Yazar "Aslan, Dilek" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 2 / 2
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Hekimlerin Yaşlı İhmal ve İstismarı Konusundaki Farkındalığına Yönelik Kısa Bir Değerlendirme(2022) Kutsal, Yeşim Gökçe; Aslan, Dilek; Aydos, Tolga Reşat; Kut, Altuğ; Özen, Nurper Erberk; Saygun, Meral; Şengelen, MeltemAmaç: Birinci basamakta ayaktan koruyucu ve tedavi edici sağlık hizmetlerini sunan aile hekimleri yaşlı ihmal ve/veya istismarı açısından özel bir yere sahiptir. Bu araştırmada, birinci basamakta hizmet sunan aile hekimlerinin yaşlı ihmali ve/veya istismarı konusundaki farkındalıklarının saptanması amaçlanmış olup veriler araştırmacılar tarafından çevrimiçi olarak hazırlanmış çevrimiçi veri toplama formu aracılığıyla toplanmıştır. Bulgular: Araştırmanın bulguları hekimlerin ihmal ve istismarı düşündürten genel görüşler, fiziksel durumlar, sosyal durumlar, hekimlerin ihmal ve/veya istismarı düşündüklerinde izledikleri yaklaşımlar ve yaptıkları uygulamalar olmak üzere üç kategoride sunulmuştur. Hekimlere ihmal ve/veya istismarı düşündüren bazı durumlar sunulmuş, sıralanan kategorilerden hiçbiri için, ihmal ve istismar durumu hekimlerin tamamı tarafından düşünülmemiştir. Bununla birlikte fiziksel belirtiler olduğunda, sosyal belirtilere göre daha fazla ihmal ve istismarı düşünmektedirler. Bu durum, hekimlik uygulamaları sırasında daha somut olan belirtileri fark etmenin görece kolaylığı nedeniyle olabilir. Sonuç: Araştırmanın sonuçlarına göre; hekimlerin bilgi ve farkındalık düzeyleri her zaman istenilen davranışlara dönüşmemektedir. Kendilerine sunulan uygulama alanlarında bu eksiklikler görülmektedir. Hekimlerin yaşlı ihmal ve istismarı konusunda doğru uygulamaları yapabilmesi için, farkındalık durumlarının geliştirilmesinin yanı sıra davranış temelli eğitim olanaklarının da sunulması uygun olur.Öğe A systematic review of nutrition-based practices in prevention of hypertension among healthy youth(Turkish J Pediatrics, 2014) Kalyoncu, Zeynep Begum; Pars, Hatice; Bora-Gunes, Nebahat; Karabulut, Erdem; Aslan, DilekThe aim of this systematic review was to analyze the results of observational and interventional research/studies on nutrition-based practices in the prevention of hypertension among healthy youth. The MEDLINE/PubMed database was searched using the key words, "hypertension," "nutrition/diet," "prevention" and "youth." Inclusion criteria were: 1) sample with a majority of adolescents, defined as 10-24 years of age, or findings for adolescents reported separately from other age groups; 2) primary research reports; 3) studies with normotensive participants; and 4) studies that focused on preventing hypertension/lowering blood pressure through at least one nutritional practice. Results of the analysis indicated that increased consumption of unsaturated fats, fruits, vegetables and low-fat dietary products, decreased consumption of dietary sodium and beverages containing caffeine, and breastfeeding were found to have preventive effects against high blood pressure in later years of life. The effects of training given during youth to encourage a healthy lifestyle and behavior changes based on diet and physical activity were also noted.