Arşiv logosu
  • Türkçe
  • English
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
Arşiv logosu
  • Koleksiyonlar
  • Sistem İçeriği
  • Analiz
  • Talep/Soru
  • Türkçe
  • English
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
  1. Ana Sayfa
  2. Yazara Göre Listele

Yazar "SAMET KORKMAZ" seçeneğine göre listele

Listeleniyor 1 - 1 / 1
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
  • Yükleniyor...
    Küçük Resim
    Öğe
    Sakarya ili ve çevresinde çiğ naturel fındıklarda maya, küf tespiti ve hplc yöntemi ile aflatoksin tiplerinin araştırılması
    (2023) SAMET KORKMAZ; MURAT YILDIRIM
    Bu araştırmada Sakarya ili ve çevresinde yetiştirilen fındıklarda aflatoksin varlığının incelenmesi, bu tespitte kullanılan iki temel yöntemin karşılaştırılması amaçlanmıştır. İhraç edilen ham doğal fındıklarda küf ve maya varlığını gösteren aflatoksin tayini sıklıkla HPLC (Yüksek Performanslı Sıvı Kromatografisi) yöntemi kullanılarak yapılmaktadır. Ancak klasik yöntemle aflatoksin varlığının teyit edilmesi genellikle uygulanmamaktadır. Bu amaçla 102 örnek için HPLC yönteminin yanısıra klasik besi yeri yöntemi ile yapılan çalışmamızda, Dikloran Gliserol Agar (DG 18) besiyerine yapılan ekimlerin 74'ünde (%72,54) üreme tespit edilmiştir. İstatistiksel olarak en sık görüleni Penicillium spp. olarak belirlendi (p<0.05). Üreme meydana gelen koloni sayılarına bakıldığında tür tayini açısından en çok tespit edilen tür Penicillium spp. olarak belirlendi. Diğer türlere göre istatistiksel olarak anlamlı derecede yüksekti (p<0.05). Maya-küf tespitini gösterme yönteminin istatistiksel olarak anlamlı derecede daha etkili olduğu belirlendi (p<0.05). Aflatoksin düzeyinin belirlenebilmesi için HPLC yöntemi ile yapılan 102 örnekli çalışmamızda elde edilen değerlerin belirlenen limitlerin altında olduğu tespit edilmiştir. Çalışmada elde edilen maya küf analiz sonuçlarının yüksekliği, fındıkların işlenmesi esnasında kontaminasyon riskinin olması ve depolama koşullarının uygun olmaması durumunda toksin üretimini arttırabileceği için gerekli önlemlerin alınması, gerekirse endüstriyel sistemlerin kullanılarak bu riskin azaltılması halk sağlığı açısından uygun olacaktır.

| Kırıkkale Üniversitesi | Kütüphane | Rehber | OAI-PMH |

Bu site Creative Commons Alıntı-Gayri Ticari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile korunmaktadır.


Kırıkkale Üniversitesi, Kırıkkale, TÜRKİYE
İçerikte herhangi bir hata görürseniz lütfen bize bildirin

DSpace 7.6.1, Powered by İdeal DSpace

DSpace yazılımı telif hakkı © 2002-2025 LYRASIS

  • Çerez Ayarları
  • Gizlilik Politikası
  • Son Kullanıcı Sözleşmesi
  • Geri Bildirim