Broyler rasyonlarında sıvı metiyonin kullanımı
Özet
Bu araştırma, broiler rasyonlarına katılan sıvı metiyoninin canlı ağırlık artışı, yem tüketimi, yemden yararlanma ve karkas verimi üzerine olan etkilerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Araştırmada toplam 175 adet günlük Hubbard etlik civciv kullanılmıştır. Araştırma her biri 25 adet civcivden oluşan 1 kontrol, 6 deneme olmak üzere toplam 7 grup halinde yürütülmüştür. Araştırma 6 hafta sürdürülmüştür. Denemenin kontrol grubunda soya küspesin mısır dan oluşan rasyon kullanıldı. Temel rasyona ilaveten 1, 2, 3,4, 5 ve 6. gruplara sırasıyla % 0.1 sıvı metiyonin, % 0.2 sıvı metiyonin, % 2 balık unu, % 2 balık unu% 0.1 sıvı metiyonin, % 2 balık unu% 0.2 sıvı metiyonin ve% 4 balık unu katıldı. Araştırma sonunda gruplar arasında canlı ağırlık bakımından istatistiki açıdan önemli derecede farklılık bulunmuştur (p0.01). Altı haftalık araştırma süresince kontrol ve deneme gruplarında ortalama canlı ağır- lık artışları sırasıyla 1323.99, 1531.93, 1637.51, 1567.74, 1678.04, 1800.58 ve 1615.09 g olarak saptanmıştır. Araştırma süresince bir kg canlı ağırlık artışı için tüketilen yem miktarları sırasıyla 2.70, 2.33, 2.04, 2.41, 2.38, 2.21 ve 2.56 kg olarak bulunmuştur. Gruplar arasında karkas ağırlıkları ve randımanları bakımından istatistiki açıdan önemli derecede farklılık oluşmuştur (p0.01). Bu çalışmada, balık unu katılan ve katılmayan rasyonlara sıvı metiyonin ilavesinin; etlik piliçlerde canlı ağırlık kazancı, yemden yararlanma ve karkas randımanını olumlu olarak etkilediği sonucuna varılmıştır. This study was carried out to determine the effects of liquid methionine added to the broiler rations on live weight gain, feed consumption, feed efficiency and carcass yield. A total of 17.5 daily Hubbard broiler chicks were used in this experiment. They were divided into one control group and six treatment groups each containing 25 chicks. The experimental period lasted six weeks. The control ration was prepared with soybean mealmaize (basal ration). The rations of the treatment groups were formulated with addition of 0.1 % liquid methionine (LM), 0.2 % LM, 2 % fish meal (FM), 2 % FM0.1 % LM, 2 % FM0.2 % LM and 4 % FM to the basal ration, respectively. At the end of the study, there were statistically significant differences among the groups in live weight (p<0.01). Live weight gain of control group and treatment groups were found as 1323.99, 1531.93, 1637.51, 1567.74, 1678.04, 1800.58 and 1615.09 g, respectively during six weeks investigation period. Feed consumption per one kg live weight gain of groups during investigation were determined as 2.70, 2.33, 2.04, 2.41, 2.38, 2.21 and 2.56 kg, respectively. There were statistically significant differences among the groups in carcass weights and yields At the end of the study, it is concluded that live weight gain, feed efficiency and carcass yield were positively influenced by addition of liquid methionine to the rations with or without fish meal in broilers. Key words: Methionine, broiler, live weight gain, feed efficiency, carcass yield
Kaynak
Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi DergisiCilt
44Sayı
2-3Bağlantı
https://app.trdizin.gov.tr/publication/paper/detail/TWpNMU5qQXc=https://hdl.handle.net/20.500.12587/1053