Tamir edilmiş estetik restoratif cad/cam materyalleri üzerindeki bağlantı dayanımına içeceklerin etkisinin değerlendirilmesi
Özet
Bu çalışmanın amacı; günlük hayatta sık tüketilen içeceklerin kompozit rezin materyali ile tamir edilmiş rezin matriks seramiklerin bağlantı dayanımına etkisini araştırmaktır. GC Cerasmart Lava Ultimate ve Vita Enamic materyallerinden 6 x 5 x 2 mm boyutlarında 138 adet örnek elde edilmiştir ve elde edilen örnekler akril bloklara sabitlenmiştir. Elde edilen örnekler 400,600, 800, 1200 grenli silikon karbit (SiC) aşındırıcı diskler kullanılarak zımparalama cihazı ile parlatılmıştır ve örnekler 5°-55°C ve 10000 termal döngüye maruz bırakılmıştır. Daha sonra yeşil bantlı elmas fissür frezle örneklere yüzey işlemi uygulanmış ve kontak profilometre cihazı ile ortalama yüzey pürüzlülük değeri ölçülmüştür. Örneklerin yüzey pürüzlülükleri ölçüldükten sonra her bir gruptan birer örnek SEM analizi için kullanılmıştır. Daha sonra üretici firma talimatlarına uygun olarak her bir örnek için kompozit rezin, özel bir test aparatı (SDI SBS Rig) kullanılarak rezin matriks seramik yüzeylerine uygulanmıştır ve örnekler, 24 saat boyunca karanlık bir yerde 37° C'de distile suda bekletilmiştir. Tamir edilmiş örneklere 5°-55°C ve 10.000 termal döngü uygulanmıştır. Tamir işlemi ve termal döngü sonrası örnekler solüsyon çeşidine göre; distile su (kontrol) grubu, çay grubu ve kola grubu olmak üzere kendi içinde üç gruba ayrılmıştır (n=15). Örnekler bu solüsyonlarda 28 gün bekletilmiş ve daha sonra tamir materyalinin bağlanma dayanımı değerlendirmek için makaslama testi uygulanmıştır. İstatiksel analiz veriler IBM SPSS Statistics 23 (SPSS inc., IBM Corp., New New York, ABD) programına aktarılarak değerlendirilmiştir. Çalışma verileri değerlendirilirken sayısal ölçümler için tanımlayıcı istatistikler (ortalama, standart sapma, minimum ve maksimum) verilmiştir. İkiden fazla grup arasında fark olup olmadığına tek yönlü varyans analizi (One Way ANOVA) ile bakılmıştır. "Tek yönlü varyans analizi" (ANOVA) sonucunda öncelikle varyans homojenliği için Levene testine, ardından farklılığın hangi grup ya da gruplardan kaynaklandığı "çoklu karşılaştırma testi" (Bonferroni ya da Tamhane's T2) ile kontrol edilmiştir. Varyans homojenliğini sağlayan değişkenlerde gruplar arasındaki fark incelemesi için Bonferroni, varyans homojenliğini sağlamayan değişkenlerde gruplar arasında fark incelemesi için Tamhane's T2 testine bakılmıştır. Anlamlılık için p<0,05 kabul edilmiştir. Ortalama bağlantı dayanımı değeri Vita Enamic materyali için en yüksek bulunmuştur. Günlük hayatta sık tüketilen içeceklerin üç farklı rezin matriks seramik ve kompozit rezin arasındaki bağlantı dayanımına etkisi incelendiğinde Lava Ultimate ve Vita Enamic için anlamlı derecede farklılık bulunurken GC Cerasmart için anlamlı derecede farklılık bulunamamıştır. Çay ve kola içeceklerinde bekletilen örneklerin ortalama bağlantı dayanımı değerleri distile suda bekletilen örneklerin bağlantı dayanımına oranla daha düşük bulunmuştur. Günlük hayatta sık kullanılan içeceklerin rezin matriks seramik ve kompozit rezin arasındaki bağlantı dayanımını düşürdüğü gözlemlenmesine rağmen bütün gruplar için bağlantı dayanımı değerleri klinik olarak kabul edilebilir değerdedir. The aim of this study; The aim of this study is to investigate the effect of commonly consumed beverages in daily life on bond strength of resin matrix ceramics repaired with composite resin material. 138 samples of 6 x 5 x 2 mm dimensions were obtained from GC Cerasmart, Lava Ultimate and Vita Enamic materials and the fixed on acrylic blocks. The samples were polished with a sanding device using 400, 600, 800, 1200 grain silicon carbide (SiC) abrasive discs and termal cycling (10000 cycles, 5-55 ºC) was performed. Then, the surface treatment was applied with a green banded diamond fissure bur and the average surface roughness value was measured with a contact profilometer device. After measuring the surface roughness of the samples, one sample from each group was used for SEM analysis. Then, composite resin for each sample was applied to the resin matrix ceramic surfaces using a special test apparatus (SDI SBS Rig) in accordance with the manufacturer's instructions, and the samples were storaged in distilled water at 37°C in a dark place for 24 hours. Thermal cycling (10.000 cycles, 5-55 ºC) was performed to the repaired samples. After the repair process and thermal cycling, the samples were divided into three groups according to the solution type; distilled water (control) group, tea group and cola group (n=15). The specimens were storaged in these solutions for 28 days and then shear test was applied to evaluate the bond strength of the repair material. Statistical analysis was completed by transferring the data to IBM SPSS Statistics 23 (SPSS inc., IBM Corp., New New York, USA). While evaluating the study data, descriptive statistics (mean, standard deviation, minimum and maximum) are given for numerical measurements. One way analysis of variance (One Way ANOVA) was used to determine whether there was a difference between more than two groups. As a result of the "one-way analysis of variance" (ANOVA), firstly Levene test for variance homogeneity, and then from which group or groups the difference originated was checked with the "multiple comparison test" (Bonferroni or Tamhane's T2). Bonferroni was used to examine the difference between the groups in the variables that provided variance homogeneity, and Tamhane's T2 test was used to examine the difference between the groups in the variables that did not provide the variance homogeneity. P<0.05 was accepted for significance. The highest bond strength was found for Vita Enamic material. When the effects of commonly consumed beverages in daily life on the bond strength between three different resin matrix ceramic and composite resin were examined, there was a significant difference for Lava Ultimate and Vita Enamic, but no significant difference was found for GC Cerasmart. The average bond strength values of the samples storaged in tea and cola beverages were found more lower than the bond strengths of the samples kept in distilled water. It has been observed that beverages that are commonly consumed in daily life decrease the bond strength between the resin matrix ceramic and composite resin, but still, the bond strength values for all groups are clinically acceptable.