Yazar "Karapinar, Ali" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 1 / 1
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Kuzu besisinde probiyotik olarak saccharomyces cerevisiae'nin rasyonlara ilavesinin karkas performansı, randımanı ve bazı kan parametreleri üzerine etkileri(Kırıkkale Üniversitesi, 2022) Karapinar, Ali; Karsli, Mehmet AkifBu çalışmanın amacı yoğun besiye alınan kuzu rasyonlarına probiyotik olarak Saccharomyces cerevisiae'i eklenmesinin kuzularda besi performansı, karkas ağırlıkları ile randımanı ve kan biyokimya parametreleri üzerine etkilerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla hayvan materyali olarak, 3,5 aylık (105 günlük) yaşta, 32 adet merinos ırkı erkek kuzu kullanıldı. Bu hayvanlar her biri 4 hayvandan oluşan, ortalama ağırlıkları eşit olacak şekilde, 8 alt gruba dağıtıldı. İlk dört alt grup kontrol, sonra ki dört alt grup ise deneme grubu olarak kullanıldı. Denemde her bir 1 kg kuru maddesi; 0,34 kg kuru yonca, 0,27 kg arpa ezmesi, 0,42 kg öğütülmüş mısır, 0,1 kg AÇK ve 30 gr sodadan oluşacak şekilde bir bazal rasyon hazırlandı. Kontrol grubuna bu bazal rasyon ad-libitum şekilde verildi. Deneme grubuna ise bu rasyona ilaveten 1 gr/kg KM'de Saccharomyces cerevisiae (canlı maya) eklendi ve aynı şekilde besleme yapıldı. Deneme toplam 60 gün sürdü. Deneme başlangıcında ve her 15 günde bir hayvanların canlı ağırlıkları, yem tüketim miktarı belirlendi. Deneme sonunda karkas parametrelerini belirlemek için her alt gruptan 2, toplamda ise 16 hayvan kesildi ve karkas parametreleri için kullanıldı. Deneme başı ve deneme sonunda tüm hayvanlardan kan alınarak, kan analizleri için kullanıldı. Denemenin ilk 30 günü gruplar arasında canlı ağırlık, canlı ağırlık artış ve günlük canlı ağırlık artışları arasında istatistiksel farklılık oluşurken (P<0,05), ? denemenin kalan kısmı ve deneme genelinde bir farklılık görülmemiştir (P>0,05). Deneme genelinde, rasyona Saccharomyces cerevisiae ilavesi KM ve OM tüketimlerini rakamsal olarak (P>0,05) artırırken NDF, ADF ve nişasta tüketimlerinin önemli ölçüde artırdığı gözlemleniştir (P<0,05). Kuzuların yemden yaralanma oranlarında denemenin hiçbir evresinde önemli farklılık tespit edilmemiştir (P>0,05). Rasyona Saccharomyces cerevisiae ilave edilmesi hayvanların sıcak karkas, soğuk karkas ve karkas randımanları üzerine pozitif bir etkisi gözlemlenmemiştir (P>0,05). Deneme sonunda kontrol grubunda yer alan kuzuların kanlarında glikoz ve albümin değerleri önemli düzeyde değişkenlik gösterirken, canlı maya katkılı grupta yer alan kuzuların kan glikoz ve albümin değerlerine ek olarak, LDL, kolesterol ve total protein değerlerinde de önemli farklılıklar oluşmuştur (P<0,05). Sonuç olarak, yoğun besiye tabii tutulan kuzu rasyonlarına canlı maya ilavesi besi performansında sınırlı düzeyde bir katkı sunduğu, bu katkının NDF, ADF ve nişasta gibi bazı besin madde tüketimlerinde bir artış şeklinde olduğu görülmüştür. Diğer performans parametrelerinde yalnızca çok az rakamsal artışlara neden olmuştur. Bu nedenle, farklı rasyon kombinasyonları daha fazla hayvan sayıları ve farklı canlı maya dozları kullanılarak bu tür çalışmaların yapılması gerektiği kanaatine varılmıştır.