Arşiv logosu
  • Türkçe
  • English
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
Arşiv logosu
  • Koleksiyonlar
  • Sistem İçeriği
  • Analiz
  • Talep/Soru
  • Türkçe
  • English
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
  1. Ana Sayfa
  2. Yazara Göre Listele

Yazar "Togay, Sine Ozmen" seçeneğine göre listele

Listeleniyor 1 - 1 / 1
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
  • Yükleniyor...
    Küçük Resim
    Öğe
    Investigation of potential virulence genes and antibiotic resistance characteristics of Enterococcus faecalis isolates from human milk and colostrum samples
    (Tubitak Scientific & Technical Research Council Turkey, 2014) Togay, Sine Ozmen; Temiz, Ayhan; Celebi, Ayten; Acik, Leyla; Yalcin, Siddika Songul
    Enterococci may improve the typical taste and flavor of fermented foods through their proteolytic and lipolytic activities. However, some enterococcal strains are recognized as nosocomial pathogens, which have virulence genes and resistance to certain antibiotics. Enteroccocci are also found in human milk microflora. The aim of this study was to investigate the potential virulence genes and antibiotic resistance characteristics of Enterococcus faecalis isolates from human milk and colostrum samples. In total, 23 Enterococcus faecalis strains were identified from human milk and colostrum samples. Antibiotic-resistant E. faecalis isolates were determined using the disk diffusion method. Vancomycin resistance genes (vanA, vanB) and some virulence genes (agg(2), gelE, efaAfm, ccf, cpd, cad, cylM, cylB, etc.) were investigated using polymerase chain reaction (PCR). All strains were sensitive to ampicillin, penicillin G, chloramphenicol, and vancomycin. None of the E. faecalis isolates contained vanA, vanB, or efaAfm genes. The results of this study indicated that there were no harmful enterococci strains in human milk and colostrum samples in terms of tested virulence factors and antibiotic resistance. Therefore, the E. faecalis isolates from human milk may have the potential to be considered as a functional culture for the food industry.

| Kırıkkale Üniversitesi | Kütüphane | Rehber | OAI-PMH |

Bu site Creative Commons Alıntı-Gayri Ticari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile korunmaktadır.


Kırıkkale Üniversitesi, Kırıkkale, TÜRKİYE
İçerikte herhangi bir hata görürseniz lütfen bize bildirin

DSpace 7.6.1, Powered by İdeal DSpace

DSpace yazılımı telif hakkı © 2002-2025 LYRASIS

  • Çerez Ayarları
  • Gizlilik Politikası
  • Son Kullanıcı Sözleşmesi
  • Geri Bildirim