Yazar "Aydoğdu, Mustafa" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 2 / 2
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Öğe Probiyotik kullanmanın süt emen simental buzağılarda performans ve sağlığı üzerine etkileri(Kırıkkale Üniversitesi, 2017) Aydoğdu, Mustafa; Karslı, Mehmet AkifSüt üreten çiftliklerde işletmenin sürdürüle bilirliğini etkileyen en önemli faktörlerden bir tanesi kaliteli, yüksek ve sağlıklı buzağı yetiştirmektir. Buzağılarda bilinçsiz antibiyotik kullanımı, antibiyotiklerin yan etkileri, bakım besleme hataları ve hastalıklar buzağıların geleceğini olumsuz yönde etkiler. Antibiyotiklerin insan ve hayvan sağlığı üzerindeki etkileri ve artan hassasiyetlerinden dolayı günümüzde doğal ürünlere yönelim artmıştır. Bu nedenle probiyotikler, prebiyotikler doğal yem katkı maddeleri olarak kullanılmasının gerekliliği ortaya çıkmıştır. Bu çalışmamızda probiyotiklerin buzağıların canlı ağırlık, canlı ağırlık artışı, yem tüketimi, yemden yaralanma ve sağlığı üzerine etkilerini değerlendirmek amaçlanmıştır. Araştırmada 18 adet simental buzağı doğum sırası ve cinsiyet bakımından 3 gruba ayrılmıştır. Denemede bir ticari buzağı başlangıç yemi kullanılmıştır. Katkısız ticari buzağı başlangıç yemi (Kontrol grubu=KG), ticari buzağı başlangıç yemine ile 5 gr/buzağı/gün (Düşük doz grubu=DDG) ve 10 gr/buzağı/gün (Yüksek doz grup=YDG) probiyotik tüketen buzağı gruplarından oluşan 3 grup oluşturuluştur. Her bir buzağı buzağılar deneme süresince bireysel plastik buzağı kulübelerinde tutulmuştur. Bütün buzağılar aynı miktarda süt tüketmiş ve probiyotik sütle birlikte verilmiştir. Tüm gruplardaki buzağılara 7. günden itibaren aynı kesif yem ve su serbest olarak verildi. Çalışmanın sonunda kan hücre sayımı için bütün buzağılardan kan alınmıştır. Doğum Ağırlıkları KG 41.58±2.16 kg, DDG 42.42±1.61 kg, YDG 41.17±3.24 kg, sütten kesme ağırlıkları ise KG 81.50±3.11 kg, DDG 84.58±3.17 kg, YDG 85.58±3.59 kg olarak ölçülmüştür. Canlı ağırlık artışları değerlendirildiğinde, DDG 0,70±0,04 kg/gün, YDG 0,74±0,03 kg/gün ve KG 0,67±0,03 kg/gün, toplam canlı ağırlık artışı DDG 42,17±2,15 kg, YDG 44,42±1,99 kg ve kg 39,92±1,87 kg olarak belirlenmiştir. Deneme süresince DDG 18039,17±2405,41 gr, YDG 15240,83±2152,58 gr ve KG 16935,83±2226,32 gr yem tüketmişlerdir. Ortalama günlük tüketimleri ise DDG 300,65±40,09 gr/gün, YDG 254,01±35,88 gr/gün ve KG 282,26±37,11 gr/gün olarak hesaplanmıştır. Yemden yararlanma değerleri ise DDG 419,44±36,88 gr yem/kg CAA. , YDG 342,93±47,57 gr yem/kg CAA ve KG 418,89±40,42 gr yem/kg CAA olarak hesaplanmıştır. Deneme süreci boyunca buzağılarda ishal görülme oranı DDG de%66,67, YDG de %33,33ve KG da ise %83,3 olarak tespit edilmiştir. Kan hücrelerinden lenfosit oranı (P=0.06) katılan katkı oranına paralel olarak azalırken nötrofil oranının (P=0.05) ise lineer olarak artış gösterdiği saptanmıştır. Sonuç olarak, süt buzağılarına verilen mayanın istatistiksel olarak olmasa da canlı ağırlık artışı, yemden yaralanmayı, buzağı sağlığını iyileştirdiği ve immun sistem üzerine de olumlu etkisi olabileceği kanaati oluşmuştur. Kullanılan mayanın daha fazla buzağı kullanılarak daha detaylı olarak etkilerinin araştırılmasının faydalı olacağı düşünülmüştür.