Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorYıldırım, Murat
dc.contributor.authorİstanbulluoğlu, Ersin
dc.contributor.authorAyvalı, Burcu
dc.date.accessioned2020-06-25T14:33:42Z
dc.date.available2020-06-25T14:33:42Z
dc.date.issued2005
dc.identifier.citationYıldırım, M., İstanbulluoğlu, E., Ayvalı, B. (2005). Prevalence and antibioticsusceptibility of thermophilic Campylobacter species in broiler chickens. Turkish Journal of Veterinary and Animal Sciences, 29(3), 655 - 660.en_US
dc.identifier.issn1300-0128
dc.identifier.issn1303-6181
dc.identifier.urihttps://app.trdizin.gov.tr/publication/paper/detail/TkRjd05UQXc=
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12587/467
dc.description.abstractBu çalışmanın amacı, broiler karkas ve dışkı örneklerinde termofilik Campylobacter türlerinin prevalansını araştırmaktır. Çalışmada, broyler kesimhanelerinde kesim sırası ve sonrasında karkasların dışkı ve dolayısıyla Campylobacter ile olası kontaminasyon riski belirlendi. Ayrıca, bu çalışmada, broilerlerden izole edilen Campylobacter izolatlarının antibiyotik duyarlılık durumları da araştırıldı. Broyler kümeslerinden alınan rektal swab örnekleri ve kesimhanelerden alınan karkas swab, barsak (sekum) ve karkas yıkama suyu olmak üzere incelenen toplam 428 adet materyalin 393'ünden (% 91,8) termofilik Campylobacter türleri izole edildi. Broyler piliçlerden alınan rektal örneklerden % 92,9 oranında izolasyon gerçekleştirildi. Kesimhanelerden alınan karkas swab örneklerinden % 93,6 oranında, barsak (sekum) örneklerinden ise % 91,3 oranında izolasyon yapıldı. Haşlama tankından alınan karkas yıkama suyu örneklerinden izolasyon yapılamazken, soğuk su tankından alınan örneklerin tamamından (% 100) Campylobacter'ler izole edildi. En yüksek oranda izolasyon tavuk karkaslarından (% 93,6) ve tavuk dışkılarından (% 92,9) yapıldı. İzole edilen suşların % 92,2'si Campylobacter jejuni, % 7,8'i C. coli olarak identifıye edildi. C. jejuni izolatlarının % 30,6'sı ? -laktam antibiyotiklerine ve % 31,3'ü kinolon grubu antibiyotiklere dirençli bulundu.C. coli izolatlarının ise % 30,7'si ? -laktam antibiyotiklerine ve % 31,2'si ise kinolon grubu antibiyotiklere dirençli bulundu. Sonuçlar Kırıkkale broyler çiftliklerindeki broyler karkaslarında termofilik Campylobacter ile yaygın bir fekal kontaminasyonun olduğunu ve bunun halk sağlığı açısından önemli bir risk oluşturduğunu göstermektedir. Bu çalışma, HACCP (Kritik Kontrol Noktalarında Tehlike Analizi) gibi koruyucu bir sistem uygulamasının Campylobacterlerin broyler çiftlikleri ve kesimhanelerdeki kontaminasyon kontrolleri için gerekliliğini bir kez daha vurgulamaktadır.en_US
dc.description.abstractThe aim of the present study was to investigate the prevalence of thermophilic Campylobacter species in broiler chicken faecal samples and on their carcasses. The possible routes of carcass contamination were assessed from slaughterhouse to market. Furthermore, the study aimed to determine the antibiotic susceptibility of Campylobacter isolates from broilers. Thermophilic Campylobacter spp. was isolated from 393 (91.8%) of 428 samples examined. A total of 53 out of 57 rectal swab samples was positive for thermophilic Campylobacter spp. Thermophilic Campylobacter spp. were isolated from 93.6%, 92.9% and 91.3% of broiler carcass, faecal and caecal samples, respectively. No Campylobacter'was isolated from scalding tank water samples. However, all samples collected from cold water tanks were found to be contaminated with thermophilic Campylobacter spp. Overall, 92.2% and 7.8% of the isolates were identified as Campylobacter jejuni and C. coli. 0f the C. jejuni isolates from broiler chickens, 30.6% were resistant to ?-lactam antibiotics and 31.3% were resistant to quinolone group antibiotics. Of the C. coli isolates from broiler chickens, 30.7% were resistant to ?-lactam antibiotics and 31.2% were resistant to quinolone group antibiotics. With these results we conclude that the widespread faecal contamination of broiler carcasses in broiler farms in Kırıkkale with thermophilic Campylobacter spp. constitutes a risk for public health. This study once more indicates the application of a preventive system such as HACCP (Hazard Analysis of Critical Control Points) is strongly required in the contamination control of Campylobacters in broiler farms and slaughterhouses.en_US
dc.language.isoengen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectZiraat Mühendisliğien_US
dc.titlePrevalence and antibioticsusceptibility of thermophilic Campylobacter species in broiler chickensen_US
dc.title.alternativeBroiler tavuklarda termofilik Campylobacter türlerinin prevalansı ve antibiyotik duyarlılıklarıen_US
dc.typearticleen_US
dc.contributor.departmentKırıkkale Üniversitesien_US
dc.identifier.volume29en_US
dc.identifier.issue3en_US
dc.identifier.startpage655en_US
dc.identifier.endpage660en_US
dc.relation.journalTurkish Journal of Veterinary and Animal Sciencesen_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster