Yazar "Uyar, Gizem Özata" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 2 / 2
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Evaluation of Social Appearance Anxiety, Self-Esteem, Eating Behavior, and Body Image in Rhinoplasty and Septoplasty Patients(2024) Uyar, Muhammed Sefa; Uyar, Gizem Özata; Yıldıran, HilalThis study aimed to compare the relationship between social appearance anxiety, self-esteem, eating behavior, and body perception in individuals who applied to the Ear, Nose and Throat outpatient clinic for rhinoplasty and septoplasty. A total of 93 people were included, 44 patients in the rhinoplasty group and 49 patients in the septoplasty group. Social Appearance Anxiety Scale, Rosenberg Self-Esteem Scale, Dutch Eating Behavior Questionnaire (DEBQ), and Stunkard Scale (Body Image Scale) were applied to the individuals. The researchers took measurements of the participants' body weight (kg) and height (cm). The data obtained were analyzed using the statistical package program (SPSS). Rhinoplasty patients were found to have higher social appearance anxiety and lower self-esteem compared to septoplasty patients (p<0.001). There was no significant difference in Stunkard body dissatisfaction and DEBQ scores (external, emotional, and restrained eating) between groups (p>0.05). In both groups, a negative correlation was found between self-esteem and social appearance anxiety. However, this relationship was stronger in rhinoplasty patients (r=-0.579) compared to septoplasty patients (r=-0.331) (p<0.05). In both groups, restrictive eating and negative body image were positively correlated with BMI (p<0.05). A significant relationship was also found between BMI and emotional eating in the septoplasty group (r=0.474, p<0.05). Our study has shown that females who want to have rhinoplasty have higher social appearance anxiety and lower self-esteem. These findings demonstrated that comprehensive psychological assessment is important to improve both the mental health and overall outcomes of patients undergoing nasal surgery.Öğe Gençlerin Beslenme ve Gıda Güvenliğine İlişkin Bilgi ve Davranışlarının Değerlendirilmesi(2017) Şanlıer, Nevin; Uzunlar, Elif Adanur; Uyar, Gizem Özata; Elibol, Elif; Coşkun, Ayfer Beyaz; Erdoğan, Rukiye; Bozbaş, EsraBu çalışma Gazi Üniversitesi'nin farklı fakültelerinde okuyan öğrencilerin beslenme ile gıda güvenliği bilgisi, alışkanlıkları öz yeterlilik ve fiziksel aktivite durumlarını değerlendirmek amacıyla yapılmıştır. Çalışmaya Gazi üniversitesinin sağlık bilimleri (n=140), sosyal bilimler (n=46) ve fen bilimlerinde (n=64) öğrenim gören 68'i erkek, 182'si kız toplam 250 öğrenci dahil edilmiştir. Öğrencilere Turconi ve arkadaşlarının (2003) geliştirdiği toplam 9 bölüm ve 84 sorudan oluşan bir ölçek uygulanmıştır. Veriler SPSS 22.0 programıyla değerlendirilmiştir. Araştırmaya katılan öğrencilerin yaş ortalaması 19.74±1.84 yıldır. Şişmanlığın belirlenmesinde kullanılan beden kütle indeksi (BKİ) değerinin ortalaması erkeklerde ve kızlarda sırasıyla 22.55±2.75 ve 21.25±2.99 kg/m2 'dır. Sağlık bilimlerinde okuyan öğrencilerin beslenme alışkanlığı (BA), sağlıklı/sağlıksız beslenme alışkanlıkları ve besinler (SSBAB), beslenme bilgisi (BB) ve gıda güvenliği bilgisi (GGB) puanları fen ve sosyal bilimlerde okuyan öğrencilerden anlamlı derecede yüksektir. Bütün alt gruplar cinsiyete göre değerlendirildiğinde kız öğrencilerin puanlarının erkeklerden yüksek olduğu ve bu farkın öz yeterlilik haricinde diğer bütün alt gruplarda anlamlı olduğu tespit edilmiştir (p<0.05). Sadece erkeklerin fiziksel aktivite puanları kızlara göre daha yüksektir (p<0.05). Öğrencilerin BKI değerleri artıkça gıda güvenliği bilgisi (GGB) ve sağlıklı/sağlıksız beslenme alışkanlıkları bilgisi (SSBAB) puanlarının düştüğü saptanmıştır (p<0.05). Araştırmada sağlık bilimlerinde okuyan öğrencilerin beslenme bilgi ve alışkanlıklarının diğer bilimlerde okuyan öğrencilerden daha iyi olduğu sonucuna ulaşılmıştır