Yazar "Nouman, Hafiz Muhammad" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 3 / 3
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe A Review of Probiotic Applications in Poultry: Improving Immunity and Having Beneficial Effects on Production and Health(Polskie Towarzystwo Mikrobiologow-Polish Society Of Microbiologists, 2022) Yousaf, Shumaila; Nouman, Hafiz Muhammad; Ahmed, Ibrar; Husain, Sabir; Waseem, Muhammad; Nadeem, Shahid; Tariq, MuhammadA new class of feed additives and nutritional supplements, known as probiotics, include bacterial, fungal, and yeast cultures from various sources. Overall, probiotics are believed to promote the health and well-being of animals, birds, and humans in a variety of settings. Incorporating probiotics into the diets of cattle and poultry has been demonstrated to improve growth, feed conversion efficiency, immunological responses, and the animal's ability to manage enteric infections. The use of probiotic-enriched chicken feed has been shown to enhance egg production by as much as 30% among laying chickens. Probiotics may be used to fight off harmful microorganisms, create antibacterial compounds (such as bacteriocins or colicins), and alter the immunological response of the host, according to the National Institutes of Health. Pathogenic microbial strains such as Lactobacillus, Streptococcus, Bacillus, Enterococcus, Pediococcus, Aspergillus, and Saccharomyces are employed in the making of chicken products. The use of subtherapeutic doses of antimicrobial agents, including antibiotics, to combat or remove harmful bacteria and promote animal growth and feed efficiency has resulted in the accumulation of antibiotic residues in animal feed as well as the emergence of drug-resistant microbes in the feed supply chain. As a result of public health concerns, there has been a renewed emphasis on the use of probiotics in chicken production rather than antibiotics in recent years. This research examines the effects of probiotics and direct-fed microorganisms (DFM) on chicken health and performance, with a particular emphasis on the favourable effects they have on poultry health and performance.Öğe Effects of artemisia annua L. on performance, digestive enzyme activities, digesta PH, intestinal microflora and gut morphology in broiler diets(Kırıkkale Üniversitesi, 2022) Nouman, Hafiz Muhammad; Şen, Üyesi GökhanKanatlı hayvan endüstrisi, hızlı büyüyen tavukların yetiştirilmesine dayanmaktadır. Son yıllarda, tavuk endüstrisinde büyüme destekleyicileri olarak çeşitli antibiyotikler kullanılmıştır, ancak artan antibiyotik direnci ve insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkileri nedeniyle kanatlı endüstrisinde antibiyotik kullanımı yasaklanmıştır. Bilim adamları, antibiyotik direnci arttıkça alternatif antibiyotik ürünleri aramaya başladılar. Probiyotikler, prebiyotikler, organik asitler, bitki özleri, eterik yağlar ve immünolojik uyarıcılar alternatiflerden bazılarıdır. Son yıllarda bu ürünler hayvan performansını iyileştirmiş, hayvan verimliliğini artırmış, enten enfeksiyonlarını önlemiş ve kontrol altına almış ve hayvan tarımında antibiyotik kullanımını azaltmıştır. Bu çalışma Artemisia annua L'nin etlik piliçler üzerindeki etkilerini kontrol etmek amacıyla yapılmıştır. Artemisia annua ayrıca tatlı pelin, tatlı Annie ve tatlı yıllık pelin (Çince: qugho) olarak da bilinir. Asya'nın ılıman bölgelerine özgü yaygın bir pelin türüdür. Artemisia cinsinde