BROYLER RASYONLARINDA ÜZÜM POSASI İLE İNÜLİN KULLANIMININ PERFORMANS, KARKAS RANDIMANI, BARSAK VİSKOZİTESİ, BAĞIŞIKLIK VE ANTİOKSİDAN DURUM ÜZERİNE ETKİLERİ
Özet
Bu çalışma broyler rasyonlarına üzüm posası ve inülin ilavesinin performans, karkas randımanı, barsak viskozitesi, bağışıklık ve antioksidan durum üzerine etkilerini incelemek amacıyla yapılmıştır. Çalışmada 160 adet 0 günlük Ross 308 broyler civcivleri kontrol grubu yanında %1 inülin, %5 üzüm posası ve %1 inülin + %5 üzüm posası ilave edilmiş yemleri tüketen 4 gruba ve bu gruplarda her birinde 10'ar civciv olacak şekilde 4 alt gruplara ayrılmıştır. Çalışma 42 gün sürmüş olup grupların haftalık olarak canlı ağırlıkları, canlı ağırlık artışları (CAA) ve yem tüketimleri kaydedilmiştir. Haftalık olarak tüketilen yemler haftalık canlı ağırlık artışlarına bölünerek yemden yararlanma oranları (YYO) belirlenmiştir. Denemenin sonunda her alt gruptan 3 hayvan olmak üzere toplam 48 hayvandan bağışıklık ve antioksidan parametrelerin analizinde kullanılmak üzere kan alınmıştır. Plazmalarda immunglobulin (Ig) G ve IgM düzeyleri ile süperoksit dismutaz (SOD), katalaz (CAT), glutasyon peroksidaz (GPx) aktiviteleri ve malondialdehit (MDA), β karoten, A, C ve E vitaminleri seviyeleri belirlenmiştir. Kan alımından sonra aynı hayvanlar kesilerek sıcak karkas ağırlıkları ve sıcak karkas randımanları belirlenmiştir. Kesim sonrası duodenum bölümünün içeriği alınarak barsak viskozite ölçümü yapılmıştır. Çalışma süreci sonunda haftalık canlı ağırlıklar, canlı ağırlık artışları yönünden gruplar arasında önemli fark olmadığı (p>0.05), yem tüketimleri ve yemden yararlanma oranları bakımından üzüm posasının olumsuz etki ettiği (p0.05) belirlenmiştir. Bağışıklık parametrelerinden IgG düzeyinin inülin ve üzüm posasını birlikte içeren rasyonları tüketen grupta düşük (p0.05) gözlenmiştir. Enzimatik antioksidanların aktivitelerinden SOD ve GPx tüm gruplarda aynı iken (p>0.05), CAT aktivitesinin üzüm posası içeren gruplarda artış gösterdiği (p0.05) iken β karoten, C ve E vitaminleri inülin ve üzüm posası katkısından yükselme şeklinde etkilendiği (p<0.05) görülmüştür. Sonuç olarak broyler rasyonlarına üzüm posası ve inülin hem ayrı ayrı hem de birlikte kullanılması performans, karkas randımanı, barsak viskozitesi ve antioksidan durum üzerine olumsuz etki etmezken ikisinin beraber rasyonda kullanılması bağışıklık üzerine olumsuz etki edeceği ortaya konmuştur. This study was carried out to investigate the effects of inulin and grape pomace addition to broiler diets on performance, carcass yield, intestinal viscosity, immunity, and antioxidant status. In the study, a total of 160 unsexed 0-day-old Ross 308 broiler chicks were divided into 4 groups as follows: the control (CON) group, and the groups consuming diets with 10 g/kg inulin (IN), 50 g/kg grape pomace (GP), and 10 g/kg inulin + 50 g/kg grape pomace (INGP) respectively. At the end of the experiment which lasted 42 days, 48 animals were bled for the analysis of immunity and antioxidant parameters. At the end of the study period, while body weight gain, carcass yield and intestinal viscosity values between the groups was not significant, grape pomace had a negative effect on feed consumption and feed conversion ratios (P<0.05). Immunoglobuline (Ig) G levels of the animals in the INGP group were significantly lower than those in the other groups (P<0.05). The Catalase (CAT) activity was increased in groups consumed diets containing grape pomace (P<0.05). While β carotene level was elevated by inulin in the blood of animals, vitamin C and E levels were elevated by inulin and grape pomace significantly (P<0.05). As a result, it was observed that the use of inulin and grape pomace in broiler diets had no negative effect on carcass yield, intestinal viscosity, and antioxidant status. However, the inulin and grape pomace combination on feed cosumption, feed efficiency and immunity had a negative effect.
Koleksiyonlar
- KKÜ Projeleri [910]