Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorKaçmaz, Safiye Özlem
dc.contributor.authorŞengül, Nesrin
dc.contributor.authorEren, Tamer
dc.contributor.authorÖzder, Emir Hüseyin
dc.date.accessioned2020-06-25T14:40:59Z
dc.date.available2020-06-25T14:40:59Z
dc.date.issued2018
dc.identifier.citationKaçmaz, S. Ö., Şengül, N., Eren, T., Özder, E. H. (2018). Hastanelerde Özel Hastalar İçin Hedef Programlama İle Menü Planlamasını Etkileyen Unsurlar. Hacettepe Sağlık İdaresi Dergisi, 21(3), 393 - 422.en_US
dc.identifier.issn1302-9282
dc.identifier.issn2148-9041
dc.identifier.urihttps://app.trdizin.gov.tr/publication/paper/detail/TWprMk56WTBOQT09
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12587/681
dc.description.abstractMenü planlama, yiyecek ve içeceklerin bir arada uyumlu bir şekilde sunulması olaraktanımlanabilir. Toplu beslenme alanlarında bu planın önemi daha da artmaktadır. Menü planlaması;maliyet, enerji gereksinimi, çeşitlilik, tat, mevsim durumu, depolama gibi etkenlerin dikkate alındığıkarmaşık bir yapıya sahiptir. Bu sebeple toplu beslenme sistemlerinde gerekli enerji ve besin ögelerinikarşılayacak şekilde bir menü planlaması yapılması gereklidir. Bu çalışmada ilk olarak toplu hizmetveren kuruluşların yemek menüleri ve hastaların sağlık sorunları incelenmiştir. Daha sonra hastanepersoneli ve özel bir sağlık sorunu olmayan yatan hastalar için bir aylık menü planlaması yapılmıştır.Bu menüden özel sağlık sorunu olan hastalar faydalanamayacağı için bu hastalara özel olarak uygunmenüler planlanmıştır. Diyabet hastaları, karaciğer hastaları ve mide hastalığı olan kişiler dikkatealınmıştır. Menüler planlanırken kalori, karbonhidrat, protein, yağ, lif, kolesterol, sodyum, potasyum,kalsiyum, A vitamini, C vitamini ve demir kısıtları dikkate alınmıştır. 0-1 Hedef Programlama ilematematiksel model oluşturulmuştur. Oluşturulan matematiksel model ILOG 12.6.2 sürümüçözülmüştür. Çözüm sonucunda sabah kahvaltısı ve öğle, akşam öğünü için 15 yemek grubu içinden 4kaplı menüler planlanmıştır. Hastanelerde menü planlaması el ile yapılmaktadır. Bu planlama, büyükbir zaman kaybına neden olmaktadır. Kurulan matematiksel model sayesinde zaman kaybı azalmaktave sistematik bir yapı ortaya çıkmaktadır. Ayrıca dengeli bir yemek planı da oluşmaktadır.en_US
dc.description.abstractCombined food and beverages can be brought together in harmony. In the area of bulk nutrition,this plan is much more important. Menu planning; cost, energy need, diversity, taste, season, storage,such as factors such as the beginning is a complex structure. Therefore, to meet the necessary energyand nutrition knowledge in nutrition systems. It should create a menu plan. In this study, firstly thecatering menu of the institutions serving the community and the health problems of the patients wereexamined. Later on, one month's menu was planned for hospital staff and patients who were not aspecial health problem. From this menu, patients with special health problems will not be able to benefitfrom this disease, specially adapted men were planned. People with diabetes, liver disease and peoplewith the disease. Calorie, carbohydrate, protein, fat, fiber, cholesterol, sodium, potassium, calcium,vitamins and vitamin C and iron restrictions were considered when meninges were planned. 0-1Mathematical model with goal programming. The generated mathematical model has been solved withILOG 12.6.2. As a result of the solution, 4 coated menus were planned out of 15 food groups. Menu planning is done manually in hospitals. This is causing a great loss of time. Established modeling resultsin a systematic structure by reducing time loss.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectİşen_US
dc.subjectİşletme Finansen_US
dc.subjectİletişimen_US
dc.subjectİktisaten_US
dc.subjectSağlık Politikaları ve Hizmetlerien_US
dc.subjectİşletmeen_US
dc.titleHastanelerde Özel Hastalar İçin Hedef Programlama İle Menü Planlamasını Etkileyen Unsurlaren_US
dc.title.alternativeMenu Planning with Goal Programming for Specific Patients in Hospitalsen_US
dc.typearticleen_US
dc.contributor.departmentKırıkkale Üniversitesien_US
dc.identifier.volume21en_US
dc.identifier.issue3en_US
dc.identifier.startpage393en_US
dc.identifier.endpage422en_US
dc.relation.journalHacettepe Sağlık İdaresi Dergisien_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster