Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorGencay, Yılmaz Emre
dc.contributor.authorAyaz, Naim Deniz
dc.contributor.authorDoğru, Aylin Kasımoğlu
dc.date.accessioned2020-06-25T14:33:32Z
dc.date.available2020-06-25T14:33:32Z
dc.date.issued2010
dc.identifier.citationGencay, Y. E., Ayaz, N. D., Doğru, A. K. (2010). Enterotoxin gene profiles of staphylococcus aureus and other staphylococcal isolates from various foods and food ingredients. Erciyes Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 7(2), 75 - 80.en_US
dc.identifier.issn1304-7280
dc.identifier.issn2267-5498
dc.identifier.urihttps://app.trdizin.gov.tr/publication/paper/detail/TVRFeU5UQXpNdz09
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12587/430
dc.description.abstractBu çalışmada, çeşitli gıdalardan izole edilen 107 stafilokok suşunun toksin gen profillerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu kapsamda, 102 koagulaz pozitif stafilokok izolatının 70’i (%68.6) PCR ile S. aureus olarak identifiye edilmiştir. Daha sonra, tüm izolatlar (70 S. aureus, 32 koagulaz pozitif ve 5 koagulaz negative stafilokok) multipleks PCR ile SE genlerinin (sea, seb, sec, sed, see, seg, seh, sei, and sej) varlığı yönünden incelenmiştir. S. aureus (70) izolatları arasından sadece 2 (%2.9) kanatlı eti izolatının sea genine sahip olduğu belirlenmiştir. Diğer izolatların hiçbirinden enterotoksin genleri tespit edilmemiştir. Stafilokok izolatlarında toksin geni prevalansı her ne kadar düşük bulunmuş olsa da, gıdalarda enterotoksin oluşturan stafilokoklar tüketici sağlığı yönünden potansiyel bir risk oluşturmaktadır.en_US
dc.description.abstractThis study was aimed to identify the toxin gene profiles of 107 staphylococcal isolates from a variety of foods. Firstly, 102 CPS were analyzed by PCR and 70 (68.6%) of them were identified as S. aureus. Then, all isolates (70 S. aureus, 32 CPS and 5 CNS) were investigated for the presence of SE genes (sea, seb, sec, sed, see, seg, seh, sei, and sej) by using multiplex PCR. Among 70 S. aureus, only 2 (2.9%) which were isolated form poultry meat shown to be positive for sea gene. None of the other isolates harboured any of the SE genes ascertained. Though these results of toxin gene positivity are too low, enterotoxin genes of enterotoxigenic staphylococci constitute a potential risk for consumers‘ health.en_US
dc.language.isoengen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectVeterinerliken_US
dc.titleEnterotoxin gene profiles of staphylococcus aureus and other staphylococcal isolates from various foods and food ingredientsen_US
dc.title.alternativeÇeşitli gıda ve gıda katkılarından izole edilen staphylococcus aureus ve diğer stafilokokların enterotoksin gen profillerien_US
dc.typearticleen_US
dc.contributor.departmentKırıkkale Üniversitesien_US
dc.identifier.volume7en_US
dc.identifier.issue2en_US
dc.identifier.startpage75en_US
dc.identifier.endpage80en_US
dc.relation.journalErciyes Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisien_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster