Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.advisorNAİM DENİZ AYAZ
dc.contributor.authorBUSE DİRİK
dc.date.accessioned2023-11-08T06:08:01Z
dc.date.available2023-11-08T06:08:01Z
dc.date.issued2023en_US
dc.date.submitted2023-03-11
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12587/18668
dc.description.abstractBu tez çalışmasında, çeşitli sağlık faydaları için tercih edilen ve piyasada ticari olarak satışa sunulan en yaygın probiyotik ürünlerin, toplam aerobik mezofilik ve laktik asit bakteri miktarlarının belirlenmesi ile beyanlarına ve Türk Gıda Kodeksine uygunluklarının araştırılması amaçlanmıştır. Çalışmada farklı markalar tarafından üretilmiş, farklı içerikte ve farklı parti numaralarına sahip ticari olarak satışa sunulan 30 probiyotik ürünün içerdikleri toplam aerobik mezofilik bakteri ve toplam laktik asit bakteri sayısı incelenmiş olup tüm probiyotik ürünlerin toplam aerobik mezofilik bakteri ve toplam laktik asit bakteri sayısının ortalamaları sırayla 1,9x10⁷ kob/ml ve 4,6x10⁶ kob/ml olarak bulunmuştur. Süt ürünü ve bar olarak üretilen ticari probiyotik ürünlere yapılan analizlerinin sonuçlarına göre toplam aerobik mezofilik bakteri ve toplam laktik asit bakteri sayısı Türk Gıda Kodeksine uygun olmakla birlikte çay olarak satışa sunulan probiyotik ürünlerin toplam aerobik mezofilik bakteri ve toplam laktik asit bakteri sayısının Türk Gıda Kodeksine uygun olmadığı tespit edilmiştir. Sonuç olarak, Türkiye'de ticari olarak satışa sunulan çay formu haricindeki başlıca probiyotik ürünlerin içerdikleri laktik asit bakterileri açısından Türk Gıda Kodeksine uygun olduğu, buna karşın bu ürünlerin farklı ülkelerin ilgili yasal düzenlemelerine göre yeterli sayıda canlı mikroorganizma içermediği tespit edilmiştir. Elde edilen bu sonuçlar genel bir izlenim oluştursa da probiyotik ürünlerin tür düzeyinde farklı mikroorganizmalar içerdikleri ve üretim esnasında farklı mikroorganizmalarla kontamine olabilecekleri dikkate alındığında etiketlerinde beyan edilen suşların sayısının belirlenmesinin gerekli olduğu bunun için daha ileri çalışmalar yapılması gerektiği sonucuna varılmıştır.en_US
dc.description.abstractThe objectives of this master thesis were to detect the total counts of aerobic mesophilic and lactic acid bacteria from the widely sold probiotic products, that are consumed for some health benefits in Türkiye, and to evaluate the compliance of their declarations to Turkish Food Codex. Thirty commercial products belong to diverse companies, production codes and ingredients were, tested in the study. According to the microbiological analyses the mean counts for, total lactic acid bacteria and total aerobic mesophilic bacteria were found as 4.6x10⁶ cfu/ml and 1,9x10⁷ cfu/ml, respectively. The findings of the analyses showed that the total lactic acid bacteria and aerobic mesophilic bacteria of dairy products and bars analysed in this thesis were detected in accordance with the Turkish Food Codex. However, the total number of lactic acid bacteria and aerobic mesophilic bacteria in tea products were found lower than as declared in Turkish Food Codex. Finally, it has been found that the most of the probiotic products, except tea form, were comply with the Turkish Food Codex in terms of counts of lactic acid bacteria, but it was also found that these products do not contain enough live microorganisms according to the relevant legal regulations of some other developed countries. In conclusion, although the findings obtained from this study give an idea about the compliance of probiotic products with legal regulations, further studies are needed to detect and define the probiotic strains declared on the labels of the products. It should also be determined whether the products are contaminated with microorganisms that are not declared on the label.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherKırıkkale Üniversitesi / Sağlık Bilimleri Enstitüsü / Veteriner Besin Hijyeni ve Teknolojisi Ana Bilim dalıen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectBesin Hijyeni ve Teknolojisi = Food Hygiene and Technologyen_US
dc.titleTicari probiyotik ürünlerde toplam aerobik mezofilik ve laktik asit bakteri sayısının araştırılmasıen_US
dc.title.alternativeInvestigation of the total number of aerobic mesophilic and lactic acid bacteria in commercial probiotic productsen_US
dc.typemasterThesisen_US
dc.contributor.departmentKırıkkale Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları (Veteriner) Ana Bilim Dalıen_US
dc.relation.publicationcategoryTezen_US


Bu öğenin dosyaları:

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster