Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorKeskin, Erol
dc.contributor.authorBağlar, Serdar
dc.contributor.authorÖrün, Tahir
dc.date.accessioned2021-01-14T18:19:29Z
dc.date.available2021-01-14T18:19:29Z
dc.date.issued2017
dc.identifier.issn1302-5805
dc.identifier.issn2146-2852
dc.identifier.urihttps://app.trdizin.gov.tr/makale/TWpRMk5EVTBOQT09
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12587/13702
dc.description.abstractDiş çürüğü karyojen bakterilerin metabolizmaları sonucu ortama saldıkları asitler nedeniyle diş sert dokularında mineral çözünmesi sonucu oluşan bir çeşit enfeksiyon hastalığıdır. Olgunlaşmış plağın komplike ve derin tabakalardaki oksijensiz yapıdan dolayı çürük oluşumunda fermantasyon yapabilme yeteneği olan bakteriler ön plana çıkmaktadır. Fermantasyon sonucu açığa çıkan laktik asit, formik asit ve pirüvik asit gibi güçlü asitler, plak pH'sını düşürür ve oluşan plak asiditesi çürük gelişimi süresince minenin demineralizasyonuna yol açar. Oluşan plak asidifikasyonu sadece minenin mineral kaybına neden olmakla kalmaz aynı zamanda plak biyofilminin içerisinde yaşayan mikroorganizmalar için de tehlike oluşturur. Yani çoğu mikroorganizmalar, ölümcül pH değerleri olan pH 2.5 ve altında hayatlarını sürdüremezler. Bakterilerin bu asidik ortamda hayatta kalabilmeleri, sahip oldukları asit tolerans cevaplarına bağlıdır. Bakterilerin bu asiditeye karşı koyması glikoliz, laktik asit üretimi ve ATP(Adenozin trifosfat) üretimi sayesinde olur. Malolaktik fermantasyon ise asidik ortamda bu üretimleri sağlayan en önemli sistemdir. Güncel koruyucu diş hekimliği uygulamalarında kullanılan çürük önleyici tedavi protokollerinin daha iyi anlaşılması için bakterilerin fermantasyon sürecindeki rollerinin bilinmesi gerekmektedir. Bu derlemede fermantasyon sürecinin kimyasal tepkimelerini, bu tepkimeler sonucu hangi asitlerin oluştuğunu, dental plaktaki pH değişikliklerini, fermantasyonu gerçekleştiren bakterilerin asidojenik&asidürik özelliklerini mikroorganizmaların hayatlarını nasıl sürdürebildiklerini ayrıca asit tolerans cevabının muhtemel inhibisyonunun konak için ne tür avantajlar oluşturabileceği incelenmiştir. Böylece bakterilerin asit tolerans sistemlerinin inhibisyonunda kullanılan flor, çitosan, ?-mangostin ve gen çalışmaları gibi antikaryojenik stratejilere dikkat çekilmeye çalışılmıştır.en_US
dc.description.abstractDental caries is an infectious disease which occurs by the metabolism of bacteria acids released to dental enviroment which results hard tissue resolutions. Becouse of the oxygen-free structures of mature plaques complex and deep layers,cariojenic bacteries which have the ability of fermentation come forward. Strong acids like lactic acid, formic acid and pürivat deminish ph of the plaque and the acidty of the plaque causes demineralization of enamel during caries evolution. Existed plaque acidification is not only causes losing minerals from enamel but also threats microorganisms living in the biofilm of the plaque. So most of the microorganisms can't survive under the ph value of 2.5. The ability of bacteria to survive in this acidic environment depends on the acid tolerance responses they have. Protection against acidity is possible by the production of glicoses,lactic acid and ATP(Adenosine triphosphate) by bacteries. Malolactic fermentation is the most important system that provides these productions in acidic environment. Inorder to better understand the anti-caries treatment protocols used in current preventive dental practice, the role of bacteria in the fermentation process needs to be known. İn this review we examined: chemical reactions of fermentation, which acids has been occured by the result of these reactions, ph changes in dental plaque, acidojenic and aciduric properties of bacteries which realise fermentation, how can microorganisms survive in acidic environment, what are the advantages propable inhibition of acid tolerance responces for guest. So we tried to attract attention to the anti-cariojenic strategies such as flour, chitosan, ?-mangostin and gene studies which are used in the inhibition of acid tolerance systems of bacteria.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectDiş Hekimliğien_US
dc.titleKaryojen Mikroorganizmaların Asit Tolerans Yetenekleri ve Malolaktik Fermantasyonen_US
dc.title.alternativeACID TOLERANCE RESPONCE OF CARIOGENIC MICROORGANISMS AND MALOLACTIC FERMENTATIONen_US
dc.typearticleen_US
dc.identifier.volume20en_US
dc.identifier.issue2en_US
dc.identifier.startpage132en_US
dc.identifier.endpage144en_US
dc.relation.journalCumhuriyet Dental Journalen_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster