Enterotoxin gene profiles of staphylococcus aureus and other staphylococcal isolates from various foods and food ingredients
Künye
Gencay, Y. E., Ayaz, N. D., Doğru, A. K. (2010). Enterotoxin gene profiles of staphylococcus aureus and other staphylococcal isolates from various foods and food ingredients. Erciyes Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 7(2), 75 - 80.Özet
Bu çalışmada, çeşitli gıdalardan izole edilen 107 stafilokok suşunun toksin gen profillerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu kapsamda, 102 koagulaz pozitif stafilokok izolatının 70’i (%68.6) PCR ile S. aureus olarak identifiye edilmiştir. Daha sonra, tüm izolatlar (70 S. aureus, 32 koagulaz pozitif ve 5 koagulaz negative stafilokok) multipleks PCR ile SE genlerinin (sea, seb, sec, sed, see, seg, seh, sei, and sej) varlığı yönünden incelenmiştir. S. aureus (70) izolatları arasından sadece 2 (%2.9) kanatlı eti izolatının sea genine sahip olduğu belirlenmiştir. Diğer izolatların hiçbirinden enterotoksin genleri tespit edilmemiştir. Stafilokok izolatlarında toksin geni prevalansı her ne kadar düşük bulunmuş olsa da, gıdalarda enterotoksin oluşturan stafilokoklar tüketici sağlığı yönünden potansiyel bir risk oluşturmaktadır. This study was aimed to identify the toxin gene profiles of 107 staphylococcal isolates from a variety of foods. Firstly, 102 CPS were analyzed by PCR and 70 (68.6%) of them were identified as S. aureus. Then, all isolates (70 S. aureus, 32 CPS and 5 CNS) were investigated for the presence of SE genes (sea, seb, sec, sed, see, seg, seh, sei, and sej) by using multiplex PCR. Among 70 S. aureus, only 2 (2.9%) which were isolated form poultry meat shown to be positive for sea gene. None of the other isolates harboured any of the SE genes ascertained. Though these results of toxin gene positivity are too low, enterotoxin genes of enterotoxigenic staphylococci constitute a potential risk for consumers‘ health.
Kaynak
Erciyes Üniversitesi Veteriner Fakültesi DergisiCilt
7Sayı
2Bağlantı
https://app.trdizin.gov.tr/publication/paper/detail/TVRFeU5UQXpNdz09https://hdl.handle.net/20.500.12587/430