Ayaz, Naim DenizKızal, Başak2025-01-212025-01-212023https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=weFMBHaUra8rsS5wi2bmHE9QB3WG5XJdWlPz8HmjQniQ4J_-0PVdeOy5pm__ynL6https://hdl.handle.net/20.500.12587/20830Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Veteriner Besin Hijyeni ve Teknolojisi Ana Bilim dalıSalmonella, gıda kaynaklı salgınlarından sorumlu halk sağlığı problemleri arasında en yaygın görülen bakteriyel hastalık etkenlerinden birisidir. Kontamine sofralık yumurtalar gıda kaynaklı Salmonellozun birincil kaynağı olarak kabul edilmektedir. Bu çalışmanın amacı, halk sağlığı açısından önemli olup yumurtadan sıklıkla izole S. Enteritidis ve S. Kentucky'nin yumurta kabuğu kaynaklı kontaminasyonunun önlenmesi için SEnt1-2-1 ve SKen1-1-1 kodlu iki litik etkili bakteriyofajın kullanım etkinliğinin araştırılmasıdır. Çalışmada kullanılan bütün haldeki yumurtalar kontrol ve faj grubu olarak sınıflandırılmış ve kabukları düşük (~2 log kob/g) ve yüksek (~4 log kob/g) düzeyde S. Enteritidis ve S. Kentucky ile kontamine edilmiştir. Faj grubunda yer alan yumurtalara Salmonella kontaminasyonunu takiben 1 ml olarak 108 pob/ml düzeydeki litik etkili faj süspansiyonu uygulanmıştır. Oda sıcaklığında bekletilen gruplardaki Salmonella sayısının karşılaştırılarak faj uygulamasının biyokontrol etkinliğinin belirlenmesi amacıyla 0, 1, 3, 6 ve 24. saatlerde Salmonella sayımları gerçekleştirilmiştir. Elde edilen bulgulara göre, yumurtaların başlangıç kontaminasyon düzeylerinin S. Enteritidis için 2,6 ve 4,23 log kob/g olduğu S. Kentucky için ise 2,3 ve 4,04 log kob/g olduğu belirlenmiştir. Her iki serotipin kontrol gruplarında ilk 6. saatte Salmonella sayısında belirgin bir değişme olmazken faj gruplarında önemli derecede bir redüksiyon şekillenerek hem S. Enteritidis hem de S. Kentucky sayısının her iki kontaminasyon düzeyinde de tespit sınırı olan 1 log kob/g'nın altına düştüğü gözlenmiştir. Sonuç olarak, SEnt1-2-1 ve SKen1-1-1 kodlu bakteriyofaj izolatlarının bütün haldeki yumurta kabuğunda S. Enteritidis ve S. Kentucky'nin biyokontrolünde etkin olarak kullanılabilecekleri ortaya konmuşturSalmonella is one of the most common bacterial disease agents among public health problems responsible for foodborne outbreaks. Contaminated table eggs are recognized as the primary source of foodborne salmonellosis. The aim of this study was to investigate the efficacy of two lytic bacteriophages, SEnt1-2-1 and SKen1-1-1-1, for the prevention of eggshell contamination of S. Enteritidis and S. Kentucky, which are important for public health. Whole eggs used in the study were classified as control and phage group and their shells were contaminated with S. Enteritidis and S. Kentucky at low (~2 log cfu/g) and high (~4 log cfu/g) levels. Following Salmonella contamination, 1 ml of lytic phage suspension of 108 pfu/ml was applied to the eggs in the phage group. Salmonella counts were performed at 0, 1, 3, 6 and 24 hours to determine the biocontrol efficiency of phage application by comparing the number of Salmonella in the groups kept at room temperature. According to the results obtained, the initial contamination levels of the eggs were 2.6 and 4.23 log cfu/g for S. Enteritidis and 2.3 and 4.04 log cfu/g for S. Kentucky. While there was no significant change in Salmonella counts in the control groups of both serotypes in the first 6 hours, a significant reduction was observed in the phage groups and both S. Enteritidis and S. Kentucky counts decreased below the detection limit of 1 log cfu/g at both contamination levels. In conclusion, it was demonstrated that bacteriophage isolates coded SEnt1-2-1 and SKen1-1-1 can be effectively used in the biocontrol of S. Enteritidis and S. Kentucky in whole eggshell.trinfo:eu-repo/semantics/openAccessBesin Hijyeni ve TeknolojisiFood Hygiene and TechnologySalmonella enterıtıdıs ve salmonella kentucky'nin bakteriyofaj uygulaması ile yumurta kabuğunda kontrolüControl of salmonella enteritidis and salmonella kentucky in eggshell with bacteriophage applicationMaster Thesis161842622