Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.advisorAydoğan, İlkay
dc.contributor.authorAkman, Feyza Berna
dc.date.accessioned2021-01-16T19:03:53Z
dc.date.available2021-01-16T19:03:53Z
dc.date.issued2013
dc.identifier.uri
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12587/15866
dc.descriptionYÖK Tez ID: 352841en_US
dc.description.abstractBu çalışma Sarıkamış ilçesinde büyükbaş hayvan yetiştirici bilgilerine dayanarak hayvanların beslenmesinde kullanılan yem çeşitleri, miktarları ve hayvan besleme alışkanlıklarını belirlemek amacıyla yapılmıştır. Araştırma kapsamında 68 işletmede anket çalışması yapılmıştır. İşletmelerin %77.94 büyük, % 14.7 orta işletmelerden oluşurken, %7.35 küçük işletmelerden oluşmaktadır. Büyük işletmelerin %38.07?sini Yerli Kara, %34.20?sini Montofon melezi, %22.20?sini Simental melezi, oluşturmaktadır. Kaba yemin işletmelerde kullanılma düzeyleri bakımından 2 çeşit (% 23.52), 3 çeşit (% 26.47), 4 çeşit (%22.05) ve 5 çeşit kullananlar ise (% 13.23)?dür. Kesif yem olarak (%79.41) fabrika yemi, bazı işletmelerin buğday-arpadan oluşan karışımı (%2.90) satın alırken bazılarının da (%17.64) kendi ürettiği hammaddelerinden oluşan yemi kullandığı tespit edilmiştir. Yem örneklerinde kuru madde (KM), ham protein (HP), ham kül (HK), ham yağ (HY) analizleri Weende analiz sistemine göre ve ham selüloz (HS) analizleri ise Crampton ve Maynard metoduna göre yapılmıştır. Fiğde, KM %93.4, HP %16.7, HY %5.4, HK %10.8, HS %22 ve ME 2525.42 kcal/kg bulunmuştur. Korungada, KM %92.3, HP %19, HY %3.8, HK %6.4, HS %26.30 ve ME 2372.16 kcal/kg bulunmuştur. Yoncada, KM %94.7, HP %19.5, HY %2.2, HK %5.1, HS %25.1 ve ME 2414.93 kcal/kg bulunmuştur. Sonuç olarak, ilçe ve bölgedeki yetiştiricilerin, hayvan beslemeye ilişkin teknik bilgilerinin, modern tekniklere ilgilerinin ve hayvan besleme bilinçlerinin artırılması sağlanmalıdır. ANAHTAR SÖZCÜKLER: Hayvan Besleme, Kaba Yem, Kesif Yem, SarıkamıG, Yem Bitkisien_US
dc.description.abstractThis experiment was aimed to determine the usage of feed types and structural characteristics animal feeding of large animal producing enterprises in Sarıkamıs town. Under the frame of this study, survey application was conducted in 68 livestock production facilities. While 77.94% of the farms were considered to be large and 14.7% of them was considered to be medium, only 7.35% of the farms consisted of small farms. Large farms contain 38.07% Yerli Kara breed, 34.20% Brown Swiss crossbreeds and 22.20% Simmental crossbreeds. Forage sources were widely distributed and 23.52% of the total farms utilizes at least two types of roughages, 26.47% of the farms uses three types of forages, 22.05% of them uses four types of roughages and 13.23% of them uses five types of roughages in their facilities. 79.42% of the farms buys concentrate manufactured feeds, 2.90% of them utilizes the mixture of wheat and barley and 17.64% of the farms uses the feeds that they produce themselves. Wetch has 93.4% dry matter (DM), 16.7% crude protein (CP), 5.4% ether extract (EE), 10.8% ash (ASH), 22% crude fiber (CF) and 2525.42 kcal/kg metabolizable energy (ME) contents. Additionally, it was found that sainfoin has 92.3% DM, 19% CP, 3.8% EE, 6.4% ASH, 26.30% CF and 2372.16 kcal/kg ME and alfalfa has 94.7% DM, 19.5% CP, 2.2% EE, 5.1% ASH, 25.1% CF and 2414.93 kcal/kg ME contents. In conclusion, knowledge of producer sabout technical feeding strategies and up to date information and over all awareness about general animal nutrition should be enhanced. KEY WORDS: Animal Nutrition, Concentrate Feed, Feed Sources, Forage, Sarikamisen_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherKırıkkale Üniversitesien_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectVeteriner Hekimliğien_US
dc.subjectVeterinary Medicineen_US
dc.subjectBelediyeleren_US
dc.subjectMunicipalities ; Demokrasien_US
dc.subjectDemocracy ; Yerel demokrasien_US
dc.subjectLocal democracy ; Yerel yönetimleren_US
dc.subjectLocal administrations ; Yerelleşmeen_US
dc.subjectDecentralization ; Yönetime katılmaen_US
dc.subjectParticipation managementen_US
dc.titleSarıkamış yöresinde büyükbaş hayvan yetiştirici bilgilerine dayanarak beslenme durumunun değerlendirilmesien_US
dc.title.alternativeThe evaluation of feding state at sarikamiş region based on large animal data farmer'sen_US
dc.typemasterThesisen_US
dc.contributor.departmentKKÜ, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları Anabilim Dalıen_US
dc.identifier.startpage1en_US
dc.identifier.endpage42en_US
dc.relation.publicationcategoryTezen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster