Olimpik branş antrenörlerinin beslenme tutumlarının araştırılması
Özet
ÖZET Bu araştırma olimpik branş antrenörlerinin, sporcu beslenmesi tutumları hakkındaki bilgilerini, bunları etkileyen faktörlerini, branşlar arası tutum farklılıklarını belirlemek amacıyla yapılmıştır. Araştırma grubunu oluşturan olimpik branş antrenörlerine toplam 53 maddeden oluşan anket uygulanmıştır. Anketin ilk 10 madde kişisel bilgiler, diğer 43 madde ise sporcu beslenmesi hakkındaki bilgi, alışkanlık ve tutumları belirleyici içerikten oluşmaktadır. Araştırma grubunun yaş ortalaması 35,6 ± 8,4, antrenörlük yaptığı yıl ortalaması da 9,0 ± 6,2 yıl olarak belirlenirken, eğitim seviyelerine bakıldığında çoğunluğun beden eğitimi veren akademi, bölüm veya yüksekokul (%49,1) mezunu olduğu tespit edilmiştir. Antrenörlük düzeyleri III. Kademe (%41,6) olarak yoğunlaşırken, araştırma grubunun %39,3'ü milli takım düzeyinde sporcu çalıştıran antrenörlerden oluşmaktadır. Sporcu beslenmesi konusundaki bilgi kaynaklarının ağırlıkla antrenör kursları olduğu belirlenen araştırma grubunun, "sporcu beslenmesi hakkındaki kitaplar" ve "eğitim alınan okul" bilgi kaynaklarında izlenen sırayı oluşturmaktadır. Sporcu beslenmesi konusunda yayınlanan bilimsel makalelerin, verilen seminerlerin, beslenme ve diyet uzmanlarının beslenme bilgilerinde kaynak olarak gösterilmesi oldukça azdır. Radyo, televizyon ve internetin kaynak olarak gösterilmesi en az tercih edilen seçenek olmuştur. Bireysel (%50,3) ve takım sporları (%49,7) antrenörlerinin homojen olarak gözlendiği araştırma grubunun % 19,7'si bayan antrenörlerden oluşmaktadır.Araştırma grubunun, cinsiyetlere göre tutumları arasında anlamlı bir farklılık gözlenmiştir. Cinsiyetlere göre ayrılmış araştırma grubunun, beslenme tutumlarına verdikleri cevaplar birbirinden farklıdır. Bireysel ve takım sporlarına göre araştırma grubunu oluşturan olimpik branş antrenörlerinin, genel beslenme tutumlarında anlamlı bir farklılık gözlenmezken; ayrı ayrı branşlar incelendiğinde "hentbol ve taekwondo" ile "hentbol ve cimnastik" antrenörlerinin beslenme tutumları arasında anlamlı bir farklılık bulunmuştur. Eğitim seviyelerine göre beslenme tutumları incelenen antrenörlerin, beden eğitimi veren yüksekokul/akademi/bölüm mezunu olanlar ile yüksekokul mezunu olan antrenörler arasında anlamlı bir farklılık tespit edilmiştir. Antrenörlük seviyelerine göre beslenme tutumlarına bakılan araştırma grubunda, "III. Kademe ile I. Kademe" ve "III. Kademe ile II. Kademe" seviyesindeki antrenörler arasında anlamlı bir farklılık bulunmuştur. Çalıştırdıkları sporcu seviyeleri göz önüne alınarak ayrılan antrenörler arasında, milli sporcusu olan antrenörler ile milli sporcusu olmayan antrenörlerin beslenme tutumlarının birbirinden farklı olduğu da araştırma bulgularında yer almaktadır. Araştırma grubunun sporcu beslenmesi hakkındaki tutumlarında, antrenörlük yılları ve yaşlarının belirleyici bir faktör olmadığı sonucuna da ulaşılmıştır. Yapılan bu araştırmanın sonunda ; olimpik branş antrenörlerinin sporcu beslenmesi konusundaki tutumları hakkında bazı öneriler sunulmuştur. II ABSTRACT The purpose of this investigation, is to designate the Olympic branch trainers knowledge about the athlets nourishment attitude the influencing factors and the different behaviours of the branches. The Investigation group formed out of the Olympic branch trainers, were applied a public survery with total 53 items.First 10 items were personal informations, the other 43 items contens the knowledgment of the athlets nourishment, habit and attitude. The Investigation group has an age average of 35,6 ± 8,4, the average of the years in which he/she has been active trainers were designated as 9,0 ± 6,2 years. Taken a look at the educational level it is fixed that the majority are graduated from physical training academic departments or high schools (% 49.1). While the training level become dense at the III. grade (% 41.6), %39.3 of the investigationed group are formed by the trainers who operate with athlets at national team level. Further it shows that the knowledge sources of the subjects "athlets nourishment" is mostly taken from series of lessons for trainers, and than are followed from "books about athlets nourishment" and from there "educating school". There are not so much publicated scientific articles found, wich are showing that seminars, noutrishing experts are used as sources. Also radio, tv and internet is used amount. In individual (% 50.3) and team sports (% 49.7) in which trainers are homogenous demonstrated that % 19.7 of the invastigated group were female trainers. HIThere is a significant difference between the nourishment attitude of the two sexes of the investigation group. The given answers are completly different from each other. While there is no difference between the individual and team sports and there nourishment behaviour there is although a significant difference between "handball and taekwondo" and "handball and gymnastics". Further a quite significant difference the level of high school graduated and academical graduated trainers and there nourishing behaviours. Between the "III. rank and I. rank" and "III. rank and the II." as there trainers level, it is a significant difference. Regarding the athletes which are trained it is a difference designated between the trainers who trains national athletes and not national athletes. It is attented that the age and the year of training makes no difference for the nourishment behaviour. At the end of this investigation there are offered some suggestions for the Olympic branch trainers concering the topic of nourishment. IV
Bağlantı
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.https://hdl.handle.net/20.500.12587/16034