bulunan aktif bileşen Artemisinin'dir ve kimyasal olarak hem uçucu hem de uçucu olmayan bileşenler içerir. Artemisia cinsinin biyolojik aktiviteleri antibakteriyel, antiinflamatuar, antimalaryal, anti-koksidiyal, antioksidan ve anti-tümör etkilerini içerir. Sindirim enzim aktiviteleri, bağırsak mikroflorası ve bağırsak morfolojisi kontrol edildi. Mevcut çalışmada 96 günlük Ross 308 etlik piliç kullanıldı. İlk üç hafta boyunca tüm gruplara aynı bazal diyet ad-libitum verildi. Dördüncü hafta itibari ile 4 alt gruplu, bazal rasyonu tüketen grup; Kontrol, bazal yeme 5 mg/kg linkomisin ilave edilmiş yemi tüketen grup; Antibiyotik ve bazal yeme 5 g/kg Artemisia annua L. ilave edilmiş yemi tüketen grup; Artemisia olmak 3 gruba bölündü. Çalışma 42 gün sürmüş ve canlı ağırlık artışı, yem tüketimi ve FCR haftalık olarak belirlenmiştir. Kanatlıların canlı ağırlık artışı, yem tüketimi ve FCR haftalık olarak kontrol edilmiştir. 42 günün sonunda, her tekerrürden rastgele 3 tavuk seçilmiş ve kesim yapılmıştır. Kan ve dışkı örneği ve bağırsaklar toplandı ve daha sonra bağırsaklar morfoloji, bağırsak meroflorası, bağırsak pH'ı ve sindirim enzimi aktivitelerinin kontrol edilmesi için laboratuvarda analizler yapıldı. Denemenin 2. ve 3. haftarda tüm grupların vücut ağırlıkları istatistiksel olarak benzerdi (P>0.05), ancak Antibiyotik ve Artemisia gruplarının vücut ağırlıkları, kontrole kıyasla sayısal olarak daha yüksekti (P>0.05). Araştırma denemesi sonunda, kontrol, Antibiyotik ve Artemisia gruplarının vücut ağırlıkları sırasıyla 2668.33, 2683.50 ve 2752.25 g idi (P>0.05). 2 ve 3 haftalık çalışmada, tüm grupların vücut ağırlığı artışları arasında istatistiksel olarak benzerdi (P>0.05). Diğer taraftan Antibiyotik ve Artemisia gruplarının 2 haftalık canlı ağırlık kazanımları kontrole göre sayısal olarak daha yüksek iken, 3. haftada sadece Artemisia grubu kontrole göre sayısal olarak daha yüksekti. Artemisia grubunun 1" ve 3 haftalık yem tüketimi diğer iki gruba göre sayısal olarak daha yüksek iken, 2 & 4 haftalık antibiyotik ve Artemisia gruplarının yem tüketimi kontrol grubuna göre daha yüksekti. Genel dönemde Artemisia grubunun yem tüketimi kontrol grubuna göre daha fazlaydı. ve antibiyotik gruplarında fark önemli değildi (P>0.05) Kontrol, Antibiyotik ve Artemisia grupları için araştırma günlerinde genel yem tüketimi sırasıyla 2889.18 g, 2873,23 g ve 2917.87 g idi. İstatistiksel olarak fark yoktu (P >0.05) deney süresi boyunca gruplar arasında FCR, ancak gruplar arasında sayısal farklılıklar gözlendi.Amilaz için gruplar arasında istatistiksel fark bulunmamakla birlikte (P>0.05), Artemista grubu kontrol ile karşılaştırıldığında maksimum sayı (405.08 ± 26.41) gösterdi ve antibiyotik grubu (337.75 ± 13.99) Lipaz durumunda antibiyotik vii grubu (23.78 ± 1.11) kontrol ve Artemisia grubuna göre maksimum sayıya sahipken, Artemisia (21.15 ± 0.69) ) ve kontrol (23.10 ± 125) kanda hemen hemen benzer miktar gösterdi, Tripsin için yine antibiyotik grubu kontrol (103.43 ± 12.05) ve Artemisia grubuna (114.34 ± 9.25) göre daha yüksek bir sayım (139.82 ± 21.16) gösterdi. Benzer şekilde, Antibiyotik grubu tüm gruplar arasında en düşük pH'a sahiptir. Bunu sırasıyla kontrol ve antibiyotik grupları izledi. Bağırsak mikroflorasında Koliform, E. coli, Lactobacillus spp. ve toplam anaerobik bakteri olmak üzere dört bakteri maddesinin kolonileri sayıldı. Gruplar arasında koliform bakteri sayısında istatistiksel bir fark (P>0.05) gözlenmedi. Ancak kontrol grubu, araştırma grubuna kıyasla sayısal olarak daha yüksek miktarda koliform bakteriye sahiptir. E.coli bakterilerinin miktarları gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık göstermektedir (P<0.05). E.coli sayısı antibiyotik grubunda en düşük, kontrol grubunda en yüksekti. Lactobacillus spp. durumunda gruplar arasında istatistiksel olarak fark bulunmadı (P>0.05), ancak bakteri sayısı Artemisia grubunda sayısal olarak daha yüksekti. Toplam anaerobik bakteri sayısında, deney ve kontrol grupları arasında istatistiksel fark mevcuttu (P<0.05). Antibiyotik grubu en düşük anaerobik bakteri sayısına sahipken, kontrol grubu maksimum anaerobik bakteri sayısını göstermektedir. Villus yüksekliği ve villus hayır durumunda tüm gruplarda istatistiksel fark yoktu (P>0.05) ancak sayısal fark mevcuttu. Artemisia grubu (686.86 ± 21.07) ile kontrol grubu (632.33 ± 19.42) arasında villus yüzey alanı olması durumunda istatistiksel fark bulunurken, villus yokluğunda antibik, Artemisia grubunda maksimum villus sayısı (44.49 ± 4.1) olduğu için. ve antibiyotik (40.25 ± 2.00) grupları. Antibiyotik grubu, villöz yüzey alanı durumunda (P=0,006) diğer iki gruba göre istatistiksel olarak farklılık göstermiştir. Sonuç olarak Artemisia annua L., kanatlı endüstrisinde hayvanların gelişimini olumsuz etkilemeden bakterilerde gelişebilecek anti-mikrobiyal direnci önlemek için iyi bir alternatif üründür. Bununla birlikte daha yüksek dozlarda ve besleme süresinin viii tamamında gelişecek etkilerini de ortaya koymak için daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır.Öğe Zoonotic Epidemics of Coronaviruses, Emergence of Covid-19, and Future Perspective for Zoonotic Diseases(ISRES Publishing, 2020) Riaz, Roshan; Ahmed, Ibrar; Ahmad, Muhammad Moiez; Nouman, Hafiz Muhammad; Sattar, Mian Muhammad KhubaibInfectious emerging and re-emerging zoonotic epidemics are of greater threat for public health. Coronaviruses are group of related viruses that are mainly considered to cause diseases in mammals, birds and humans. During last two decades, it spilled over three times by zoonotic pathways with genetic modification and emerged as severe acute respiratory syndrome coronavirus 1 (SARS-CoV-1), middle-east respiratory syndrome coronavirus (MERS-CoV) and severe acute respiratory syndrome coronavirus 2 (SARS-CoV-2). In December 2019, pneumonia of unknown origin currently known as COVID-19 was reported which is linked to the wet market of Wuhan, China, has drained the attention of the world as global pandemic with 34,495,176 cases, 1,025,729 deaths from all territories of world (WHO, Weekly Epidemiological Update 2 October 2020). Complete genomic sequencing and phylogenetic studies revealed that SARS-CoV-2, a beta coronavirus, originated from bats with remaining codons of an intermediate host, which is still under research. SARS-CoV-2 is highly pathogenic and human to human spread makes it more virulent. Government institutions and private organizations have boosted the research for drug, vaccine and immunoglobulin development which are now under clinical trial phases. AI helped a lot in this panic situation and advancement in such technologies can help in combating such baffling battles. Therefore, collaborative world response and investment to reinforce research for technological advancements and strategically development in various disciplines to control future pandemics is perquisite. © 2020 Published by ISRES.