Örgün, EmrahSolunoğlu, SevcanSolunoğlu, Ali2025-01-212025-01-2120202147-8775https://doi.org/10.21325/jotags.2020.709https://search.trdizin.gov.tr/tr/yayin/detay/525880https://hdl.handle.net/20.500.12587/22924Turistik bir destinasyonun tercih edilme nedenlerinin başında o destinasyona ait yeme içme\rfaaliyetleri gelmektedir. Özellikle son yıllarda turistler yalnızca güzel lezzetler tatmak ya\rda yeni bir lezzeti keşfetmek için seyahat etmektedirler. Bu akım alternatif bir turizm türü\rolan gastronomi turizmini doğurmuştur. Destinasyona ait yerel lezzetler bir yandan\rdestinasyon için bir tercih nedeni olurken bir yandan da uluslararası mutfak akımlarından\retkilenerek geleneksel formlarını kaybetmektedirler. Bu çalışmada, Nevşehir mutfak\rkültürünün sürdürülebilir turizm açısından değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Türkiye’nin en\rönemli turistik merkezlerinden biri konumundaki Nevşehir’e ait olan mutfak ürünlerinin\rkorunması ve bölgeye gelen ziyaretçilere geleneksel yapısı bozulmadan sunulması\rgerekmektedir. Bu amaçla, bölgeye ait yöresel mutfak unsurlarından birisi olan kuru\rsalatalık dolması ele alınmıştır. Kuru salatalık dolamsının tarifine yöre halkıyla yüz yüze\rgörüşmeler yapılarak ulaşılmıştır. Bölge insanın tarifleri göz önünde bulundurularak ürün\rtekrar yapılmış ve yapım aşamaları fotoğraflanarak kayıt altına alınmıştır. Çalışma sonunda\rNevşehir mutfak kültürünün korunması ve gelecek nesillere aktarılması amacıyla neler\ryapılabileceği konusunda önerilerde bulunulmuştur.trinfo:eu-repo/semantics/openAccessOtelcilikKonaklamaSpor ve TurizmİşletmeYerel Mutfak Kültürünün Sürdürülebilir Turizm Açısından Değerlendirilmesi: Nevşehir ÖrneğiArticle8462263210.21325/jotags.2020.709525880