Altınok, Haydar2025-01-212025-01-2120191308-5514https://search.trdizin.gov.tr/tr/yayin/detay/405826https://hdl.handle.net/20.500.12587/22810Bu çalışmada Tramates versicolor’ dan elde edilen Laccase enzimi (L), poli(N-izopropilakrilamit)-kalsiyum aljinat, (P(NIPA)-CaAlj) boncuklarına hapsetme yöntemi ile immobilize edildi. İmmobilize enzimin özellikleri ve enzimatik renk gidermeişlemlerinde kullanımı araştırıldı ve serbest enzim ile karşılaştırıldı. Michaelis-Menten sabiti (Km) ve maksimum reaksiyon hızı(Vmax) değerleri sırasıyla serbest enzim için 1,70x10-2 mM ve 2,08x10-3 mM.dakika-1 olarak bulundu. İmmobilize enzim içinKm ve Vmax değerleri de sırasıyla 4,80x10-2 mM ve 8,70x10-3 mM.dakika-1 olarak bulundu. Optimum pH değerleri serbestenzim için 5,0 ve immobilize enzim için 6,0 olarak belirlendi. Optimum sıcaklık sırasıyla serbest lakkaz ve immobilize lakkaziçin 40oC ve 45oC olarak belirlendi. 4oC da tutulan serbest lakkazın 30 günlük depolama sonrasında orijinal aktivitesinin % 60'ınıkoruduğu bulunurken aynı koşullarda tutulan immobilize enzimin ise orijinal aktivitesinin% 83’ünü koruduğu bulundu.İmmobilize enzimin 10 kez tekrar kullanım sonrasında orijinal aktivitesinin % 77'sini koruduğu bulunmuştur. Metil oranjınrenginin giderilmesinde, serbest lakkaz ve immobilize lakkaz için renk giderme yüzdeleri sırasıyla %73 ve %70 olarak bulundu.trinfo:eu-repo/semantics/openAccessKimyaOrganikBiyoteknoloji ve Uygulamalı Mikrobiyolojiİmmobilize ve Serbest Lakkaz Enziminin Optimum Koşullarının Araştırılması ve Renk Giderme İşleminde KullanımıArticle111153162405826