Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorGökalp, Faik
dc.date.accessioned2021-01-14T18:19:21Z
dc.date.available2021-01-14T18:19:21Z
dc.date.issued2017
dc.identifier.citationGökalp F. (2017). Zeytin Etken Maddesi Olan Oleuropein’in Kimyasal Aktivitesinin Teorik Olarak Araştırılması. Marmara Fen Bilimleri Dergisi, 29(2), 77 - 81.en_US
dc.identifier.issn2146-5150
dc.identifier.issn2146-5150
dc.identifier.urihttps://app.trdizin.gov.tr/makale/TWpZM05qazVPUT09
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12587/13609
dc.description.abstractBu çalışmanın amacı: zeytinin yapraklarında, olgunlaşmamış meyvelerinde bulunan ona acı tadı veren oleuropein ile önemli bir etken madde olan timolün termodinamiksel özellikleri, kimyasal aktiflik parametrelerinin (?G, HOMO, LUMO, ?(HOMO-LUMO), dipol moment) hesaplanmasıdır. Ayrıca bu değerlerin karşılaştırmasıyla birlikte radikalik yapılara karşı reaktif olup olmadıklarının tespit edilerek bununla ilgili yapılacak deneysel çalışmalara yön verilmesidir. Hesaplama yöntemi olarak RHF yöntemi kullanılmıştır. Bu yöntemler ve temel küme kullanılarak bileşiklerin tam optimize geometrik yapıları belirlenerek kimyasal aktivitesi değerlendirilmiştir. Hesaplamalarda Gaussian09W paket programından yararlanılmıştır. Bu yöntemi seçmemizin nedeni; molekülümüzün özelliklerini kısa sürede teorik olarak görmek, diğer yandan madde ve zaman kaybını önlemesi açısından oldukça önemli ve tercih edilebilir bir yöntem olmasıdır. Diğer önemli bir etken antioksidan madde olan timol ile karşılaştırıldığında; Oleuropeinde ki fenolik yapılardan dolayı kararsız özellikle radikalik yapılara karşı reaksiyon vermeye yatkın olduğu görülmektedir. Sonuç olarak; Oleuropein'in RHF ile yapılan hesaplamalarından elde edilen veriler ışığında; fenolik yapılardan dolayı kararsız, reaksiyon vermeye yatkın olduğunu ve metabolizmada zararlı mikroorganizmaların hücre yapısını bozarak antimikrobiyal etkili olacağı söylenebiliren_US
dc.description.abstractThe thermodynamic properties of oleuropein, an important active ingredient in oleaginous fruits and their leaves, which are bitter in olive fruits of olives, are reactive against the radicalic structure with the use of chemical activity parameters (?G, HOMO, LUMO, ?HOMO-LUMO and dipole moment) to determine if it is not to give direction to the experimental work to be done about it. The RHF method was used as the calculation method. These methods and chemical activity by determining the exact optimize geometric structures of the compounds using the base set. . The calculations have benefited from the Gaussian09W package program. The reason why we choose this method is that it is a very important and preferable method to see the properties of our molecules in a short time theoretically, that is, to prevent matter and time loss. Another important factor is antioxidant thymol; Oleuropein phenolic structures suggest that it is unstable, prone to react, particularly susceptible to reaction against the radicalic structure. As a result; we can report that DFT and HF calculations were made. With the light of the data we obtained; it is unstable due to the phenolic structure, is prone to react destroying the cell structure and metabolism of harmful microorganisms. It can be said to be effective as antimicrobialsen_US
dc.language.isoturen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectMatematiken_US
dc.subjectİstatistik ve Olasılıken_US
dc.titleZeytin Etken Maddesi Olan Oleuropein’in Kimyasal Aktivitesinin Teorik Olarak Araştırılmasıen_US
dc.title.alternativeTheoretical Investigation of Chemical Activity of Oleuropein Being Active Olive Ingredienten_US
dc.typearticleen_US
dc.identifier.volume29en_US
dc.identifier.issue2en_US
dc.identifier.startpage77en_US
dc.identifier.endpage81en_US
dc.relation.journalMarmara Fen Bilimleri Dergisien_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster