Yazar "Akçay, Aytaç" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 3 / 3
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Analysis of Different Production Systems in Laying Hen Enterprises with Analytic Hierarchy Process in Turkey(Facta-Fundacio Arnco Ciencia Tecnologia Avicolas, 2021) Tuncel, Seyfettin; Sipahi, Cevat; Akçay, Aytaç; Altın, Oğuz; Sariozkan, S.; Gökdai, A.; Sarıhan Şahin, TuğbaThe present study aimed to evaluated the enterprises engaged in conventional cage, enriched cage, free-range and organic egg production in Turkey in terms of four different criteria (profit, investment cost, animal welfare/health and sales/marketing) using the Analytical Hierarchy Process (AHP). For this purpose, the questionnaires through face-to-face interviews were conducted with a total of 64 producers who had been determined by random sampling method from 5 different regions included 17 Provinces between November 2016 and March 2019, and primary data were obtained. As a result, it has been found strategically significant that enterprises, to be engaged at the level of 47.0%, 20.0%, 18.0% and 15.0% in conventional, enriched, free-range and organic cage systems, respectively, in the market in terms of profit, investment cost, animal welfare/health and sales /marketing criteria. In addition, in the enterprises within the scope of the research, the profit, investment cost, sales/marketing and animal welfare/health criteria were determined as the dominant criteria at the level of 53.5%, 22.0%, 13.5% and 11.0% respectively. In conclusion, the conventional cage system is dominant with the rates of 55.0% for profit and 53.0% for investment cost criteria, and both of the conventional and enriched systems in terms of sales/marketing criteria are 38.5% dominant and the organic system in terms of animal welfare/health is 46.0% dominant.Öğe Effect of Epidermal growth factor on ın vitro maturation of cat oocytes recovered from ovaries at follicular and luteal stages(2009) Polat, Bülent; Acar, Duygu Baki; Macun, Hasan Ceyhun; Korkmaz, Ömer; Çolak, Armağan; Baştan, Ayhan; Akçay, AytaçBu çalışmada, seksüel siklusun folliküler ve luteal fazında bulunan kedi ovaryumlarından toplanan oositlerin nükleer maturasyonu üzerinde IVM vasatına çeşitli konsantrasyonlarda katılan EGF’nin etkilerinin belirlenmesi amaçlandı. Çalışmada folliküler ve luteal dönemde bulunan toplam 42 kediden alınan 612 kumulus oosit kompleks kullanıldı. Oositler, (1) TCM 199 (EGF 0); (2) TCM 199 10 ng/ml EGF; (3) TCM 199 50 ng/ml EGF olarak 3 gruba ayrılıp IVM vasatına alındı ve %5 CO2’li ortamda 48 saat süreyle mature edildi. Kromozomal analizlere göre her bir oosit germinal vezikül (GV), Metafaz I-II (M I-II) ve dejenere olarak adlandırıldı. EGF 50 grubunda, luteal dönemdeki ovaryumlardan alınan oositlerin yüksek oranda (%41.7) GV aşamasında kaldığı gözlendi (P0.05). EGF 10 grubunda folliküler dönemdeki oositlerin önemli oranda (%37.9) M II aşamasına ulaştığı saptandı (P0.05). Tüm EGF gruplarında luteal dönemdeki ovaryumlardan alınan oositlerin folliküler döneme göre yüksek oranda M II aşamasına ulaştığı görüldü (P0.05). Sonuç olarak sunulan çalışmada IVM vasatına katılan düşük dozda EGF’nin (10 ng/ml) EGF katılmayan gruba kıyasla maturasyonu olumlu yönde etkilediği gözlendi. Ancak maturasyon vasatına yüksek miktarda (50 ng/ml) katıldığında ise kedi oositlerinin IVM’si üzerinde olumsuz etkilerinin olduğu ve luteal dönemdeki ovaryumlardan toplanan oositlerin folliküler döneme göre IVM için daha uygun olduğu kanısına varıldı.Öğe The Effects of Grape Seed on Some Biochemical Parameters in Ionophore(2015) Karabacak, Mürsel; Çınar, Miyase; Eraslan, Gökhan; Kanbur, Murat; Liman, Bilal Cem; Akçay, AytaçÇalışmada günlük Ross MP3 ırkı erkek etlik civciv kullanıldı ve her grupta 10'ar hayvan bulunan 8 grup oluşturuldu.Birinci grup kontrol olarak tutuldu ve çalışma süresi boyunca normal yemle beslendi. Diğer gruplara sırasıyla üzüm çekirdeği(%0.5), lasalosid (100 ppm), salinomisin (60 ppm), maduramisin (5 ppm), lasalosid (100 ppm) ve üzüm çekirdeği (%0.5), salinomisin (60 ppm) ve üzüm çekirdeği (%0.5), maduramisin (5 ppm) ve üzüm çekirdeği (%0.5) 6 hafta süreyle yemle birlikteverildi. Çalışma süresi sonunda serum aspartat aminotransferaz (AST), alanın aminotransferaz (ALT), alkalen fosfataz (ALP),protein, albumin kolesterol, trigliserit, ürik asit, glikoz ve kreatinin değerleri incelendi. Üzüm çekirdeğinin belirtilen biyokimyasalparametreler üzerinde herhangi olumsuz bir etkisinin olmadığı gözlendi. Lasalosid'in ALT, trigliserit ve kreatinin düzeylerindeyükselmeye; salinomisin'in ALT, ALP, trigliserit ve kreatinin düzeylerinde yükselme ve albumin düzeyinde azalmaya; maduramisin'in ALT, ALP, trigliserit, ürik asit ve kreatinin düzeylerinde yükselmeye yol açtığı belirlendi. Üzüm çekirdeği+lasalosidverilen grupta ALT, ALP ve trigliserit düzeylerinin düştüğü; üzüm çekirdeği+salinomisin verilen grupta ALT ve trigliserit düzeyinin düştüğü; üzüm çekirdeği+maduramisin verilen grupta ALT, ALP, trigliserit, ürik asit ve kreatinin düzeylerinin düştüğü belirlendi (P<0.05). Lasalosid, salinomisin ve maduramisin'in etlik piliçlerde karaciğer ve böbrek fonksiyonları ile yağ metabolizması üzerinde olumsuz etkilerinin bulunduğu; ancak iyonofor antibiyotiklerle birlikte üzüm çekirdeği verilmesinin bu antibiyotiklerinyol açtığı istenmeyen etkileri azaltıcı etkilerinin olduğu belirlendi.