase was determined in serum glucose levels (P<0.05) and ALT activity (P<0.01) in group 1 compared to other groups, and in insulin levels in group 4 compared to groups 2 and 3 (P<0.05). A statistically significant decrease was found in serum LDL-cholesterol levels in other experimental groups compared to group 1 and in group 3 compared to group 4 (P<0.01). VII In the study, it was determined that there was no statistically significant difference in serum triglyceride, HDL-cholesterol, urea, BUN, creatinine, HbA1C levels and AST activity in the other experimental groups compared to group 1 (control) (P>0.05). When the hemogram values were examined, a statistically significant decrease was found in the levels of RBC, HGB, and HCT in the experimental groups treated with IF compared to the control group (group 1). However, there was no statistically significant difference between the groups in other parameters of the hemogram. In the present study, feed consumption was lower in all intermittent fasting groups than in the control. When evaluated in terms of body weight, it was determined that all groups in which we applied intermittent fasting gained less weight. As a result, we think that time-restricted fasting has some positive effects in terms of healthy metabolic levels, there is no change in negative levels, however, it is necessary to conduct research involving food compositions at different rates and longer time periods.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherKırıkkale Üniversitesien_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectBiyokimyaen_US
dc.subjectBiochemistryen_US
dc.subjectVeteriner Hekimliğien_US
dc.titleRatlarda, aralıklı açlık diyet modellerinin standart beslenme tarzına göre vücut bileşenleri ve kan parametreleri üzerine etkisien_US
dc.title.alternativeThe effect of intermittent fasting diet models on body components and blood parameters according to standard diet in ratsen_US
dc.typemasterThesisen_US
dc.contributor.departmentKKÜ, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Biyokimya (Veterinerlik) Ana Bilim Dalıen_US
dc.contributor.institutionauthorArzik, Safiye
dc.identifier.startpage1en_US
dc.identifier.endpage89en_US
dc.relation.publicationcategoryTezen_US
dc.identifier.yoktezid747848en_US


Bu öğenin dosyaları:

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster