Arşiv logosu
  • Türkçe
  • English
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
Arşiv logosu
  • Koleksiyonlar
  • Sistem İçeriği
  • Analiz
  • Talep/Soru
  • Türkçe
  • English
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
  1. Ana Sayfa
  2. Yazara Göre Listele

Yazar "Kaplan, Yusuf Ziya" seçeneğine göre listele

Listeleniyor 1 - 5 / 5
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
  • Yükleniyor...
    Küçük Resim
    Öğe
    Et ürünlerinin histolojik muayenesi
    (2012) Ayaz, Yıldız; Kaplan, Yusuf Ziya; Ayaz, Naim Deniz; Aksoy, H. Mihriban
    Bu çalışmada, 2011 ile 2012 yıllarında Veteriner Kontrol Merkez Araştırma Enstitüsü Gıda Kontrol Laboratuarına gönderilen 842 et ürününün (salam, sosis, sucuk ve ısı işlemi görmüş sucuk) bileşiminde doku ve iç organ varlığının histolojik muayene ile belirlenmesi amaçlanmıştır. Yapılan histolojik analizler neticesinde 2011 yılında incelenen 393 örneğin 45’inde (%11,5), 2012 yılında 449 örneğin 66’sında (%14,7) başta kıkırdak doku ve deriye ait epitel doku olmak üzere iç organlara ait hücresel yapılar tespit edilmiş olup toplam 842 örnekten 111’inin (%13,2) ulusal standartlara uygun olmadığı belirlenmiştir.
  • [ X ]
    Öğe
    INVESTIGATION OF NOROVIRUS AND ROTAVIRUS IN GREEN LEAFY VEGETABLES AND MUSSELS
    (Parlar Scientific Publications (P S P), 2021) Gungor, A. Burak; Ayaz, Yildiz; Kabakli, Ozden; Caliskan, Elvin; Aksoy, Mihriban; Kaplan, Yusuf Ziya; Ayaz, Naim Deniz
    Rotaviruses and noroviruses are the main agents that pollute the environment, especially water and food, and cause serious diseases and epidemics in humans by this way. The aims of this study were to compare the efficiency of real time RT-PCR and cell culture techniques for the detection of Rotavirus and Noroviruses and to find out the presence of them in green leafy vegetables and mussels which collected from different markets in Ankara, capital city of Turkey over a 12-month period. Virus positive samples were propagated in MA-104 (ATCC (R) CRL-2378) and Caco2 (ATCC (R) HTB-37 (TM)) cell monolayers, for the infectivity tests. All collected food samples and experimental contaminated foods were analyzed with RT-PCR for detecting Rotavirus and Noroviruses. The results showed that Noroviruses was found to be difficult to reproduce from cell cultures and we were able to produce only Rotavirus isolate on cell lines. As a result of the analysis, it was determined that the titer of the Rotavirus was detected as DKID50 = log10(-4.2) / ml (about 15,000 virus particles / ml). According to the cell culture results; rotavirus was detected in all dilutions in contaminated foods. On the other hand, in samples which were directly analyzed with RT-PCR, the 100 times diluted samples were detected as positive for both viruses. In none of the collected food samples Norovirus and Rotavirus were detected using RT-PCR analysis and cell monolayers. In conclusion, RT-PCR method is useful in detecting rotavirus and noroviruses from foods in routine surveys.
  • Yükleniyor...
    Küçük Resim
    Öğe
    Rapid detection of Listeria monocytogenes in chicken carcasses by IMS-PCR
    (Springer, 2009) Ayaz, Naim Deniz; Ayaz, Yıldız; Kaplan, Yusuf Ziya; Doğru, Aylin Kasımoglu; Aksoy, Mihriban Hatun
    The aim of this study was to determine the prevalence and seasonal distribution of Listeria, monocytogenes as determined in packaged, fresh chicken carcasses purchased from supermarkets in Ankara, Turkey. Immunomagnetic separation (IMS) and polymerase chain reaction (PCR) assay were performed, based on hlyA gene (listeriolysin O [LLO]) specific primers. A total of 240 chicken carcasses were investigated over a one-year period. Forty-nine (20.2%) of the samples were determined as L. monocytogenes positive. It was found that the seasonal effect was not a significant factor for the prevalence of L. monocytogenes in chicken carcasses.
  • Yükleniyor...
    Küçük Resim
    Öğe
