Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorKarabacak, Mürsel
dc.contributor.authorÇınar, Miyase
dc.contributor.authorEraslan, Gökhan
dc.contributor.authorKanbur, Murat
dc.contributor.authorLiman, Bilal Cem
dc.contributor.authorAkçay, Aytaç
dc.date.accessioned2021-01-14T18:19:24Z
dc.date.available2021-01-14T18:19:24Z
dc.date.issued2015
dc.identifier.issn1304-7280
dc.identifier.issn2267-5498
dc.identifier.urihttps://app.trdizin.gov.tr/makale/TWpBMk5EUXhNUT09
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12587/13644
dc.description.abstractÇalışmada günlük Ross MP3 ırkı erkek etlik civciv kullanıldı ve her grupta 10'ar hayvan bulunan 8 grup oluşturuldu.Birinci grup kontrol olarak tutuldu ve çalışma süresi boyunca normal yemle beslendi. Diğer gruplara sırasıyla üzüm çekirdeği(%0.5), lasalosid (100 ppm), salinomisin (60 ppm), maduramisin (5 ppm), lasalosid (100 ppm) ve üzüm çekirdeği (%0.5), salinomisin (60 ppm) ve üzüm çekirdeği (%0.5), maduramisin (5 ppm) ve üzüm çekirdeği (%0.5) 6 hafta süreyle yemle birlikteverildi. Çalışma süresi sonunda serum aspartat aminotransferaz (AST), alanın aminotransferaz (ALT), alkalen fosfataz (ALP),protein, albumin kolesterol, trigliserit, ürik asit, glikoz ve kreatinin değerleri incelendi. Üzüm çekirdeğinin belirtilen biyokimyasalparametreler üzerinde herhangi olumsuz bir etkisinin olmadığı gözlendi. Lasalosid'in ALT, trigliserit ve kreatinin düzeylerindeyükselmeye; salinomisin'in ALT, ALP, trigliserit ve kreatinin düzeylerinde yükselme ve albumin düzeyinde azalmaya; maduramisin'in ALT, ALP, trigliserit, ürik asit ve kreatinin düzeylerinde yükselmeye yol açtığı belirlendi. Üzüm çekirdeği+lasalosidverilen grupta ALT, ALP ve trigliserit düzeylerinin düştüğü; üzüm çekirdeği+salinomisin verilen grupta ALT ve trigliserit düzeyinin düştüğü; üzüm çekirdeği+maduramisin verilen grupta ALT, ALP, trigliserit, ürik asit ve kreatinin düzeylerinin düştüğü belirlendi (P<0.05). Lasalosid, salinomisin ve maduramisin'in etlik piliçlerde karaciğer ve böbrek fonksiyonları ile yağ metabolizması üzerinde olumsuz etkilerinin bulunduğu; ancak iyonofor antibiyotiklerle birlikte üzüm çekirdeği verilmesinin bu antibiyotiklerinyol açtığı istenmeyen etkileri azaltıcı etkilerinin olduğu belirlendi.en_US
dc.description.abstractDay-old Ross Mp3 male broiler chickens were used in this study. The animals were allocated to 8 groups, eachcomprising 10 broiler chickens. The first group was maintained for control purposes and was fed on normal feed throughoutthe trial period. To other groups it was given the grape seed (0.5%), lasalocid (100 ppm), salinomycin (60 ppm) andmaduramycin (5 ppm), lasalocid (100 ppm) and grape seed (0.5%), salinomycin (60 ppm) and grape seed (0.5%),maduramycin (5 ppm) and grape seed (0.5%) into feed for a period of 6 weeks, respectively. At the end of the trial periodserum aspartate aminotransferase (AST), alanine aminotransferase (ALT), alkaline phosphatase (ALP), protein, alb&uuml;mincholesterol, triglyceride, uric acid, glucose and creatinine levels were assayed. As a result, it was observed that grape seedhas no negative effect on biochemical parameters. Findings obtained in the present study demonstrated that lasalocid hasincreased ALT activity, triglyceride and creatinine levels, while salinomycin increased ALT and ALP activities, triglyceride andcreatinine levels, but decreased albumin levels. Maduramycin increased ALT and ALP activities along with triglyceride, uricacid and creatinine levels. In the group, which received a combination of grape seed and lasalocid, ALT and ALP activities andtriglyceride levels had decreased; whilst in the group that was given a combination of grape seed and salinomycin, ALT activityand triglyceride levels were observed decrease. In the group fed on a combination of grape seed and maduramycin, it wasascertained that ALT and ALP activities, triglyceride, uric acid and creatinine levels had decreased (P&lt;0.05). The results of thepresent study demonstrated that while lasalocid, salinomycin and maduramycin induced adverse effects on liver and kidneyfunctions and fat metabolism in broiler chickens, the combined use of ionophore antibiotics and grape seed reduced theseverity of the adverse effects of these feed additives.en_US
dc.language.isoengen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectVeterinerliken_US
dc.titleThe Effects of Grape Seed on Some Biochemical Parameters in Ionophoreen_US
dc.title.alternativeİyonofor Antibiyotikler Verilen Etçi Piliçlerde Üzüm Çekirdeğinin Bazı Biyokimyasal Parametreler Üzerine Etkilerien_US
dc.typearticleen_US
dc.identifier.volume12en_US
dc.identifier.issue1en_US
dc.identifier.startpage37en_US
dc.identifier.endpage42en_US
dc.relation.journalErciyes Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisien_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster