Yazar "Kırıkkale Üniversitesi" için Zootekni ve Hayvan Besleme Bölümü listeleme
-
Estimation of Adjustment Factors for Standardizing Lactations to Mature Age and 305 Day of Milk Yield of Holstein Cattle Reared at Polatli State Farm in Turkey
Cilek, Süleyman (Medwell Online, 2008)In this study, adjustment factors of lactation milk yield to mature age and 305 day of milk yield were estimated for Holstein cattle reared in Polatli State Farm. A total of 3184 lactation records of Holstein cattle reared ... -
Fungi and aflatoxin B-1 in horse and dog feeds in Western Turkey
Başalan, M.; Hismiogullari, S.E.; Hismiogullari, A.A.; Filazi, A. (Ecole Nationale Veterinaire Toulouse, 2004)To evaluate fungi growth and aflatoxin B, contamination in horse and dog feeds, total of 41 feed samples were examined with agar plate incubation and ELISA methods. Fungi growth of the horse feed was not exceeding maximum ... -
The hair characteristics of Turkish Angora and Van cats
Erat, Serkan; Arikan, Sevket (Scientific Technical Research Council Turkey-Tubitak, 2012)The primary aim of this study was to determine the hair characteristics of Turkish Angora and Van cats, and also to see if there were seasonal, sex, age, or eye color effects on the traits measured. A total of 41 cats, 26 ... -
Heritability parameters for some body measurements in Turkish Arabian foals
Cilek, S. (Shiraz Univ, 2012)The aim of the present study was to estimate genetic parameters of body measurements in Turkish Arabian foals. Records of wither height, front cannon circumference, heart girth, and body length were used for body measurements ... -
Influence of inclusion of groudnut meal on performance of growing quails
Bayram, I.; Akinci, Z.; Başalan, M. (Indian Veterinary Journal, 2004)Groundnut (Arachis hypogaea) is an oilseed basically grown for human consumption. After oil extraction, groundnut or peanut meal contains 25-50% crude protein (CP). Although palatability of the meal is good, CP digestibility-is ... -
Influence of lighting periods and stocking densities on performance, carcass characteristics and some stress parameters in broilers
Onbasilar, E. E.; Poyraz, O.; Erdem, E.; Özturk, H. (Eugen Ulmer Gmbh Co, 2008)This study was undertaken to investigate the effects of lighting and stocking density on performance, carcass characteristics and some stress parameters (H-L ratio, serum glucose, cholesterol and triglyceride levels, tonic ... -
Investigation Of Leptin Gene Polymorphisms In East Anatolian Red Anatolian And Black Cattle And Determination Of Genetic Distance From Brown Swiss Cattle
Kaygisiz, A.; Bengi, C.; Cilek, S. (Pakistan Agricultural Scientists Forum, 2011)The objective of the present investigation was to study single nukleotid changes genetic in leptin gene in indigenous (East Anatolian red Cattle and Anatolian Black) cattle breeds. The T and C allele frequencies were 0.54 ... -
Investigation of Some Morphological Traits of Boer x Hair F1 Crossbred and Pure Hair Goat Kids Raised in Semi-Intensive Conditions
Bolacali, Memis; Ozturk, Yahya; Yilmaz, Orhan; Kucuk, Mursel; Karsli, Mehmet Akif (Soc Chilena Anatomia, 2017)The aim of the study was to determine various morphological characteristics from birth to the age of 150th day of Boer x Hair goat F1 crossbred (BH) kids and pure Hair goat (HG) kids raised in semi-intensive conditions and ... -
Köpek duyuları
Atasoy, Fatih; Erdem, Evren (2014)Hayvanlarda davranış, duyuların (görme, duyma, koklama, dokunma) çevre ile etkileşimi sonucu oluşmaktadır. Köpeklerde duyular çevreyle etkileşimin yanı sıra avın yerini belirlemek ve yakalamak için gelişmiştir. Önemlilik ... -
Kurutulmuş damıtma-tane ve çözünürlerinin (DDGS) hayvan beslemede kullanımı
