Broyler rasyonlarında organik selenyum ve vitamin E kullanımının performans, iç organ ağırlıkları ve kan parametreleri üzerine etkisi
Abstract
Bu araştırma, broyler rasyonlarına katılan organik selenyum (Sel-Plex) ile vitamin E’nin canlı ağırlık, canlı ağırlık artışı, yem tüketimi, yemden yararlanma, bazı iç organ ağırlıkları ve kan serumunda vitamin E düzeyleri üzerine etkisini incelemek amacıyla yapılmıştır. Araştırmada hayvan materyali olarak toplam 120 adet günlük erkek broyler civciv (Ross 308) kullanılmıştır. Hayvanlar her birinde 10 hayvan bulunan, 3 alt gruptan oluşan 4 deneme grubuna ayrılmıştır. Kontrol grubu (K) rasyonuna selenyum (Se) ve vitamin E ilavesi yapılmamıştır. Deneme grubu rasyonlarına sırasıyla 0.6 ppm organik selenyum (Sel-Plex) (Se); 150 IU/kg Vitamin E (E) ve 0.6 ppm organik selenyum (Sel-Plex) + 150 IU Vitamin E (Se+E) kombine olarak katılmıştır. Deneme 42 gün sürmüştür. Gruplar arasında canlı ağırlık, yem tüketimi, yemden yararlanma ve rölatif iç organ ağırlıkları bakımından istatistiksel bir fark tespit edilmemiştir (P>0.05). Serum vitamin E seviyesi, vitamin E (E) ilave edilen grupta, diğer gruplardan daha yüksek bulunmuştur (P<0.05). This study was conducted to investigate the effects of rations containing organic selenium and Vitamin E on live weight, live weight gain, feed consumption, feed efficiency, internal organ weights and blood parameters of broiler chicks. A total of 120, one day old Ross 308 male broiler chicks were used in this study. There were 4 treatment groups each containing 10 chicks of 3 replicates. The control group (K) was fed a basal diet without supplemented organic selenium (Se) and Vitamin E. Treatment groups were fed with 0.6 ppm organic selenium (Sel-Plex) (Se); 150 IU/kg Vitamin E (E) and 0.6 ppm organik selenium (Sel-Plex) + 150 IU Vitamin E (Se+E). The experiment lasted 42 days. There were no significant differences live weight, feed consumption, feed efficiency and relative internal organ weight among the groups (P>0.05). Serum vitamin E levels were higher in vitamin E (E) supplemented group than in other groups (P<0.05).