Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.advisorÖzçelik, İsmail
dc.contributor.authorKarataş, Esnur
dc.date.accessioned2021-01-16T18:55:42Z
dc.date.available2021-01-16T18:55:42Z
dc.date.issued2018
dc.identifier.uri
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12587/14690
dc.descriptionYÖK Tez ID: 532572en_US
dc.description.abstractTarih sahnesine göçebe bir toplum olarak çıkan Türkler, fetihçi yapısı ile dört yüz çadırlık bir beylikten altı yüzyıllık imparatorluğa uzanan Osmanlı Devleti'ni var etmişlerdir. Geçmişten günümüze kadar yeme içmeye her daim önem veren Osmanlı Devleti, fetihlerle genişleyen topraklarda, karşılaştığı yeni kültürlerle kaynaşıp oluşturduğu zengin mutfak lezzetleri ile kendine has ziyafet ve sofra düzenleri konusunda yüzyıllar boyunca adından söz ettirmeyi başarmıştır. Eğer ki bugün "Osmanlı Saray Mutfağı" denildiğinde akla; çeşitli yemekler, âdâb-ı muâşeret kuralları, zengin saray ziyafetleri geliyorsa Osmanlı mutfağı, Asya, Anadolu, Arap, Fars, Rum gibi çeşitli kültürlerin mutfaklarından etkilenerek kendine özgü bir mutfak oluşturmayı başardığı içindir. Bunun için de, Osmanlı saray mutfaklarının, devletin kuruluşundan başlayarak yirminci yüzyıla kadar gösterdiği gelişmeler ve geçirdiği değişimler; geleneksel yapıdan Avrupaî tarza geçiş süreçleri, mutfaklarda ve sofralarda kullanılan araç gereçler bu çalışmanın özünü oluşturmaktadır.en_US
dc.description.abstractThe Turks, who emerged as a nomadic society on the stage of history, established the Ottoman Empire, with its conquering structure, extending from four hundred tents to a six hundred-year-old empire. From the past to the present day, the Ottoman Empire, always paying attention to eating and drinking has managed to talk about its name for centuries in its rich banquet and table setting with its rich culinary tastes that it has created with the new cultures it has encountered. If you say "Ottoman Palace Cuisine" today, remember various dishes, customs rules, rich palace banquets, it's for that Ottoman cuisine,has been influenced by the cuisines of various cultures like Asian, Anatolian, Arab, Persian, Greek culture and has managed to create a unique kitchen. For this reason, the developments and the changes that the Ottoman palace kitchens show from the establishment of the state to the 20th century, the process of transition from the traditional to the modern style, the tools used in the kitchens and table are the essence of this work.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherKırıkkale Üniversitesien_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectTarihen_US
dc.subjectHistoryen_US
dc.titleGeleneksellikten değişime Osmanlı sarayında mutfak kültürüen_US
dc.title.alternativeChange from tradition culinary culture in Ottoman palaceen_US
dc.typemasterThesisen_US
dc.contributor.departmentKKÜ, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Tarih Anabilim Dalıen_US
dc.identifier.startpage1en_US
dc.identifier.endpage153en_US
dc.relation.publicationcategoryTezen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster