Öğrenme stillerine göre öğrencilerdeki girişimcilik becerilerinin incelenmesi
Abstract
Çalışmanın amacı, ortaokul 6. Sınıf öğrencilerinin öğrenme stillerine bağlı olarak yaratıcılık, yenilikçilik, risk, eleştirel düşünme, başarma ihtiyacı, kişiler arası ilişki boyutları kapsamında girişimcilik becerilerini incelemektir. Bu çalışmada detaylı veri elde etmek için hem nicel hem de nitel verilerin bir arada kullanıldığı açıklayıcı karma yöntem tercih edilmiştir. Bu yönde, 2014-2015 Eğitim Öğretim yılında Ankara Altındağ'da Seymenler Ortaokulunda 6. Sınıfta öğrenim görmekte olan öğrenciler üzerinde bir araştırma gerçekleştirilmiştir. Araştırmacıların katılımcılarını belirlemek için amaçsal örnekleme yönteminden ölçüt örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Çalışmada durum çalışmasından yararlanılmıştır. Çalışma ülkemizde öğrenme stillerine göre istasyon tekniği kullanıldığı bir öğrenme ortamında girişimcilik becerilerini belirlemeye yönelik öncü araştırmalardan biridir. Araştırmada Gökdağ (2004) tarafından gerçekleştirilen öğrenme stilleri ölçeği ve girişimcilik kontrol listesi hazırlanıp kullanılarak veri toplanmıştır. Kontrol listesi uyuşum yüzdesi %80 olarak elde edilmiştir. "Öğrenme Stilleri Ölçeği" inden elde edilen verilere dayanarak öğrenciler istasyon gruplarına dağıtılmıştır. Elde edilen verilerin analizi için SPSS 16 paket programı kullanılmıştır. Nicel verilerin çözümlenmesinde parametrik olmayan gruplar için uygulanan Mann Whitney U testi, Kruskall Wallis H testi ve normallik testi uygulanmıştır. Çalışmada elde edilen sonuçlara göre, kinestetik öğrenme stiline sahip öğrencilerin girişimcilik becerilerinde daha etkili olduğu, bu grubu işitsellerin ardından görsellerin takip ettiği görülmüştür. The purpose of the study is to introduce the effects on entrepreneurship in terms of creativity, innovation, risk, critical thinking, need for achievement and relationship between individuals on 6th grade students depending on the learning styles. In order to get detailed data, explanatory mixed method is preferred that both quantitative and qualitative data used together. Thus, within 2014-2015 academic year, a research has been carried out on eighteen students studying in Seymenler Secondary School, in Altındağ, Ankara. To determine the participants of the research, criteria sampling, which is one of purposeful sampling methods, is used. Case study used within the study. This study is one of the leading researches in this country that intended to specify the effects of entrepreneurial skills using station technique according to learning skills. In this study the data is collected using learning styles scale developed by Gokdag(2004) and entrepreneurship checklist that prepared by. The correspondence percentage of checklist reliability is acquired as 80%. Students dispersed into station groups according to the data acquired from "learning styles scale". Data analysis is made using SPSS 16 package program. Analyzing the quantitative data, Mann Whitney U test, Kruskall Wallis H test and normality test is used which can be applied in nonparametric groups. According to results acquired in study, kinesthetic student group is more effective in entrepreneurial skills and this group is followed by respectively auditory and visual student group.