Yazar "Emre, Bahri" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 4 / 4
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Şanlıurfa yöresinde yetiştirilen İvesi koyunlarına ait bazı hematolojik değerler(2002) Yiğit, Ayşe Arzu; İriadam, Mehmet; Sağmanlıgil, Vedat; Emre, BahriBu araştırma Şanlıurfa yöresinde yetiştirilen Ivesi koyunlarının bazı kan değerlerini belirlemek amacıyla yapıldı. Materyal olarak 1-4 yaşlan arasında, 107 İvesi ırkı koyun kullanıldı. Hayvanlar yaş gruplarına ayrılarak kan alındı. Alınan kan örneklerinde alyuvar ve akyuvar sayısı, hemoglobin miktarı, hematokrit değer, sedimentasyon hızı ve akyuvar tiplerinin yüzde oranları saptandı. Ayrıca, alyuvar sayısı, hemoglobin miktarı ve hematokrit değer kullanılarak ortalama alyuvar hacmi (OAH), ortalama alyuvar hemoglobini (OAHb) ve ortalama alyuvar hemoglobin derişimleri (OAHbD) hesaplandı. Yaş grupları arasındaki istatistiksel farklılık One-Way ANOWA ve Duncan testi ile değerlendirildi. Ivesi koyunları için belirlenen kan değerlerinin, Hamdani, Tuj ve Morkaraman koyunlarının' kan değerlerinden bazılarına benzerlik gösterdiği tespit edildi. Ayrıca, bu ırkın erkeklerinde akyuvar sayısının yaşın ilerlemesi ile birlikte azaldığı gözlemlendi.Öğe Some Electrocardiographic Parameters of the Kangal Dogs(Medwell Online, 2010) Atmaca, Nurgul; Emre, BahriThe purpose of this study is to demonstrate some electrocardiographic parameters of adult and puppies of Kangal dogs. A total of 50 Kangal dogs, 25 pups and 25 adults were used in the study. Bipolar extremity leads, unipolar extremity leads and unipolar chest leads were recorded in dogs. Duration and amplitude of the p-wave, amplitude of Q and R waves and duration of QRS complex, duration and amplitude of T wave, duration of PR and QT intervals, heart rate in the lead II and electrical axis were calculated for each animal. Configuration of the P and T waves and QRS complex was also studied. Significant differences were identified among groups in terms of duration of the p-wave, amplitude of Q and R waves, duration of PR, QT intervals and heart rate (p<0.05).Öğe Some electrocardiographic values of Angora goats(Ankara Univ Press, 2014) Atmaca, Nurgul; Simsek, Ozkan; Emre, BahriElectrocardiography is a noninvasive and easily applied technique used in the determination of cardiac hypertrophy and dilatation, the classification of cardiac arrhythmias, and the diagnosis of conduction abnormalities. The aim of this study was to determine the normal electrocardiographic (ECG) values in Angora goats. A total of 30 healthy Angora goats of both sexes, ranging in age from 1 to 2 years, were used in the study. The 3 standard bipolar limb leads (I, II, III) and unipolar augmented limb leads (aVR, aVL, aVF) were recorded with the goats standing. The morphology and amplitude of P waves, QRS complexes, and T waves were analyzed in all leads. Cardiac rhythm, heart rate, and the durations of P, QRS and T waves, as well as the PR interval and QT interval, were calculated in the limb leads. The mean electrical axis for each individual was determined from the net amplitude of the QRS complex in leads I and III. Most of the animals had sinus rhythm. The mean heart rate was 108.71 +/- 3.289 per minute and ranged from 75 to 143. The mean electrical axis was between -178 degrees and +170 degrees. In conclusion, the findings presented here may be useful to clinicians and researchers as reference values for the normal ECG of Angora goats.Öğe Yumurta kolesterolünün kolorimetrik ve enzimatik yöntemle belirlenmesi(1998) Yiğit, Ayşe Arzu; Şireli, Meltem; Çavuş, Tamer; Emre, BahriAraştırma Hisex Brown ırkı ticari yumurtacı melez tavukların yumurta sarılarında kolesterol değerlerinin belirlenmesi amacıyla yapıldı. Çalışmada 57 haftalık yumurtacı tavukların yumurtaları kullanıldı. Toplam 30 adet yumurta 5 dakika kaynatıldıktan sonra sarıları ayrıldı. Her bir yumurta sarısından birer gram tartıldıktan sonra homojenize edildi ve özütleri çıkarıldı. Bu özütlerin kolorimetrik ve enzimatik yöntemle kolesterol değerleri belirlendi. Kolorimetrik yöntemle ölçülen yumurta sarısının kolesterol değeri (16.51 2.54 mg/g), enzimatik yöntemle ölçülen kolesterol değerinden (14.64 2.92 mg) biraz yüksek bulundu (p0.001). Her iki yöntemle aynı özütlerden belirlenen kolesterol değerleri arasında korelasyon (r 0.7965) bulundu (p0.001).