Yazar "Arzik, Safiye" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 1 / 1
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Ratlarda, aralıklı açlık diyet modellerinin standart beslenme tarzına göre vücut bileşenleri ve kan parametreleri üzerine etkisi(Kırıkkale Üniversitesi, 2022) Arzik, Safiye; Duru, Üyesi ÖzkanBeslenme yaşamın ayrılmaz bir parçasıdır. Bununla birlikte günümüzde yaygınlığı artan birçok hastalığın da önemli nedenlerindendir. Bu çalışmada özellikle obezite ve neden olduğu kronik hastalıklarla mücadele yanında yaşam kalitesi üzerine olumlu etkileri olduğu düşünülen aralıklı orucun, zaman kısıtlı beslenme modellerinin, istenildiği zaman ve miktarda besin tüketilen beslenme modeli ile kıyaslanarak. bazı kan parametreleri üzerine etkilerinin araştırılması amaçlanmıştır. Çalışmada 48 adet Wistar ırkı, 8-12 haftalık, erkek (250-300 g) sıçanlardan sürekli yeme ulaşabilen kontrol grubu (1. grup), günde tek öğün beslenen 2. Grup, 18 saat açlık sonrası 6 saatte iki öğün beslenen 3. grup ve 14 saat açlıktan sonra 10 saat tokluk periyodunda 2 öğün beslenen 4. grup olmak üzere her birinde 12 adet sıçan olacak şekilde 4 grup oluşturuldu. Tüm sıçanlar, standart sıçan yemi ile beslendi. Deneme sonunda grup 1 (kontrol)'e göre grup 3'te (18 saat aç olan) serum total kolesterol düzeyinde istatistiksel olarak anlamlı azalma gözlendi (P<0,05). Grup 1'e göre diğer deneme gruplarında istatistiksel olarak anlamlı bulunmayan HDL-kolesterol düzeyinde sayısal azalmalar, trigliserid düzeyinde ve AST aktivitesinde sayısal artmalar belirlendi (P>0,05). Serum glikoz düzeyleri (P<0,05) ve ALT aktivitesinde (P<0,01) grup 1'e göre diğer deneme gruplarında istatistiksel olarak önemli düzeyde artma gözlendi. Serum LDL-kolesterol düzeylerinde Grup 1'e göre diğer deneme gruplarında, istatistiksel olarak önemli düzeyde azalma saptandı (P<0,01). Ayrıca LDL-kolesterol düzeylerinde grup 4'e göre grup 3'de de istatistiksel olarak önemli düzeyde azalma saptandı (P<0,01). Serum üre, BUN, kreatinin düzeyleri uygulamalardan etkilenmedi (P>0,05). Serum keton düzeylerinde, tek öğün beslenen grup 2'de diğer gruplara göre istatistiksel olarak önemli düzeyde azalma tespit edildi (P<0,001). Serum insülin düzeyinde grup 4'de, tek öğün beslenen grup 2 ve grup 3'e göre istatistiksel olarak önemli düzeyde artma saptandı (P<0,05). HbA1C düzeylerinde ise hiçbir grupta farklılık saptanmadı. Hemogram değerleri incelendiğinde ise, kontrol grubuna (grup 1) göre IF uygulanan deney gruplarında RBC, HGB, HCT düzeylerinde istatistiksel olarak önemli düzeyde azalma tespit V edildi. Ancak hemogramın diğer parametreleri; WBC, MCV, MCH, MCHC, PLT, NEUT, LYM, MONO, EO, BASO ise gruplar arasında bir farklılık oluşmadı. Sunulan çalışmada tüm aralıklı oruç gruplarında kontrole göre yem tüketimi daha düşük bulundu. Canlı ağırlık açısından değerlendirildiğinde aralıklı oruç uyguladığımız tüm grupların daha az kilo aldığı tespit edildi. Sonuç olarak zaman kısıtlı orucun sağlıklı metabolik düzeyler açısından bazı olumlu etkileri olduğu, olumsuz denebilecek düzeyde değişiklik olmadığı bununla birlikte farklı oranlarda besin bileşimleri ve daha uzun zaman dilimini kapsayan araştırmaların yapılması gerektiği kanaatine varılmıştır.