Nigella sativa, Cuminum cyminum ve Pimpinella anisum L. kullanılarak gümüş nanopartiküllerinin yeşil sentezi ve antimikrobiyal etkilerinin araştırılması
Abstract
Araştırma Nigella sativa, Cuminum cyminum ve Pimpinella anisum L. türü bitkilerden elde edilen ekstratlarda gümüş nanopartiküllerinin yeşil sentezi ve antimikrobiyal etkilerinin araştırılmasını amaçlamıştır. Bu kapsamda, Nigella sativa, Cuminum cyminum ve Pimpinella anisum L. maserasyon ekstrasyon yöntemi kullanılarak sulu çözeltileri elde edilmiş ve AgNP'ler yeşil sentez yöntemiyle sentezlenmiştir. AgNP'lerin karakterizasyonu UV, XRD, FTIR, SEM ve EDAX analizleri ile gerçekleştirilmiştir. Elde edilen sulu çözelti ve AgNP'lerin mikrobiyal aktiviteleri sıvı mikro dilüsyon testleri ile saptanmıştır. Araştırma sonucunda, Nigellla sativa (Çörek otu) 493 nm; Cuminum cuminum (Kimyon) 510 nm ve Pimpinella anisum (Anason) 458 nm maksimum absorbans gösterdiği ve her üç türün sırasıyla % 92.3, % 64.9 ve % 85.2 oranında AgNP'lerin gümüş bölgede (~3 KeV) güçlü sinyallere sahip olduğu tespit edilmiştir. SEM ve XRD sonuçlarına göre elde edilen AgNP'lerde fazla bir agregasyonun bulunmadığı da gözlenmiştir. AgNP'lerin sulu çözeltilere nazaran daha yüksek antimikrobiyal aktiviteye sahip olduğu tüm araştırma türlerinde tespit edilmiştir. En yüksek antimikrobiyal etki Cuminum cyminum bitkisinde elde edilen AgNP'lerde tespit edilmiştir. Nigella sativa, Cuminum cyminum ve Pimpinella anisumL. türü bitkilerin biyomedikal kullanımlarında önemli etkilerinin olduğu ve yaygın kullanımının diğer ilaçların yan etkilerine karşı avantaj sağlayacağı düşünülmektedir. Anahtar kelimeler: Nanopartikül, Nanoteknoloji, Yeşil sentez. Research Nigella sativa, Cuminum cyminum and Pimpinella anisum L. The aim of this study was to investigate the green synthesis and antimicrobial effects of silver nanoparticles in extracts obtained from plants. In this context, Nigella sativa, Cuminum cyminum and Pimpinella anisumL. AgNPs, whose aqueous solutions were obtained by using the maceration extraction method, were obtained by the green synthesis method. AgNPs were characterized by UV, XRD, FTIR, SEM and EDAX analyses. The microbial activities of the obtained aqueous solution and AgNPs were determined by liquid microdilution tests. As a result of the research, Nigellla sativa (Nigella) 493 nm; It was determined that Cuminum cuminum (Cumin) 510 nm and Pimpinella anisum (Anise) showed maximum absorbance of 458 nm and AgNPs of 92.3%, 64.9% and 85.2% of all three species had strong signals in the silver region (~3 KeV), respectively. It was also observed that there was not much aggregation in AgNPs obtained according to SEM and XRD results. It has been determined in all types of research that AgNPs have a higher effect on antimicrobial activity than aqueous solutions. The highest effect was detected in AgNPs obtained from Cuminum cyminum plant. It is thought that Nigella sativa, Cuminum cyminum and Pimpinella anisum L. species have important effects in their biomedical use and their widespread use will provide an advantage against the side effects of other drugs. Key Words: Nanoparticle, Nanotechnology, Green synthesis.