Yazar "Durmaz, Sevinç Eşer" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 2 / 2
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Adaptation of “Food Chain Engagement Measurement” Scale for Adults into Turkish: A Validity and Reliability Study(Sidas Medya A.S., 2024) Gümüş, Aylin Bayındır; Durmaz, Sevinç Eşer; Kılınç, Fatma Nişancı; Çakır, Biriz; Özenir, Çiler; Öztürk, EbruThis study aimed to adapt to Turkish culture the "Food Chain Engagement Measurement Scale” (FCEMS), which determines the participation of individuals in the food chain and consists of the sub-dimensions of obtaining communication, waste reduction, planning, and preparation. It aimed to evaluate FCEMS scores according to their general and food purchasing-meal preparation characteristics. The scale was translated from English into the target language, Turkish, by experts, and after the necessary controls, it was translated back into the primary language. It was finalized after final checks and the pilot study. A questionnaire containing general information, information about purchasing and preparing food, and the 'Food Chain Engagement Measurement Scale' was applied to the participants, and data was collected by face-to-face interview technique. A total of 1127 adults, 712 women and 415 men, were included in the study. The mean FCEMS score was higher in women, those with higher education levels, married, living in urban areas, with chronic diseases, and on a diet (p<0.05). FCEMS score varied depending on the behaviors of purchasing and preparing food of participants (p<0.05). The factor loadings of the scale items adapted to Turkish ranged between 0.42 and 0.803, and the fit statistics were found to be high. The total Cronbach's alpha coefficient of the scale was calculated as 0.804. As a result of analyses, it was concluded that the scale is a valid and reliable measurement tool in Turkish and can be applied to adults. © 2024 Sidas Medya A.S.. All rights reserved.Öğe Spor Yapan Adölesanlar Optimal Düzeyde Besleniyor mu?Obezite Durumları ve Akdeniz Diyeti’ne Uyum Düzeyleri(2020) Kılınç, Fatma Nişancı; Çakır, Biriz; Durmaz, Sevinç EşerAmaç: Bu çalışma, çeşitli spor kulüplerine devam eden adölesanların obezite durumunun ve Akdeniz Diyeti’ne uyum düzeyinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Gereç ve Yöntemler: Adölesanların genel özellikleri ve beslenme durumları Akdeniz Diyeti Kalite İndeksi (KIDMED) içeren anket formu kullanılarak, obezite durumları ise boy uzunluğu ve vücut ağırlıkları ölçümleri alınıp beden kitle indeksleri (BKİ) hesaplanarak belirlenmiştir. Elde edilen veriler SPSS 22,0 programı ile analiz edilmiştir. Bulgular: Çalışmaya katılan 696 adölesanın %84,9’u Ankara, %15,1’i Kırıkkale’de yaşamakta olup %57,9’u erkek, %42,1’i kızdır. Ankara’da adölesanlarda fazla kiloluluk %17,3, obezite %2,5 iken, Kırıkkale’de sırasıyla %10,5 ve %1,9’dur (p=0,509). Erkeklerin KIDMED’e göre %19,1’inin düşük, %52,1’inin orta, %28,8’inin optimal; kızların ise %16,4’ünün düşük, %56,6’sının orta, %27,0’ının optimal diyet kalitesine sahip olduğu belirlenmiş olup, cinsiyetler arasında fark bulunmamıştır (p=0,460). Yaşa göre 10-14 yaşgrubu adölesanların %28,8’inin, 15-18 yaş grubundakilerin ise %22,6’sının optimal kalitede beslendiği görülmüştür (p=0,047). İllere göre adölesanların KIDMED puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmamıştır (p=0,189). Adölesanların KIDMED puanlarıile BKİ düzeyleri arasında negatif yönde anlamlı bir ilişki, ebeveyn eğitim düzeyi ile KIDMED puanı arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki olduğu belirlenmiştir (p<0,05). Sonuç: Çalışma sonucunda, Ankara’da spor kulüplerine devam eden adölesanlarda fazla kiloluluk ve obezitenin daha yüksek, diyet kalitesinin daha düşük olduğu, spor yapan adölesanların Akdeniz Diyeti’ne uyumları arttıkça obezite durumunun azaldığı belirlenmiştir.