Yazar "Bayraktar, Bülent" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 3 / 3
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Evaluation of hepatokines, proinflammatory cytokines, oxidative stress and energy related metabolism analytes and hematological parameters in dairy cows with placental retention(2021) Bayraktar, Bülent; Kara, Erdal; Elifoğlu, Taha Burak; Kaya, UfukAim: To investigate the serum levels of angiopoietin-like protein 4 (ANGPTL4), fibroblast growth factor 21 (FGF21), interleukin 1 beta (IL-1?), IL-6, superoxide dismutase (SOD), malondialdehyde (MDA), and energy-related metabolism analytes and hematological parameters in cows with placental retention (PR). Materials and Methods: In the presented study, blood samples were taken from the coccygeal veins of 10 cows with PR and 10 healthy control cows. All of the samples were analyzed to determine the serum glucose, unesterified fatty acid (NEFA), triglyceride, high-density lipoprotein (HDL), total protein, albumin, aspartate aminotransaminase (AST), SOD, and MDA levels. Blood serum hepatokines, ANGPTL4, FGF21 levels, proinflammatory cytokine response parameters, IL-1 beta, and IL-6 levels were evaluated. Results: As a result, the increase in serum AST (p < 0.05) indicated altered liver function. During negative energy balance, the serum NEFA levels (p < 0.05) increased, and serum HDL levels (p < 0.05) decreased as indicators of an increased risk of metabolic pathology. Increases in the serum ANGPTL4, FGF21, CRP, and SOD (p < 0.001) and IL-6, MDA, creatine kinase levels (p < 0.05) were evaluated as indicators of the development of effective metabolic, inflammatory, and oxidative stress. The monocyte count was significantly lower (p < 0.05) in the cows with PR. Conclusion: It was concluded that significant increases in the serum ANGPTL4 and FGF2 levels were associated with energy balance, effective cytokine responses, and oxidative stress in dairy cows with PR.Öğe Yerli sığır ırklarında serum ß-karoten düzeyi üzerine mevsim, yaş, gebelik ve laktasyonun etkisi(2016) Ekici, Hüsamettin; Arıkan, Şevket; Bayraktar, Bülent[Abstract Not Available]Öğe Yerli sığır ırklarında serum ß-karoten düzeyi üzerine mevsim, yaş, gebelik ve laktasyonun etkisi(Kırıkkale Üniversitesi, 2017) Bayraktar, Bülent; Yiğit, Ayşe Arzu; Ekici, HüsamettinKarotenoidler grubundan olan ß-karoten, A vitamininin ön maddesi olup, yeşil yapraklı bitkilerde yaygın olarak bulunmaktadır. Sığırlar ß-karoten sentezleyemediklerinden, ihtiyaç duydukları miktarın tamamını yedikleri ot ve yemlerden sağlarlar. Beta-karoten yetersizliğinin hayvanlarda birçok metabolik bozukluğa neden olduğu bilinmektedir. Yapılan literatür taramasında yerli ırklarımızda ß-karoten ile ilgili çalışmaların oldukça sınırlı sayıda ve kapsamda olduğu görülmüştür. Bu çalışmada, Adana ili Feke ilçesi ve köylerinde bulunan Güney Anadolu Kırmızısı (GAK), Çorum ili Boğazkale ilçe ve köylerinde bulunan Yerli Kara (YK) ve Edirne ili Enez ve İpsala ilçe ve köylerinde bulunan Boz ırk (BOZ) sığırların; 1-3 aylık buzağılarından, 12-24 aylık düvelerinden, doğum sonrası laktasyonun 1. dönemindeki ve gebeliğin son 2 aylık dönemindeki (Kuru dönem) çeşitli yaş gruplarının kış ve yaz mevsimlerinde alınan kanlar kullanıldı. Bu amaçla her bir gruptan 20 adet hayvandan kan örnekleri alındı ve elde edilen serumlarda HPLC yöntemi ile ß-karoten değerleri belirlendi. Her üç ırkın düve, laktasyon ve kuru dönemdeki serum ß-karoten düzeyleri yaz mevsimi serum örneklerinde kış mevsimi örneklerine kıyasla anlamlı derecede yüksek tespit edildi (P<0.05). Güney Anadolu Kırmızısı ırkına ait yaz mevsimi süt danası, düve, laktasyon ve kuru dönemdeki sığırların serum ß-karoten düzeyleri arasındaki fark anlamlı bulunurken (P<0.05), kış dönemi serum ß-karoten düzeyi ise sadece süt danasında anlamlı (P<0.001) farklılık gösterdi. +Yazın YK ırkı sığırların düve ve laktasyon döneminde serum ß-karoten düzeyi, süt danası ve kuru dönem hayvanlarınkinden anlamlı düzeyde yüksek (P<0.05) bulunurken kış mevsiminde sadece laktasyon dönemindeki hayvanlarda farklılık gösterdi. Boz ırkın ise yaz ve kış mevsimi süt danası ve düvelerinin serum ß-karoten düzeyleri, laktasyon dönemindeki hayvanlardan daha düşük (P<0.05) bulundu. Yapılan araştırmada belli bölgelerde yetiştiriciliği yapılan yerli sığır ırklarında mevsim, yaş, laktasyon ve gebelik durumlarının serum ß-karoten düzeyleri üzerine etkili olduğu gösterilmiş oldu. Anahtar Kelimeler: ß-Karoten, Boz, gebelik, Güney Anadolu Kırmızısı, kuru dönem, laktasyon, Yerli Kara,