Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorÇağlayan, Fatma
dc.contributor.authorÇağlayan, Osman
dc.contributor.authorGünel, Engin
dc.contributor.authorÇakmak, Murat
dc.date.accessioned2020-06-25T14:41:47Z
dc.date.available2020-06-25T14:41:47Z
dc.date.issued2001
dc.identifier.citationBu yayın açık erişimli değildir.en_US
dc.identifier.issn1300-0292
dc.identifier.issn2146-9040
dc.identifier.urihttps://app.trdizin.gov.tr/publication/paper/detail/TVRZME9EZzQ=
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12587/969
dc.description.abstractKalori kısıtlamasının ve bazı çalışmalarda bildirildiği gibi açlığın, antioksidan etkisi bulunmaktadır. Elektif cerrahi operasyonlar öncesi uygulanan kısa süreli açlığın fonksiyonel etkilerinin yanısıra metabolik etkilerinin de ortaya konması gereklidir. Ratlarda 48 saatlik açlığın oksidan stres üzerine olan etkisini ortaya koymak için bu çalışma gerçekleştirildi. Toplam 25 adet rat, 48 saat süreyle su kısıtlaması olmaksızın aç bırakıldı. Başlangıçta, 24. ve 48. saatlerde kan örnekleri alındı. Bu örneklerde plazma malondialdehit (MDA) düzeyleri ölçüldü. Başlangıç, 24. ve 48. saatlerdeki plazma MDA düzeyleri sırasıyla 8.091.78, 6.862.51 ve 4.471.62 nMol/ml şeklindeydi. Çalışmamızda, 48 saatlik açlık ratlarda artan bir şekilde oksidan stresi azaltmaktadır. Bu azalma 48. saatte en belirgin hale gelmektedir. Öte yandan, açlığın hem glutatyon düzeyini azalttığı, hem de antioksidan enzimleri etkilediği rapor edilmiştir. Sınırlı süreli açlık, oksidan stres kaynağı varlığında serbest radikal artışına yol açtığı söylenmekle birlikte, bazal şartlarda antioksidan etkilidir.en_US
dc.description.abstractCalorie restriction and starvation, as noted by some investigators, have antioxidant effect. It is necessary to disclose the metabolic effects beside functional effects of the short term fasting applied before elective surgical operations. This study was performed to investigate the effect of 48 hours of fasting on oxidant stress in rats. Totally 25 rats were fasted along 48 hours without water restriction. Blood samples were taken at the beginning, and at the 24th and 48th hours of fasting. Plasma malondialdehyde (MDA) levels were measured in those samples. Plasma MDA levels of the initial, 24th and 48th hours samples were 8.09±1.78, 6.86±2.51 and 4.47±1.62 nMol/ml respectively. In our study, 48 hours of starvation reduced oxidant stress increasingly. This reduction was manifested at the 48th hour. Also, it has been reported that starvation decreases the level of the glutathione and influences the antioxidant enzymes. Although, limited time of starvation has been accused of leading to increased free radical production in the presence of an oxidant stress source, it has antioxidant effect on basal conditions.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/closedAccessen_US
dc.subjectGenel ve Dahili Tıpen_US
dc.titleAçlığın oksidan stres üzerine olan etkisien_US
dc.title.alternativeThe effect of fasting on the oxidant stressen_US
dc.typeotheren_US
dc.contributor.departmentKırıkkale Üniversitesien_US
dc.identifier.volume21en_US
dc.identifier.issue5en_US
dc.identifier.startpage374en_US
dc.identifier.endpage376en_US
dc.relation.journalTürkiye Klinikleri Tıp Bilimleri Dergisien_US
dc.relation.publicationcategoryDiğeren_US


Bu öğenin dosyaları:

DosyalarBoyutBiçimGöster

Bu öğe ile ilişkili dosya yok.

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster