Kırıkkale Üniversite Beden Eğitimi ve Spor Bölümlerinde okuyan öğrencilerin beslenme bilgi düzeylerinin ve alışkanlıkların araştırılması
Özet
ÖZET Emre AK, Kırıkkale Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Bölümlerinde Okuyan Öğrencilerinin Beslenme Bilgi Düzeylerinin ve Alışkanlıklarının Araştırılması, Kırıkkale Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Beden Eğitimi ve Spor Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, Kırıkkale, 2004. Araştırmaya Kırıkkale Üniversitesi, Beden Eğitimi ve Spor Bölümlerinde okuyan 312 [ 173 (% 55,4) erkek ve 139 (% 44,6) bayan] öğrenci alındı. Araştırmanın ana amacı öğrencilerin beslenme bilgi düzeyi ve alışkanlıklarını değerlendirmekti. Kesitsel bir araştırma olan bu çalışmada tüm öğrencilere 25 sorudan oluşan beslenme bilgi düzeyi sorulan ve 18 sorudan oluşan beslenme alışkanlıkları soruları soruldu ve anket formu araştırmacı tarafından dolduruldu. İstatistiksel analiz için t-testi, tek yönlü varyans analizi ve kay-kare testleri uygulandı. P<0,05 anlamlı olarak kabul edildi. Öğrencilerin beslenme bilgi düzeyleri ve alışkanlıkları, cinsiyet, yaş, bölüm, sınıf, spor dalı, lisanslı ve lisanssız sporcu olma, spor yapma yılı, beden kitle indeksi, anne ve baba eğitim durumu gibi değişkenlere göre incelendi. Öğrencilerin beslenme bilgi düzeyleri orta ve alışkanlıkları iyi düzeyde bulundu. Beslenme bilgi düzeyleri ve alışkanlıkları bölümlere göre karşılaştırıldığında, Beden Eğitimi Öğretmenliği Programında okuyan öğrencilerin diğer bölümlerde (antrenörlük eğitimi, yöneticilik bölümü) okuyanlara oranla daha iyi (P<0,05) bilgi düzeyine sahip oldukları bulundu (P=0,007). Aynı zamanda mücadele sporu yapan öğrencilerin beslenme alışkanlıkları çabuk kuvvet ve takım sporlarıyla uğraşanlara oranla (P<0,05) daha uygun düzeyde bulundu (P=0,004). Bu araştırma sonuçları, demografik değişkenlerin sporcu öğrencilerin beslenme bilgi ve alışkanlık düzeyleri üzerinde anlamlı etkisinin olmadığını göstermektedir. Sonuç olarak beslenme sporcu performansında önemli bir etmendir. Bu nedenle sporcuların daha da önemlisi öğrencilerin beslenme bilgi düzeyleri, sürekli eğitim programlarıyla geliştirilmelidir. Anahtar Kelimeler: Beslenme, Spor, Beslenme Bilgi Düzeyi, Beslenme Alışkanlığı. ABSTRACT Emre AK, Investigation of knowledge and attitudes of Kırıkkale, University, Physical Education and Sport Departments Students in nutrition, University of Kırıkkale, Graduate School of Medical Sciences, Physical Education and Sport, Master Thesis, KIRIKKALE, 2004. Three hundred and twelve students [173 (55,4 %) boys and 139 (44,6 %) girls] of Kırıkkale University, Faculty of Physical education and sport were included in the study. The main goal of the study was to evaluate the knowledge and attitudes of the students in nutrition. In these cross-sectional study questionnaires composed of 25 questions on nutrition knowledge and 18 questions on nutritional behavior were applied to all students and filled by the researcher himself. Student t-test, one way anova and chi-square tests were used for statistical analyses. Significant differences were assumed when P<0,05. Knowledge and attitudes was investigated according to the demographic variables of the students, such as; sex, age, department, type of sport, being or not a licensed sportsman, year in sport, body mass index and parental education level. In general knowledge and attitudes of students in nutrition were found to be moderate and good respectively. In comparison of the knowledge and attitudes according to the departments, it has been found out that, students of physical education and sport teacher department had better levels (P<0,05) than the other departments (P=0,007) (trainer education, management education). In addition, students who were doing struggle sports had better attitudes in nutrition (P<0,05) than the students doing high-speed strength sports and team sports (P=0,004). Our results demonstrated that demographic variables had no influence on the knowledge and attitudes of the students in nutrition. In conclusion, nutrition is an important factor on sportsman's performance. Therefore nutritional knowledge of the sportsman and more importantly the students of this field should be widened by continuous training programs. Keywords: Nutrition, Sport, Nutrition knowledge, Nutrition Attitude. VI
Bağlantı
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.https://hdl.handle.net/20.500.12587/16026