Yazar "Aksoy, Mihriban" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 3 / 3
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe INVESTIGATION OF NOROVIRUS AND ROTAVIRUS IN GREEN LEAFY VEGETABLES AND MUSSELS(Parlar Scientific Publications (P S P), 2021) Gungor, A. Burak; Ayaz, Yildiz; Kabakli, Ozden; Caliskan, Elvin; Aksoy, Mihriban; Kaplan, Yusuf Ziya; Ayaz, Naim DenizRotaviruses and noroviruses are the main agents that pollute the environment, especially water and food, and cause serious diseases and epidemics in humans by this way. The aims of this study were to compare the efficiency of real time RT-PCR and cell culture techniques for the detection of Rotavirus and Noroviruses and to find out the presence of them in green leafy vegetables and mussels which collected from different markets in Ankara, capital city of Turkey over a 12-month period. Virus positive samples were propagated in MA-104 (ATCC (R) CRL-2378) and Caco2 (ATCC (R) HTB-37 (TM)) cell monolayers, for the infectivity tests. All collected food samples and experimental contaminated foods were analyzed with RT-PCR for detecting Rotavirus and Noroviruses. The results showed that Noroviruses was found to be difficult to reproduce from cell cultures and we were able to produce only Rotavirus isolate on cell lines. As a result of the analysis, it was determined that the titer of the Rotavirus was detected as DKID50 = log10(-4.2) / ml (about 15,000 virus particles / ml). According to the cell culture results; rotavirus was detected in all dilutions in contaminated foods. On the other hand, in samples which were directly analyzed with RT-PCR, the 100 times diluted samples were detected as positive for both viruses. In none of the collected food samples Norovirus and Rotavirus were detected using RT-PCR analysis and cell monolayers. In conclusion, RT-PCR method is useful in detecting rotavirus and noroviruses from foods in routine surveys.Öğe Real-Time PCR tekniği ile çeşitli et ürünlerinde tavuk ve sığır eti oranlarının kantitatif tayini(2013) Ayaz, Yıldız; Ayaz, Naim Deniz; Aksoy, Mihriban; Kaplan, Yusuf ZiyaEt ürünleri üretiminde kullanılan et türlerinin tür bazında ve oransal olarak doğru belirlenmesi tüketicinin alda- tılmasının önlenmesi, halk sağlığının korunması ve üreticiler arası haksız rekabetin önlenmesi açısından büyük önem taşımaktadır.Yapılan bu çalışmada, hem tür analizi hem de kantitatif analiz yapabildiği üretici firma tarafından ifade edilen SureFood Animal QUANT Beef ve SureFood Animal QUANT Chicken real- time PCR kitleri kullanılmştır. Çalışmada deneysel olarak belirli oranlarda (%10 sığır eti + %90 tavuk eti, %20 sığır eti + %80 tavuk eti, %30 sığır eti + %70 tavuk eti, %50 sığır eti + %50 tavuk eti, %20 tavuk eti + %80 sığır eti, %30 tavuk eti + %70 sığır eti olmak üzere) sığır eti + tavuk eti karışımlarının yanı sıra farklı oranlarda sığır ve tavuk etinden hazırlanmış et ürünleri (salam, sosis ve sucuk) test materyali olarak kullanılmıştır. Et karışımlarından ve et ürünlerinden DNA ekstraksiyon işlemleri SureFood Prep Animal DNA ekstraksiyon kiti (Congen S 1003, Berlin, Almanya) ile yapılmıştır. DNA ekstraksiyonunu takiben Real-Time PCR tekniği ile et oranları tayin edilmeye çalışılmıştır. PCR analizleri Light Cycler-2 (Roche) cihazında ger- çekleştirilmiştir. Çalışma sonuçlarına göre, kullanılan SureFood Animal QUANT Beef and SureFood Animal QUANT Chicken real-time PCR kitlerinin deneysel olarak farklı oranlarda sığır ve tavuk etinden hazırlanmış et karışımları ile yine çeşitli sığır ve tavuk eti karışımlarından yapılan salam, sosis ve sucuk örneklerinde sığır ve tavuk eti oranlarını kantitatif olarak doğru tespit edemediği ortaya konulmuştur.Öğe Real-Time PCR Tekniği ile Çeşitli Et Ürünlerinde Tavuk ve Sığır Eti Oranlarının Kantitatif Tyini(2013) Ayaz, Yıldız; Ayaz, Naim Deniz; Aksoy, Mihriban; Kaplan, Yusuf ZiyaEt ürünleri üretiminde kullanılan et türlerinin tür bazında ve oransal olarak doğru belirlenmesi tüketicinin aldatılmasının\rönlenmesi, halk sağlığının korunması ve üreticiler arası haksız rekabetin önlenmesi açısından büyük önem\rtaşımaktadır.Yapılan bu çalışmada, hem tür analizi hem de kantitatif analiz yapabildiği üretici firma tarafından ifade\redilen SureFood Animal QUANT Beef ve SureFood Animal QUANT Chicken real- time PCR kitleri kullanılmştır.\rÇalışmada deneysel olarak belirli oranlarda (%10 sığır eti + %90 tavuk eti, %20 sığır eti + %80 tavuk eti, %30 sığır eti +\r%70 tavuk eti, %50 sığır eti + %50 tavuk eti, %20 tavuk eti + %80 sığır eti, %30 tavuk eti + %70 sığır eti olmak üzere)\rsığır eti + tavuk eti karışımlarının yanı sıra farklı oranlarda sığır ve tavuk etinden hazırlanmış et ürünleri (salam, sosis ve\rsucuk) test materyali olarak kullanılmıştır. Et karışımlarından ve et ürünlerinden DNA ekstraksiyon işlemleri SureFood\rPrep Animal DNA ekstraksiyon kiti (Congen S 1003, Berlin, Almanya) ile yapılmıştır. DNA ekstraksiyonunu takiben\rReal-Time PCR tekniği ile et oranları tayin edilmeye çalışılmıştır. PCR analizleri Light Cycler-2 (Roche) cihazında gerçekleştirilmiştir.\rÇalışma sonuçlarına göre, kullanılan SureFood Animal QUANT Beef and SureFood Animal QUANT\rChicken real-time PCR kitlerinin deneysel olarak farklı oranlarda sığır ve tavuk etinden hazırlanmış et karışımları ile\ryine çeşitli sığır ve tavuk eti karışımlarından yapılan salam, sosis ve sucuk örneklerinde sığır ve tavuk eti oranlarını\rkantitatif olarak doğru tespit edemediği ortaya konulmuştur.