Ayaz, YıldızAyaz, Naim DenizAksoy, MihribanKaplan, Yusuf Ziya2025-01-212025-01-2120131016-3573https://search.trdizin.gov.tr/tr/yayin/detay/519330https://hdl.handle.net/20.500.12587/21677Et ürünleri üretiminde kullanılan et türlerinin tür bazında ve oransal olarak doğru belirlenmesi tüketicinin aldatılmasının\rönlenmesi, halk sağlığının korunması ve üreticiler arası haksız rekabetin önlenmesi açısından büyük önem\rtaşımaktadır.Yapılan bu çalışmada, hem tür analizi hem de kantitatif analiz yapabildiği üretici firma tarafından ifade\redilen SureFood Animal QUANT Beef ve SureFood Animal QUANT Chicken real- time PCR kitleri kullanılmştır.\rÇalışmada deneysel olarak belirli oranlarda (%10 sığır eti + %90 tavuk eti, %20 sığır eti + %80 tavuk eti, %30 sığır eti +\r%70 tavuk eti, %50 sığır eti + %50 tavuk eti, %20 tavuk eti + %80 sığır eti, %30 tavuk eti + %70 sığır eti olmak üzere)\rsığır eti + tavuk eti karışımlarının yanı sıra farklı oranlarda sığır ve tavuk etinden hazırlanmış et ürünleri (salam, sosis ve\rsucuk) test materyali olarak kullanılmıştır. Et karışımlarından ve et ürünlerinden DNA ekstraksiyon işlemleri SureFood\rPrep Animal DNA ekstraksiyon kiti (Congen S 1003, Berlin, Almanya) ile yapılmıştır. DNA ekstraksiyonunu takiben\rReal-Time PCR tekniği ile et oranları tayin edilmeye çalışılmıştır. PCR analizleri Light Cycler-2 (Roche) cihazında gerçekleştirilmiştir.\rÇalışma sonuçlarına göre, kullanılan SureFood Animal QUANT Beef and SureFood Animal QUANT\rChicken real-time PCR kitlerinin deneysel olarak farklı oranlarda sığır ve tavuk etinden hazırlanmış et karışımları ile\ryine çeşitli sığır ve tavuk eti karışımlarından yapılan salam, sosis ve sucuk örneklerinde sığır ve tavuk eti oranlarını\rkantitatif olarak doğru tespit edemediği ortaya konulmuştur.trinfo:eu-repo/semantics/openAccessMikrobiyolojiGıda Bilimi ve TeknolojisiReal-Time PCR Tekniği ile Çeşitli Et Ürünlerinde Tavuk ve Sığır Eti Oranlarının Kantitatif TyiniArticle2424148519330