Özet: Dünya genelinde artan nüfus ve gelişen teknolojiye bağlı olarak enerji ihtiyacı artmıştır. Böylelikle insanlar alter- natif enerji kaynaklarına yönelmiş ve yenilenebilir enerji kaynakları da hayvan besleme için ... -
Kırıkkale yöresinde üretilen bazı tane yemler ve yan ürünlerinde besin madde miktarları ve metabolize olabilir enerji düzeylerinin belirlenmesi
Güngör, Tülin; Başalan, Mehmet; Aydoğan, İlkay (2007)Bu çalışma Kırıkkale yöresinde üretilen ve yem hammaddesi olarak karma yem üretiminde kullanılan bazı bitkisel kaynaklı yem maddelerinde ham besin madde miktarları ile metabolize olabilir enerji (ME) düzeylerinin belirlenmesi ... -
Kırıkkale'de endüstri bölgesi civarında toprak, yem. su ve bu yörede yetiştirilen koyunlar ile parazitlerinde bazı ağır metallerin (Cd, Cu, Pb, Zn) belirlenmesi
Bu çalışma Kırıkkale’de petrol rafineri ve silah fabrikaları çevresinde yetiştirilen koyunların çeşitli dokularında, bu koyunlarda bulunan parazitte (kist hidatik), yem, su ve toprakta bazı ağır metal düzeylerinin belirlenmesi ... -
Kırıkkale'de yetiştirilen koyunlarda Schmallenberg virüs seroprevalansı ve bazı coğrafi özelliklerle ilişkisi*
Avrupa'da 2011 yılında ruminantları etkileyen yeni bir virüs belirlenmiştir. Schmallenberg olarak isimlendirilen bu virüsün Türkiye'deki yaygınlığı üzerine yapılan çalışmalar oldukça sınırlı sayıdadır. Bu çalışmada; koyun ... -
Milk Yield Traits of Brown Cows Reared at Malya State Farm and Effects of Some Environmental Factors on These Traits
Cilek, Sueleyman; Bakir, Galip (Kafkas Univ, Veteriner Fakultesi Dergisi, 2010)This study was done to investigate some environmental factors (calving year, calving season and calving age) affecting milk yield traits and milk yield traits of Brown cows raised at the Malya state farm. The least square ... -
Niasinin yumurta verimi ve kalitesi üzerine etkileri
Dikicioğlu, Tülin; Yigit, A.Arzu; Özdemir, Emine (2000)Bu deneme yumurta tavugu rasyonlarına 250, 500, 1000 ve 1500 mg/kg düzeylerinde katılan niasinin canlı agırlık, yem tüketimi, yumurta verimi, yumurta kalitesi ile yumurta ve kan kolesterolü üzerine olan etkilerini incelemek ... -
Nutrient content and in vitro digestibility of Turkish grape pomaces
Basalan, M.; Gungor, T.; Owens, F. N.; Yalcinkaya, I. (Elsevier Science Bv, 2011)During harvest of grapes for wine production in Turkey, a total of 28 fresh grape pomace samples from white and red wine grape varieties were collected from wine production facilities. Samples were classified by grape color ... -
Phenotypic diversity between pacing horses in Turkey
Yuceer, Banu; Ozarslan, Bora; Ozbeyaz, Ceyhan (Ankara Univ Press, 2016)This study was aimed to determine some morphological characteristics of pacing horses from 7 geographical regions of Turkey. Data were collected from a total of 442 pacing horses, different origin's including Turkish Native ... -
Polatlı tarım işletmesinde yetiştirilen siyah alaca sığırların laktasyon eğrisi özellikleri
Keskin, İsmail; Çilek, Süleyman; İlhan, Fatma (2009)Bu çalışma, Polatlı Tarım İşletmesinde yetiştirilen Siyah Alaca sığırların laktasyon eğrisi özelliklerinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Laktasyon eğrisi parametreleri ile eğrinin tip ve şekillerinin belirlenmesinde ... -
Polioencephalomalacia in cattle: A consequence of prolonged feeding barley malt sprouts
Kul, Oğuz; Karahan, Siyami; Başalan, Mehmet; Kabakcı, Nalan (Blackwell Publishing, 2006)Polioencephalomalacia (PEM) in ruminants has been recognized as a consequence of excess sulphur intake. The present study describes clinical, gross and histopathological findings of PEM following an abrupt change of diet ...