Yazar "Cengiz, Duygu" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 1 / 1
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Asimetrik bilgi sorunu kapsamında gıda güvenliğinin analizi: Kırıkkale ili örneği(Kırıkkale Üniversitesi, 2024) Cengiz, Duygu; Uğur, AlparslanTüketilen gıda ürününün niteliğinde, kalitesinde ve içeriğinde yeterli düzeyde bilgi sahibi olmaması tüketici için asimetrik bilgi sorununu ortaya çıkarmaktadır. Piyasada ise üretilen mal ve hizmetlerde tam bilgiye sahip olunduğu varsayılır. Ancak tüketiciler, malın özellikleri hakkında tam bilgiye sahip olmayabilir. Üreticiler, tüketicilere tam bilgiyi aktarmadığında piyasa toplum sağlığı açısından başarısız olacaktır. Bu durumda üretici ile tüketici arasında gerçekleşen bilgi belirsizliği asimetrik bilgi sorununu ortaya koymaktadır. Bilginin taraflar arasında tam olarak aktarılmaması çeşitli sorunlara yol açabilmektedir. Tüketilen gıdaların sağlıksız olması çeşitli hastalıkları meydana getirir. Özellikle çocuklar, kanser hastaları, çölyak hastaları gibi özel tüketime gereksinim duyan bireyler için özel tüketimin sağlanması gerekir. Günümüzde tam rekabet koşullarının olmaması ise üretici ile tüketici arasındaki bu bilgi kirliliğini artırmaktadır. İnsanlar ne yedikleri konusunda bilgi sahibi olmadıkları için karşılaştıkları olumsuz sonuçlar karşısında mağdur olabilmektedirler. Çalışmanın amacı, gıda sektöründe üreticinin gıdalar hakkında tüketiciye yeterli düzeyde bilgi aktarmaması veya aktaramaması sonucu oluşan asimetrik bilgi sorununun oluşmasını önlemek ve kamunun gıda güvenliği kapsamındaki denetim ve düzenlemelerinin boyutunu değerlendirmektir. Bu nedenle Kırıkkale ilinde ikamet edenlere gıda güvenliği bilincini ölçmek için anket çalışması uygulanmıştır. Toplamda 786 kişi ankete katılım sağlamıştır. Anket soruları hazırlanırken demografik sorularda dikkate alınarak kısa ve anlaşılır olacak şekilde sorular hazırlanmıştır. Katılımcılara yöneltilen 28 soruyla, gıda güvenliği konusunda bilgi düzeyleri tespit edilmek istenmiştir. Aynı zamanda kamunun denetimlerinin de yeterli düzeyde sağlanıp sağlanmadığı da ölçülmek istenmiştir. SPSS 23.0 programı kullanılmış, yapılan anket çalışmasında tüm sorulara frekans testi uygulanmış ve cevapların ağırlıklı dağılımları incelenmiştir. Ayrıca yapılan Chi-Square (Ki-kare) analiziyle katılımcıların verdikleri yanıtları kendi içerisinde ilişkili olup olmadığı tespit edilmiştir. Anahtar Kelimeler: Asimetrik Bilgi Sorunu, Gıda Güvenliği, Piyasa Başarısızlığı.