    Real-Time PCR tekniği ile çeşitli et ürünlerinde tavuk ve sığır eti oranlarının kantitatif tayini
    (2013) Ayaz, Yıldız; Ayaz, Naim Deniz; Aksoy, Mihriban; Kaplan, Yusuf Ziya
    Et ürünleri üretiminde kullanılan et türlerinin tür bazında ve oransal olarak doğru belirlenmesi tüketicinin alda- tılmasının önlenmesi, halk sağlığının korunması ve üreticiler arası haksız rekabetin önlenmesi açısından büyük önem taşımaktadır.Yapılan bu çalışmada, hem tür analizi hem de kantitatif analiz yapabildiği üretici firma tarafından ifade edilen SureFood Animal QUANT Beef ve SureFood Animal QUANT Chicken real- time PCR kitleri kullanılmştır. Çalışmada deneysel olarak belirli oranlarda (%10 sığır eti + %90 tavuk eti, %20 sığır eti + %80 tavuk eti, %30 sığır eti + %70 tavuk eti, %50 sığır eti + %50 tavuk eti, %20 tavuk eti + %80 sığır eti, %30 tavuk eti + %70 sığır eti olmak üzere) sığır eti + tavuk eti karışımlarının yanı sıra farklı oranlarda sığır ve tavuk etinden hazırlanmış et ürünleri (salam, sosis ve sucuk) test materyali olarak kullanılmıştır. Et karışımlarından ve et ürünlerinden DNA ekstraksiyon işlemleri SureFood Prep Animal DNA ekstraksiyon kiti (Congen S 1003, Berlin, Almanya) ile yapılmıştır. DNA ekstraksiyonunu takiben Real-Time PCR tekniği ile et oranları tayin edilmeye çalışılmıştır. PCR analizleri Light Cycler-2 (Roche) cihazında ger- çekleştirilmiştir. Çalışma sonuçlarına göre, kullanılan SureFood Animal QUANT Beef and SureFood Animal QUANT Chicken real-time PCR kitlerinin deneysel olarak farklı oranlarda sığır ve tavuk etinden hazırlanmış et karışımları ile yine çeşitli sığır ve tavuk eti karışımlarından yapılan salam, sosis ve sucuk örneklerinde sığır ve tavuk eti oranlarını kantitatif olarak doğru tespit edemediği ortaya konulmuştur.
  • [ X ]
    Öğe
    Real-Time PCR Tekniği ile Çeşitli Et Ürünlerinde Tavuk ve Sığır Eti Oranlarının Kantitatif Tyini
    (2013) Ayaz, Yıldız; Ayaz, Naim Deniz; Aksoy, Mihriban; Kaplan, Yusuf Ziya
    Et ürünleri üretiminde kullanılan et türlerinin tür bazında ve oransal olarak doğru belirlenmesi tüketicinin aldatılmasının\rönlenmesi, halk sağlığının korunması ve üreticiler arası haksız rekabetin önlenmesi açısından büyük önem\rtaşımaktadır.Yapılan bu çalışmada, hem tür analizi hem de kantitatif analiz yapabildiği üretici firma tarafından ifade\redilen SureFood Animal QUANT Beef ve SureFood Animal QUANT Chicken real- time PCR kitleri kullanılmştır.\rÇalışmada deneysel olarak belirli oranlarda (%10 sığır eti + %90 tavuk eti, %20 sığır eti + %80 tavuk eti, %30 sığır eti +\r%70 tavuk eti, %50 sığır eti + %50 tavuk eti, %20 tavuk eti + %80 sığır eti, %30 tavuk eti + %70 sığır eti olmak üzere)\rsığır eti + tavuk eti karışımlarının yanı sıra farklı oranlarda sığır ve tavuk etinden hazırlanmış et ürünleri (salam, sosis ve\rsucuk) test materyali olarak kullanılmıştır. Et karışımlarından ve et ürünlerinden DNA ekstraksiyon işlemleri SureFood\rPrep Animal DNA ekstraksiyon kiti (Congen S 1003, Berlin, Almanya) ile yapılmıştır. DNA ekstraksiyonunu takiben\rReal-Time PCR tekniği ile et oranları tayin edilmeye çalışılmıştır. PCR analizleri Light Cycler-2 (Roche) cihazında gerçekleştirilmiştir.\rÇalışma sonuçlarına göre, kullanılan SureFood Animal QUANT Beef and SureFood Animal QUANT\rChicken real-time PCR kitlerinin deneysel olarak farklı oranlarda sığır ve tavuk etinden hazırlanmış et karışımları ile\ryine çeşitli sığır ve tavuk eti karışımlarından yapılan salam, sosis ve sucuk örneklerinde sığır ve tavuk eti oranlarını\rkantitatif olarak doğru tespit edemediği ortaya konulmuştur.

| Kırıkkale Üniversitesi | Kütüphane | Rehber | OAI-PMH |

Bu site Creative Commons Alıntı-Gayri Ticari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile korunmaktadır.


Kırıkkale Üniversitesi, Kırıkkale, TÜRKİYE
İçerikte herhangi bir hata görürseniz lütfen bize bildirin

DSpace 7.6.1, Powered by İdeal DSpace

DSpace yazılımı telif hakkı © 2002-2025 LYRASIS

  • Çerez Ayarları
  • Gizlilik Politikası
  • Son Kullanıcı Sözleşmesi
  • Geri Bildirim