Show simple item record

dc.contributor.authorMaraş, Meltem
dc.contributor.authorÇavuşoğlu, Kültiğin
dc.contributor.authorAksöz, Erol
dc.contributor.authorKırındı, Talip
dc.date.accessioned2020-06-25T14:33:41Z
dc.date.available2020-06-25T14:33:41Z
dc.date.issued2004
dc.identifier.citationMaraş, M., Çavuşoğlu, K., Aksöz, E., Kırındı, T. (2004). Pektin, poligalakturonik asit ve liyofilize pektinaz enziminin yapısal analizi. İTÜ Dergisi Seri C: Fen Bilimleri, 2(1), 3 - 10.en_US
dc.identifier.issn1303-7021
dc.identifier.issn1307-1661
dc.identifier.urihttps://app.trdizin.gov.tr/publication/paper/detail/TXpneE1UQXc=
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12587/465
dc.description.abstractPektik enzimler, yüksek moleküler ağırlıklı pektik asitlerin indirgeyici olmayan uçlarına atak yaparak monogalakturonatları oluşturan enzimlerdir. Bu enzimler Saprofltik fungus, bakteri ve bazı mayalarca oluşturulmaktadırlar. Meyve ve sebze teknolojilerinde kullanılmaktadır. Bu çalışmada pektin, poligalakturonik asit ve liyofilize bakteriyel pektinazın kristal yapıları, taramalı elektron mikroskobunda (SEM) görüntülenmiştir. SEM'deki görüntülerinde homojen kristal yapı görülmektedir. Pektin poligalakturonik asit ve bakteriyel pektinaz, elektron ışınlarını geçilmeyecek kadar kompakt ve sıkı paketlenmiştir. Ayrıca substrat moleküllerinin kristallerinin pektinaz enziminden daha küçük boyutta olduğu tespit edilmiştir. Pektinazın enzimatik aktivitesini Ca{} ve Na gibi katyonların sitimüle ettiği bilinmektedir. Çalışmanın ikinci aşamasında pektinaz enziminin kristal yapısında bulunabilecek elementlerin analizi gerçekleştirilmiştir.en_US
dc.description.abstractPectic substances are pectinic acid, pectin, pectic acid and their salts. Pectin is a polysaccaride found in plants like fruits and vegetables etc in high level. Substances which have no methyl group are pectic acid and polygalacturonic acid. Pectic substances are heteropolysaccarides with 30,000-300,000 molecular weight.Pectic enzymes are known as enzyme destroying chain. Pectic enzymes produce monogalacturonates by attaking the nonreducing end of the high molecular weight pectic acids. These are produced by saprophytic fungi, bacteria and some yeasts. They are used in fruit and vegetable technologies. In this research, crystal structures of pectin, polygalacturonic acid and lyophilysed bacterial pectinase samples were studied by scanning elektron microskop. Homogenous crystal structure was observed from the images at SEM. Pectin, polygalacturonic acid and pectinase enzyme was packed so compact and tightly that no transiion of beam was observed. Pectin crystals have bigger size than polygalacturonic acid crystals. The crystals of substrat molecules was determined to be smaller than pectinase enzymes. Ca and Na cations are known to stimulate enzymatic activity In second step of study, the elements which are thought to be present in the crystal structure of pectinase were analysed. Analysis results showed that Na, Zn and Ca elements were found at concentrations of 60 %, 29.296 % and 6.555 %, respectively.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.titlePektin, poligalakturonik asit ve liyofilize pektinaz enziminin yapısal analizien_US
dc.title.alternativeStructural analysis of pectin, polygalacturonic acid and pectinase enzyme lyophilyseden_US
dc.typearticleen_US
dc.contributor.departmentKırıkkale Üniversitesien_US
dc.identifier.volume2en_US
dc.identifier.issue1en_US
dc.identifier.startpage3en_US
dc.identifier.endpage10en_US
dc.relation.journalİTÜ Dergisi Seri C: Fen Bilimlerien_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record