dc.contributor.author | Albayra, Sevil | |
dc.contributor.author | Ergün, Ayşe Gül | |
dc.date.accessioned | 2021-01-14T18:22:01Z | |
dc.date.available | 2021-01-14T18:22:01Z | |
dc.date.issued | 2018 | |
dc.identifier.issn | 2459-1459 | |
dc.identifier.issn | 2459-1459 | |
dc.identifier.uri | https://doi.org/10.5152/clinexphealthsci.2018.720 | |
dc.identifier.uri | https://app.trdizin.gov.tr/makale/TXpjMU1qSXhNUT09 | |
dc.identifier.uri | https://hdl.handle.net/20.500.12587/13986 | |
dc.description.abstract | Objectives:To determine the effects of a school-based nutritional program (SBNP) designed for adolescents in high school, who are for various reasons unable to eat a midday meal, on their anthropometric measurements, blood test results and eating habits. Patients and Methods:The research used one group and was of a pretestposttest design. 148 adolescent high school students who had difficulty accessing a midday meal and expressed willingness to participate in the study. As part of the SBNP, four sessions of nutrition education, each for one hour once a week, were held and the students were regularly provided with lunch at school for 3 months. A sociodemographic form, an “Eating Habits Inventory,” anthropometric measurements and blood tests. Results:Mean waist measurements were significantly lower at the last evaluation compared to the preliminary assessment. The increases in Rbc, Hb and Htc after the SBNP compared to pretest results were found to be statistically significant. Mouth sores, gingival bleeding and hair loss rates showed a significant decrease. Conclusion:The SBNP had a positive impact on increasing erythrocyte, hemoglobin and hematocrit counts and reducing waist circumference measurements. In addition, the SBNP also contributed to reducing certain skin and mucosal conditions (sores on the edges of the mouth, canker sores, gingival bleeding) and the hair loss rates that may be associated with vitamin deficiency. It is recommended that the impact of an SBNP be tested for a longer duration with a larger sample that includes a control group. | en_US |
dc.description.abstract | Amaç: Bu çalışma, öğle yemeğine ulaşmada zorluk yaşayan ergenler için hazırlanan okul temelli beslenme programının (OTBP) antropometrik ölçümler, kan testi sonuçları ve yeme alışkanlıklarına etkilerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Yöntemler: Bu araştırma ön test-son test tek gruplu, yarı deneysel olarak yapıldı. Araştırmanın evrenini, orta sosyoekonomik statüde olan, OTBP’nın bir parçası olarak haftanın her günü birer saat olmak üzere dört seanslık beslenme eğitimi düzenlendi ve öğrencilere düzenli olarak 3 ay boyunca öğle yemeği verildi. Sosyodemografik bir form, “Yeme Alışkanlıkları Envanteri”, antropometrik ölçümler ve hemograma bakıldı. Veriler beslenme eğitimi ve öğle yemeği desteği öncesinde ve sonrasında toplandı. Bulgular: Ergenlerin ortalama bel ölçümleri, ön değerlendirmeye kıyasla son değerlendirmede önemli ölçüde düşüktü. OTBP’dan sonra ön test sonuçlarına kıyasla Rbc, Hb ve Htc’deki artışların istatistiksel olarak anlamlı olduğu bulundu. Ağız yaraları, dişeti kanaması ve saç dökülmesi oranları önemli bir düşüş gösterdi. Sonuç: OTBP, eritrosit, hemoglobin ve hematokrit sayılarını arttırmada ve bel çevresi ölçümlerini azaltmada olumlu bir etkisi oldu. Buna ek olarak, OTBP bazı cilt ve mukozal durumların (ağız kenarlarındaki yaralar, ağız yarası, diş eti kanaması) ve vitamin eksikliğiyle ilişkili olabilecek saç dökülme oranlarının azaltılmasına katkıda bulundu. OTBP’ nın bir kontrol grubu içeren daha büyük bir örneklem grubuyla ile daha uzun süre test edilmesi önerilir. | en_US |
dc.language.iso | eng | en_US |
dc.relation.isversionof | 10.5152/clinexphealthsci.2018.720 | en_US |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | en_US |
dc.title | The Effect of a School-Based Nutritional Program on the Anthropometric Measurements, Blood Test Results and Eating Habits of Adolescents | en_US |
dc.title.alternative | Okul Temelli Beslenme Programının Ergenlerin Bazı Antropometrik Ölçümlerine, Kan Testlerine ve Beslenmelerine Etkisi | en_US |
dc.type | article | en_US |
dc.identifier.volume | 8 | en_US |
dc.identifier.issue | 3 | en_US |
dc.identifier.startpage | 217 | en_US |
dc.identifier.endpage | 223 | en_US |
dc.relation.journal | Clinical and Experimental Health Sciences | en_US |
dc.relation.publicationcategory | Makale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanı | en_US |