Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorİpçi, Kağan
dc.contributor.authorÖktemer, Tuğba
dc.contributor.authorBirdane, Leman
dc.contributor.authorAltıntoprak, Niyazi
dc.contributor.authorMuluk, Nuray Bayar
dc.contributor.authorPassalı, Desiderio
dc.contributor.authorLopatin, Andrey
dc.date.accessioned2021-01-14T18:19:32Z
dc.date.available2021-01-14T18:19:32Z
dc.date.issued2016
dc.identifier.citationİpçi K, Öktemer T, Birdane L, Altıntoprak N, Bayar Muluk N, Passalı D, Lopatin A, Bellussı L, Mladina R, Pawankar R, Cingi C. (2016). Effervescent tablets: a safe and practical delivery system for drug administration. ENT Updates, 6(1), 46 - 50.en_US
dc.identifier.issn2149-7109
dc.identifier.issn2149-6498
dc.identifier.urihttps://app.trdizin.gov.tr/makale/TWpZd01UZzVPUT09
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12587/13724
dc.description.abstractEfervesans, bir sıvı içinde oluflan kimyasal reaksiyon sonucu, çözünme ve gaz kabarcıklarının oluflması olarak tarif edilmektedir. Tıbbi kullanımda efervesan tabletler, verilen ilacın hızlı emilimini sa¤lamaya yönelik bir özellik taflımaktadır. Verilen ilaç, e¤er su içinde yeterli dozda ve kolayca çözünürse daha hızlı ve etkin flekilde emilim sa¤lanacaktır. Kö- pürme reaksiyonu için genellikle sitrik, malik, tartarik, adipik veya fumarik asitler kullanılmaktadır. En sık tercih edilen, ürüne hafif bir limon aroması da veren sitrik asittir. Tartarik, adipik ve fumarik asitler, suda çözünürlükleri daha düflük oldu¤u için daha az miktarlarda kullanılırlar. Uygun ilaç dozu alımının sa¤lanması, ilaca uyumun kolaylafltı- rılması, hızlı ve daha iyi emilim, hastanın sıvı alımının artırılması ve bü- yük tabletlerin yutulma zorlu¤unun ortadan kaldırılması için efervesan tabletler kullanılmaktadır. Bu derlemede, teknolojik açıdan efervesan tabletler de¤erlendirilmifl, avantaj ve dezavantajları tanımlanmıfltır.en_US
dc.description.abstractEffervescence is defined as the evolution of gas bubbles from a liquid as aresult of a chemical reaction. For medicinal use, effervescent tablets havespecific characteristics that allow rapid adsorption of the intended drug.In this manner, a medication can be absorbed easily and effectively if itdissolves easily in water and is present at a sufficient dose. Common acidsutilized for effervescent reactions are citric, malic, tartaric, adipic andfumaric acids. Citric acid is most commonly used for this application,which also adds a citrus-like taste to the products. Tartaric, adipic andfumaric acids are usually used in small amounts, due to their low watersolubility. Effervescent tablets are used to simplify the handling of doses,provide optimal compatibility, promote superior and rapid absorption,increase a patient's liquid intake and circumvent the difficulty of swallowing large pills. This review defines effervescent tablets in terms of thetechnology and describes the advantages and disadvantages.en_US
dc.language.isoengen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectKulak, Burun, Boğazen_US
dc.titleEffervescent tablets: a safe and practical delivery system for drug administrationen_US
dc.title.alternativeEfervesan tabletler: İlaç kullanımı için güvenli vepratik bir uygulama sistemien_US
dc.typearticleen_US
dc.identifier.volume6en_US
dc.identifier.issue1en_US
dc.identifier.startpage46en_US
dc.identifier.endpage50en_US
dc.relation.journalENT Updatesen_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster